• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf

10.07.2020

11:47

Doktor Nestorović upozorava: NIKAKO NE NOSITE MASKU ISPOD NOSA, EVO ZAŠTO JE TO VEOMA OPASNO PO VAS

Društvo

Doktor Nestorović upozorava: NIKAKO NE NOSITE MASKU ISPOD NOSA, EVO ZAŠTO JE TO VEOMA OPASNO PO VAS

Podeli vest

Svakoga dana viđamo ljude koji nose maske ispod nosa.

Iako je to nepravilan način nošenja maske, i oni koji to praktikuju svesni su da nisu 100 odsto zaštićeni, ali se pravdaju poteškoćama u disanju pri velikim vrućinama.

Ipak, malo ko zna da je u slučaju korona virusa najvažnije da maska štiti upravo nos - čak i više nego usta.

Štaviše, u ranijem intervjuu za "Telegraf" dr Branimir Nestorović je potvrdio da je veća verovatnoća da se razviju teži simptomi infekcije korona virusom ako on uđe kroz nos.

Foto: pexels.com

 

- Razlika je u količini uzročnika, mnogo više uđe na nos jer su receptori primarno u nosu. Količina virusa koji uđe u organizam je važna - rekao je tada dr Nestorović.

I stručnjaci su prethodno objasnili da se virus daleko više umnožava ako uđe kroz nos, upravo zbog receptora koje je pomenuo dr Nestorović, stoga nošenje maske ispod nosa je zapravo mnogo opasnije nego što ljudi misle.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 3 godine

Bravo genije, dobro si "idiotima" skrenuo pažnju ako te uopšte razumeju i poslušaju. To je meni bilo jasno već od prvog dana pandemije jer inženjerska logika ima puto smisla. Moja bivša devojka je bila doktorka i neprestano je ponavljala da je lekarska diploma ugovor uzmeđu "gu..ce i stolice. Ali vi ste gospodine Nestoroviću nešto posebno jer mislite svojom glavom i kao takvi, po mom mišljenju, spadate u kategoriju vrsnih lekara. Ostale neću ni da pominjem. Ako Vas jednog dana sretnem voleo bih da porazgovaram sa vama. Iako nisam lekar mnogo što šta znam i siguran sam da bi Vam razgovor sa mnom veoma prijao.

bes

pre 3 godine

Sve je sumnjivo. Zasto nema zabrane pusacima cigareta koji hodajuci po gradu i ulicama puse cigaretu i izbace taj dim (izmet) iz cigareta i taj dim stize do nepusaca? Zar u taj putajuci dim kroz vetar nema korone?I zasto vlasnicima ljubimca nema zakonsko pravilo pokrivanje usta ljubimcima(psima)sa maskom? Ti takozvani ljubimci se priblizavaju ljudima pa ih mirisu, a vlasnici se smeju. Mnogi clanovi kriznog staba celoga sveta upozaravaju na koronu, a sami puse cigarete, a svesni su da u toj cigareti ima otrov za pacove-katran.A oni su medicinski strucnjaci. Koja je tu logika?

Komentator

pre 3 godine

Према неким истраживањима, које је управо доктор Несторовић пренео, број оболелих међу пушачима је несразмерно мали у односу на број пушача у популацији. Претпоставка је била да пушење доводи до уништавања АЦ2 рецептора, ваљда сам запамтио како се тачно зову рецептори за које се тврди да "прихватају" вирус короне. Такође, како сам тада разумео доктора Несторовића, тих рецептора има утолико мање уколико је неко млађи, и просечно гледано мање тих рецептора имају жене него мушкарци. То је било објашњење зашто кад млађи оболе, и кад жене оболе, по правилу је клиничка слика блажа - кажу да је и инфеквција била слабија, нема рецептора, или их има мање, који "прихватају" вирус короне. Дакле, није лепо, ако је тачно то што је доктор Несторовић пренео пре пар месеци, малтретирати пушаче, јер може бити да ће они боље проћи од оних којима се пушење не свиђа. Најзад, пошто смо се навикли да малтретирамо друге људе без разлога, мислим генерално на све нас, можда је корона и некакав точак Небеске Правде.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija