• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: spc.rs

07.07.2020

15:36

SPC RASKRINKALA ĐILASOVOG VLADIKU! Patrijarh Irinej: Grigorije i "Danas" koriste koronu za napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu!

Društvo

SPC RASKRINKALA ĐILASOVOG VLADIKU! Patrijarh Irinej: Grigorije i "Danas" koriste koronu za napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu!

Podeli vest

​Na praznik Rođenja svetoga Jovana Preteče i Krstitelja, dnevni list Danas objavio je tendenciozni tekst pod naslovom Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice, a ne u crkve. Ne iznenađuje nas pisanje ovog antisrpskog lista, kao što nas ne iznenađuje ni izjava rečenog vladike, ali smo zgroženi nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji i nesreća svih nas zajedno koristi za političke obračune i napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, navodi se u saopštenju SPC koje prenosimo u celosti:


Na praznik Rođenja svetoga Jovana Preteče i Krstitelja, dnevni list Danas objavio je tendenciozni tekst pod naslovom Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice, a ne u crkve. Ne iznenađuje nas pisanje ovog antisrpskog lista, kao što nas ne iznenađuje ni izjava rečenog vladike, ali smo zgroženi nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji i nesreća svih nas zajedno koristi za političke obračune i napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Žalosti nas i činjenica što se jedan od episkopa Srpske Pravoslavne Crkve svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a samim tim ni srpskom narodu.

Zbog čega je, ili, bolje reći, kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka? Zar vladika Grigorije i njegovi prijatelji, istomišljenici i sagovornici iz Danas-a misle da Crkva izgradnjom Spomen-hrama na bilo koji način odmaže ovoj borbi ili tvrde da bi situacija bila bolja da se izgradnja potpuno obustavi, kao u vreme Josipa Broza? Odgovor ne treba čekati jer je svima unapred poznat.

Na njihovu žalost, projekat izgradnje Spomen-hrama je crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet pre više od sto godina, i aktuelna odluka Vlade Srbije je samo jedna u nizu ranije dogovorenih mera njegove realizacije, u čemu svoj veliki doprinos daju i Ruska Pravoslavna Crkva i ruska država. Svako dovođenje u vezu ove odluke Vlade Srbije sa bilo čime osim sa izgradnjom Spomen-hrama je zlonamerno i neistinito.

Srpska Pravoslavna Crkva je nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna. To čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom, ali za medije poput Danas-a i ljude koji najpre vide trun u oku brata svoga, a brvno u oku svome ne osećaju dobrotvorna delatnost naše Crkve je ili nepostojeća ili potpuno zanemarljiva. Misija Crkve i njena dobrotvorna delatnost po njihovom mišljenju ne zaslužuju mesto na stranicama novinâ, a naročito ne zaslužuju naslovnu stranu.

Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan ume da deli lekcije Patrijarhu srpskom, Svetom Sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnicâ, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske tako i iz budžeta Srbije. Zar su tada bolnice bile mnogobrojnije i opremljenije, a vrtića i škola više nego sada? Zašto je problem izgradnja Spomen-hrama u Beogradu, a nije izgradnja velelepnih hramova u Mostaru, Trebinju ili Prebilovcima, koju je svesrdno pomogla Srbija? Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti, osnovao Komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? Ovde nećemo navoditi njegove druge biznismenske i menadžmentske podvige, sa kojima je javnost dovoljno upoznata i kojima se on lično ponosi i hvali.

Bilo bi očekivano da se svi zajedno sa jednakom radošću radujemo svakom novom domu Božjem, pa nije lako razumeti zbog čega se vladika Grigorije odriče Spomen-hrama na Vračaru. Ipak, jasno je da su mnoge njegove izjave, pa i ova poslednja, nažalost, populističke i politikantske, sračunate na popularnost u drugosrbijanskim i autošovinističkim krugovima. Verujemo da će na predstojećem Svetom Arhijerejskom Saboru imati priliku da ih objasni svojoj braći arhijerejima, jer je Sabor, kao najviše crkveno-zakonodavno telo Crkve, jedini ovlaćšen da donosi odluke po pitanju dalje izgradnje Spomen-hrama Svetog Save. Razume se da bi svoje stavove trebalo da obrazloži i čitavoj srpskoj javnosti, pogotovu onom delu koji sebe smatra živim i neodvojivim delom Srpske Pravoslavne Crkve i koji ne deli njegova mišljenja i stavove po raznim pitanjima, a ne samo da podilazi niskim strastima crkvoboraca zarobljenih u prelesti ovoga sveta.  

Na kraju, sa žalošću konstatujemo i činjenicu da je vladika Grigorije ovom nesrećnom izjavom iz Nemačke (p)ostao perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji, ali ga ipak sa ljubavlju podsećamo na davno izrečenu istinu: Dobar pastijer, jer što kaže inom – i sâm svojijem potvrđuje činom.

Iz Kabineta Patrijarha srpskog


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goean

pre 3 godine

Vladika Grigorije je posten i pravi vernik. Nislije znaju koji je bio nadimak patrijarha dok to nije postao.

Lazni Bot

pre 3 godine

U prevodu Irinej je Vucicev vladika a tako i govori bahato.

zoran

pre 3 godine

SPC se uvek bavila politikom..da nije, ne bi opstala.

laza lazarevic

pre 3 godine

Ovo pisao neko iz Vuciceve Krle,Beba...bilo bi strasno da je sam Irinej ovo sklopio onda previse gleda Vucica pa ga kopira.

Marcco

pre 3 godine

Možda je kanonski nepozvan rešio da kritikuje neke poteze SPC i vlasti Srbije ali ko je vas pozvao da kritikujete Episkopa SPC? Ovako se stvaraju Miraši Dedeići...

Čiča Avalski

pre 3 godine

Shvatam tekst - DANAS je anti-srpski list, a Grigorije Đilasov Vladika, ...ali ne shvatam šta ima loše DA SE PARE ULAŽU U BOLNICE A NE U CRKVE !!!??? To niste objasnili ....

Dragi

pre 3 godine

Mi iz Republike Srpske najbolje znamo kakva stoka i lopov je vladika Grigorije. Ali, na stranu lopovluk i izdaja, zar ga SPC ne može izbaciti iz svojih redova Ako ste nekada mogli izbaciti i raščiniti nesrećnog Miraša, zašto danas ne izbacite iz crkve izdajnika Grigorija. Pozdrav iz Srpskog Sarajeva,

Sassa

pre 3 godine

Pa ako si ti Vučičeviću Vučićev sasušeni kurton da li misliš da ostali ljudo ne m8sle svojom glavom, nisu ucenjeni ili su se prodali kao zadnje drolje. "Đilaso vladika". Konzrolosi se malo

kiza

pre 3 godine

Pa nije mi jasno, kome šta nije jasno. Vladika Grigorije dok je bio u Trebinju je postao toliko omražen u srpskom narodu. On je Dodikov antipravoslavni igrač oduvek bio i biće. Hrvatsku voli više nego bilo ko od običnog naroda (po uzoru na Dodika). U Trebinju najobičniji posao nije mogao dobiti niko bez njegove, dodikove i saglasnosti Miće Čičića. Kriminal na sve strane. Istog tog vladiku ste do par meseci vi sa informera branili i to na svaki način. Očekujem uskoro da isto tako drvlje i kamenje (ovog puta sa pravom) počnete da bacate i na milokrada dodika. Vrlo dobro znate ko je taj lik i šta radi. Od RS-a i Banja Luke pravi NDH, sa glavnim gradom Banja Luka. E to neće moći, pa po cenu života

Velibor Stević

pre 3 godine

Не могу да верујем да један владика, боље речено поп, тако говори о својој Цркви...???

Igor

pre 3 godine

Koliko ste smrdljive novine pa ovo nije normalno... nego sta nego da pare treba gurati u bolnice i zdravstvo, ako se hram rekonstruise 100 godina, sigurno nije toliko hitno...ali Vladika vam je odmah Djilasov, vi sve i svakoga morate svrstati u neki tabor...pa covek sece granu na kojoj sedi, ako to ne smatrate viteskim onda ste totalno slepi

Velibor Stević

pre 3 godine

Попе не брукајсе се скини мантију...

Mnogaja ljeta Grigoriju

pre 3 godine

Pa svi normalni ljudi se slazu sa Vladikom. On je jedan od retkih koga Vasa udbaska sluzba ne poseduje. Za razliku od vecine sabora, i patrijarha Miroslava. Koji je najnedostojniji na tronu sv. Save. Bog Vas kleo, pogani izrodi! Ova korona koju zloupotrbljava ona nakaza od Vucica, ce i njega odneti, kao i Vas. narodu je dosta. Pogledajte i komentare. Da us sutra Predsednicki izbori, Grigorije bi pobedio, a mozda se to i desi? Vasi udbasi ga smene, pa se kandiduje? Kad pobedi, otvori sve dosije? Sta kazete? Nije tako los scenario? Mora biti bar jedan ko nije "u sistemu". Izgleda da smo ga prepoznali!

Darko

pre 3 godine

Grigorije? Meni je čudno da je on još uvek sveštenik. Kako ga zovu u Hercegovini “jeeep vladika”. Zašto ne donira malo para u dobrotvorne svrhe. Ne može da donira treba da seta po Dubrovniku sa slamnatim šeširima i da troši pare i od Crkve i od bolnice. Pa ja kad čujem ko je protiv izgradnje Hrama ja bih još više uložio u isti. Samo mi nije jasno kako naša Crkva drži ovog čoveka. Mi smo izgleda najviše naivan narod u svetu. Imamo izdajice u politici. Izdajice u policiji. Izdajice u vojsci, pa na kraju i u Crkvi. U svim normalnim državama se narodi rešavaju ovakvih na jedan ili drugi način. To mi Srbi ne radimo i onda nam je kako je.

Ukljucite komentare ako smete

pre 3 godine

Sta ima lose u tome sto je rekao? To je ljudski gest. Pitali su ga sta misli, i rekao je. Ocigledno da mu strateski interesi, geopolitika i ostale udbaske discipline ne idu od besede. I to je najbolje u svemu tome! Ziv bio, casni Vladiko! To je covek koji ce sacuvati SPC od Vas, crvenih izroda! Sto se trpate gde vam nije mesto? Idte na satanak u komitet, nosite stafetu, itd. Pustite SPC na miru - dok ima ljudi kao Vladika, bice i vernika. A Vi to niste. Vi ste Putinovi KGB vernici - tornjajte se u Tunguziju, ovde Vam nije mesto! A tamo ce Vam biti lepo, bar pola sata (isplati se, bre!)

Markozemun

pre 3 godine

Da napomenem da mi je pas frustriran pa nece u kupatilu da nuzdi na vase novine...ako moze malo vise slika o vasem zvalavom lazljivom predsedniku i njegovoj pudlici a vasem uredniku ...to ga odmah protera a i povrati..hvala

Samospoznaja

pre 3 godine

Da sam ja Bog, ja bih takve hramove srusio, na Vasu "svetu zemlju" naselio najgore Vam neprijatelje! Hmmmm.... Kad pogledam, pa to i jeste tako! Znaci, ono, ipak necu umreti od korone, mada mi se stanje pogorsava!

Mladen

pre 3 godine

Ehhhh da je Danas samo u pitanju. Ima mnogo opasnijih i perfidnijij od tog zloglasnog Danasa....Evo čak i Politika, koja je u državnom vlasništvu, perfidno vodi kampanju u korist Grigorija i njegovih iznesenih stavova, cenurišući svaki pristojan komentar na svom portalu, koji se na kritički način odnosi ka njemu i njegovim izjavama, stvarajući tako lažnu sliku u javnosti, kako on ima neku podršku medju narodom.

Dragi

pre 3 godine

Znači i Informer podržava kriminalca Grigorija, jer ne objavljuje negativne komentare čitalaca i poznavalaca djela i nedjela, tog nazovi vladike. Pozdrav iz Srpskog Sarajeva,

Vlado

pre 3 godine

Samo mi nije jasno dokle će vam Josip Broz Tito biti krivac za sve?! Svi ste vi ISTI i koristite i koronu i istoriju u političke svrhe! Ako u Ustavu RS u članu 11. piše: "Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna." Zašto onda svi građani države Srbije moraju da plaćaju doplatnu markicu na poštama samo za izgradnju hrama Svetog Save?! Gde su onda hramovi ostalih crkava, ili zašto ateisti moraju da plaćaju ovaj danak?! Nije baš da Grigorije nije delimično u pravu, jel da?!

Trebinjac

pre 3 godine

Vladika Grigorije je u vrijeme svojih građevinskih poduhvata, po savjetu svog "stručnjaka za finansije" , V.K. (znaju sugrađani ko je to), stavio crkvu, Dučićevu Gračanicu, pod hipoteku za 300.000 KM, da bi pravio kafe-slastičarne po Trebinju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija