• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

16.07.2020

11:39

RAZGOVARALI SMO I O KARANTINU, ON DAJE NAJBOLJI EFEKAT U SUZBIJANJU KORONE! Jovanović: Krizni štab doneo drugačiju odluku, fizička distanca je KLJUČNA MERA

Društvo

RAZGOVARALI SMO I O KARANTINU, ON DAJE NAJBOLJI EFEKAT U SUZBIJANJU KORONE! Jovanović: Krizni štab doneo drugačiju odluku, fizička distanca je KLJUČNA MERA

Podeli vest

Cena PCR testa je i dalje 6.000 dinara, a što se tiče privatnih laboratorija tek će se utvrditi cena testiranja kod njih kao i svi ostali uslovi, rekla je za Pink dr Verica Jovanović.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od koronavirusa doneo je nove mere prema kojima su u celoj Srbiji zabranjena okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru sa više od deset ljudi. Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, proširena je na teritoriju cele Srbije, bez izuzetka, a ova preporuka odnosi se i na decu.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, rekla je za Novo jutro TV Pink da se ove mere odnose na sve, ali se, što se dece tiče, važna je procena kada je nephodno da deca nose maske.

- Važno je da deca nose maske kada se narušava socijalna distanca i kada je fizički kontakt izvestan. Naravno, kada su pitanju deca sa posebnim potrebama, ili je reč o maloletnoj deci, preporučuje se da ta deca takođe nose maske, ali je roditelj taj koji treba da proceni kada je dete ugroženo da se zarazi – objašnjava dr Jovanović.

Kako dodaje, zadatak svih je da se obezbedni fizička distanca i da je to i dalje najsigurnije oružje u borbi sa COVID-19.

Na pitanje da li će biti kažnjavanja za one koji ne poštuju te mere, Jovanovićeva je kazala da će kontrole biti, ali je mišljenja da kažnjavanje neće stvoriti željeni efekat.

- Najveći efekat i cilj je da prihvatimo obavezu nošenja maske i da primenjujemo tu meru zbog lične bezbednosti. Biće kontrole u smislu poštovanja mera, trebalo bi i mere kažnjavanja primenjivati za one koji se tome protive, međutim najveći efekat je poštovanje, a ne kažnjavanje - napominje Jovanovićeva.

Upitana da li se razmatra uvođenje karantina, Jovanovićeva je odgovorila da se o tome razmatralo u više navrata, s obzirom da je to mera koja daje najbolji efekat u sprečavanju širenja virusa.

Međutim, dodaje, zbog kompleksnosti te mere, Krizni štab je odlučio da na drugačiji način pristupi sprečavanju širenja virusa, kroz držanje distance, nošenje maske, zabranu javnih okupljanja i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.

Foto: printscreen RTV Pink

Jovanović ističe da su osobe koje imaju simptome na koronu i dalje prioritet za testiranje.

- U našim laboratorijama došlo je do povećanog broja uzoraka i na rezultate se čeka duže. Međutim, bez obzira da li neko čeka test ili ne, postupanje osoba sa indikacijama kovida je kao da su pozitivni. Oni su svi upućeni u kovid ambulante – kaže Jovanović.

Vest da će laboratorije privatnih zdravstvenih ustanova početi u najkraćem roku da testiraju građane na prisustvo koronavirusa potvrdila je i dr Jovanović, ali je istakla da detalji oko testiranja u ovim laboratorijama tek treba da se utvrde.

- Kada je u pitanju PCR cena je 6.000 dinara i to je na teritoriji cele države. To je cena samog testa. Kod privatnih laboratorija važno je da najpre procenimo njihove kapacitete i naknadno će tek biti utvrđena cena testiranja u privatnom sektoru, kao i uslovi u kojima će se to odvijati – dodala je ona.

“Svaka trudnica se tretira kao visokorizična”

Dr Vanja Milošević ginekolog GAK Narodni front kaže TV Pink da je i dalje najmanji broj zaraženih koronom kada su u pitanju trudnice.

- Trudnoća sama po sebi nosi rizik pada imuniteta. Zbog toga mi svaku trudnicu tretiramo kao da je rizična. U prvom naletu imali smo na prstima jedne ruke trudnice koje su bile pozitivne, one nisu zahtevale poseban tretman. U drugom neletu imamo drugačiju situaciju. Na početku smo trdili da nema prisustva kovida u plodovoj vodi ili majčinom mleku, a nova istraživanja pokazuju suprutvno – objašnjava dr Milošević.

Foto: printscreen RTV Pink

Kaže da su porodilišta bezbedna, poštuju se sve mere pervencije.

- Svakog pacijenta gledamo kao mogućeg pozitivnog na COVID-19. Svi su zaštićeni. Obično imamo dve, sporadično tri trudnice koje su pozitivne, ali reč je o pacijentima koji imaju blagu kliničku sliku – rekao je Milošević za TV Pink.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija