• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

15.07.2020

10:59

NIKO NIJE BEZBEDAN! EPIDEMIJA SE RAZBUKTALA I BROJ ZARAŽENIH JE VEĆI! Janković: Mi vidimo SAMO VRH LEDENOG BREGA, to nas BRINE I RASTUŽUJE!

Društvo

NIKO NIJE BEZBEDAN! EPIDEMIJA SE RAZBUKTALA I BROJ ZARAŽENIH JE VEĆI! Janković: Mi vidimo SAMO VRH LEDENOG BREGA, to nas BRINE I RASTUŽUJE!

Podeli vest

"Pravila nema i možemo samo da uradimo statistiku pa da znamo šta je češće, a šta ređe. Na sreću, blage kliničke slike su češće, međutim, na individualnom nivou ne možemo sa sigurnošću da predvidimo kome će se desiti pogoršanje", ističe imunolog.

Krizni štab trenutno ne razmatra uvođenje novih mera, a od onih koje su na snazi očekuje se da daju rezultate, kaže za Pink imunolog Srđa Janković.

- Mere koje smo doneli pre izvesnog vremena daće rezultate ako ih sprovodimo dosledno i rigorozno, a pre svega mislim na izbegavanje kontakata, fizičku distancu, nošenje maski, higijenu ruku, dezinfekciju i sve ostalo što može doprineti da ne prenesemo virus sa osobe na osobu – navodi Janković.

Na pitanje zašto virus sve više „targetira“ mlađe, dr Janković kaže da se zapravo radi o tome da je zaraženih mnogo, pa se slučajevi teških kliničkih slika kod mladih češće i sreću.

- Uvek postoji pitanje da li je virus evoluirao, a o većoj virulenciji zasad nema čvrstih dokaza. Mi sve vreme znamo da osobe bez većeg faktora rizika imaju određenu verovatnoću da razviju tešku kliničku sliku, a predispozicija može biti i nevidljiva, poput genetičke – kaže dr Janković.

Ističe da nije svejedno ni kolika je doza virusa kojoj je osoba izložena, pa tako onaj ko udahne veću količinu virusnih čestica, imaće veće izglede da se teže razboli.

- Niko ne može a priori da smatra da je bezbedan samo zato što nema faktore rizika, a faktori rizika su, naravno, ostali isti. Ipak, što je neko u boljem psihofizičkom stanju, veći su izgledi da će bolest proći bez težih posledica – kaže imunolog.

Foto: printscreen RTV Pink

 

Deca se, kaže, teže zaražavaju, ali da nije poznato da li teže i prenose virus. U svakom slučaju, kako kaže, bilo kog da smo uzrasta, moramo se ponašati kao da smo pod rizikom. 

- Važna je prevencija u svim uzrasnim grupama - navodi dr Janković. Ističe da, sa strane težine bolesti, deca sigurno imaju manji rizik, a s obzirom da se broj zaraženih uvećao, uvećao se i broj zaražene dece.

- Mi sad vidimo samo vrh ledenog brega, odnosno mali broj onih koji dobiju značajne simptome, što nas sa pravom brine i rastužuje. Ipak, to je tako jer se epidemija razbuktala i broj zaraženih je veći – kaže dr Janković. 

Ističe da je bolest nepredvidiva i da se pojedinci mogu neznatno razboleti, ali da se može razviti i teška klinička slika, što se često ne dešava odmah.

- Pravila nema i možemo samo da uradimo statistiku pa da kažemo da je nešto češće, a nešto ređe. Na sreću, blage kliničke slike su češće i neke stvari o virusu se nisu promenile. Međutim, na individualnom nivou ne možemo sa sigurnošću da predvidimo kome će se desiti pogoršanje. Zato svako mora da se štiti od infekcije, makar nemao faktor rizika – kaže dr Janković. 

Janković je rekao da je situacija veoma loša, a da svi zajedno možemo da učinimo da bude manje loše i da u jednom trenutku ne dođemo u situaciji da lekari biraju kome će pomoći.

- Još uvek možemo da sprečimo da se to dogodi - naglasio je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59