• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

15.07.2020

11:54

ITALIJANI TVRDE DA JE KORONA U SRBIJI AGRESIVNIJA OD ONE U ITALIJI Sada se o svemu oglasio i "Batut" i EVO ŠTA KAŽU NA TO

Društvo

ITALIJANI TVRDE DA JE KORONA U SRBIJI AGRESIVNIJA OD ONE U ITALIJI Sada se o svemu oglasio i "Batut" i EVO ŠTA KAŽU NA TO

Podeli vest

Institut za javno zdravlje "Batut" zatražiće od Italije informacije o tome na osnovu čega je utvrđeno u italijanskoj pokrajini Veneto da je "srpski virus" korona agresivniji od onog u Italiji.

Ovaj potez je usledio posle izjave guvernera Veneta Luke Zaije da je "srpski virus" agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

- Tek kada dobijemo zvanične informacije o tome, možemo da reagujemo. Na osnovu podataka koje nam budu dali, moći ćemo da se postavimo prema takvoj situaciji - rečeno je za "Politiku" u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Guverner Veneta je izjavio da su u ovoj pokrajini izolovali kovid-19 kod pacijenata koji su došli iz Srbije i da su, nakon urađena četiri testa, primetili da je njihovo virusno opterećenje jako.

Zaija je rekao da su virusi identični, ali da pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je bio izolovan u Italiji, te da srpski virus ima drugačiju mutaciju od one koja je poznata u Italiji.

Foto: Marko Đoković

 

Srpski epidemiolog Predrag Kon juče je rekao da ne zna šta to znači i da svako može da izjavi šta hoće, ali da moraju da iznesu dokaze da je nešto virusološki dokazano.

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da nije moguće da je virus strašniji samo u Srbiji, pošto je epidemiološka situacija pogoršana na celom Balkanu, te da samo vrhunske laboratorije u SAD, Kini ili Rusiji mogu da ispitaju ovo što tvrde Italijani.

- Dok iz ozbiljne svetske laboratorije ne bude zvanično saopšteno da je srpski virus jači od drugih, sve priče ostaju na nivou rekla-kazala - smatra Petrović.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da se u Srbiji nalazi evropski soj virusa korona koji se razlikuje od onog originalnog kineskog iz Vuhana, te da je jedino dokazano u nauci da neke sitne promjene mogu da utiču da virus lakše prijanja uz ćeliju, odnosno da se efikasnije prenosi, ali nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Atlija Milorad 60

pre 3 godine

za*ebite sa tim glupostima Pozdrav

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59