• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

16.07.2020

10:22

LEKARI U NIŠU SE BORE ZA ŽIVOT TRUDNICE (27)! U sedmom mesecu PRIKLJUČENA NA RESPIRATOR, ČEKA SE ODLUKA O POROĐAJU

Društvo

LEKARI U NIŠU SE BORE ZA ŽIVOT TRUDNICE (27)! U sedmom mesecu PRIKLJUČENA NA RESPIRATOR, ČEKA SE ODLUKA O POROĐAJU

Podeli vest

Borba lekara u Nišu!

Lekari Kliničkog centra u Nišu neprekidno prate zdravstveno stanje dve trudnice koje su bile zaražene koronavirusom, od kojih je jedna priključena na respirator, a druga se nalazi na kiseonoičkoj potpori.

Po rečima lekara stanje trudnice (27) u sedmom mesecu trudnoće koja je priključena na respirator zbog pogoršanja funkcije pluća je ozbiljno, ali je trenutno je stabilno, dok druga trudnica ima 34 godine u šestom je mesecu trudnoće i trenutno prima samo kiseonik, nije na respiratoru, a stanje je u blagom poboljšanju.

Kako saznajemo, testiranjem je potvrđeno da su obe trudnice bile pozitivne na covid-19 ali su im poslednja dva PCR testa bila negativna.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju prof. dr Radmilo Janković kaže za “Blic” da su obe trudnice bile na Klinici za pulmologiju, ali da je zbog pogoršanja opšteg stanja i gasne razmene trudnica stara 27 godina prebačena u intenzivnu negu Klinike za anesteziju.

Čeka se odluka o porođaju

Foto: printscreen/tanjug

 

- S obzirom da su dva poslednja PCR testa bila negativna, sa direktorom GAK dr Bojanom Lukićem i u konsultaciji sa Ministarstvom zdravlja juče je dogovoreno da se trudnica prebaci u intenzivnu negu GAK gde će biti pod nadzorom anesteziologa i ginekologa. Ginekolozi će prateći trudnoću da odluče o daljim koracima vezanim za porođaj. Juče je urađen kontrolni ultrazvuk, plod je vitalan i dalje se prati. Ona se nalazi u ozbiljnom opštem stanju zato je postavljena na mehaničku ventilaciju, ali je trenutno situacija stabilna. Pacijentkinja je na respiratoru zbog pogoršanja respiratorne funkcije, imala je saturaciju 50 i obostranu upalu pluća - kaže za “Blic”prof. dr Janković.

Kako saznajemo, u poslednjim nedeljama njena trudnoća počela da se komplikuje jer je dobila hipertenziju, pa su joj propisani lekovi za snižavanje pritiska a ima i prekomernu gojaznost.

- Njeno trenutno stanje je stabilno i neprekidno se prati, plod je vitalan i o daljim koracima vezano za porođaj će odluku doneti ginekolozi. Druga trudnica je stabilno, ima pogoršanje respiratorne funkcije, ali trenutno ne zahteva intenzivno lečenje i trenutno se nalazi na odeljnju Klinike za pulmologiju - navodi prof dr Janković.

Kako navode u Kliničkom centru u Nišu, trudnica stara 34 godine koja je na Klinici za pulmologiju je na kiseoničkoj potpori, lekari svih specijalnosti 24 časa prate njeno stanje, a evidentno je blago poboljšanje zdravstvenog stanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

JA SAM ZA TO DA KO NE NOSI MASKU POTPIŠE DA NEĆE POMOĆ LEKARA! Gojković ogorčen: Neki se neodgovorno ponašaju, a kad se razbole trče kod doktora koji su već na izmaku snage!
Društvo

JA SAM ZA TO DA KO NE NOSI MASKU POTPIŠE DA NEĆE POMOĆ LEKARA! Gojković ogorčen: Neki se neodgovorno ponašaju, a kad se razbole trče kod doktora koji su već na izmaku snage!

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je još jednom da je zdravstveni sistem Srbije pred pucanjem. Zbog neodogovornog ponašanja ljudi on je rekao, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, da bi bio za to da oni koji ne nose masku potpišu da ne žele pomoć, ali je istakao da taj scenario, naravno, nije moguć, u Srbiji je obavezno lečenje

16.07.2020

10:04

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija