• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

19.07.2020

12:47

OVO VIŠE NIJE ISTI VIRUS, OVO JE NEŠTO MNOGO SUROVIJE! Korona se promenila, SVE VIŠE MLADIH U TEŠKOM STANJU, a lečenje TRAJE MESECIMA!

Društvo

OVO VIŠE NIJE ISTI VIRUS, OVO JE NEŠTO MNOGO SUROVIJE! Korona se promenila, SVE VIŠE MLADIH U TEŠKOM STANJU, a lečenje TRAJE MESECIMA!

Podeli vest

Nikad više preminulih, rekordan broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima, sve više mladih u veoma teškom stanju, lečenje koje traje mesecima, samo su deo slike na osnovu koje mnogi stručnjaci tvrde da se u ovom drugom talasu ili drugom piku prvog talasa susrećemo sa potpuno različitim koronavirusom nego što je to bio slučaj od marta do maja!

Možda i najveća razlika je što sada skoro svako ima neku blisku osobu ili prijatelja koji je oboleo od korone, što u prvom udaru nije bio slučaj.

- Ovo nije isti virus s proleća, već nešto mnogo surovije. Starosna granica je niža, a praktično se osobe koje obole momentalno hospitalizuju zbog težih pneumonija. Broj osoba na respiratoru je stalno trocifren i to su mnogo teški oblici kovida 19 u ovom naletu epidemije, dok je na proleće većina ljudi imala blažu kliničku sliku. I lekari su potpuno iznenađeni ponašanjem kovida 19, jer respiratornim virusima nikada leto nije sezona - istakla je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS, tokom gostovanja na RTS.

Ona je situaciju detaljno opisala.

- Ovog puta je virus toliko nepredvidiv. Ljudima se pojavi temperatura, ali nemaju druge simptome. Temperatura padne i ona je naizgled sve u redu, da bi se posle četiri, pet dana pojavila pneumonija. Opet nagli skok temperature, suvi i permanentni kašalj od kog ne mogu da dišu, malaksalost... Čim se takvi sipmtomi pojave, to je veliki signal da je pacijent u opasnosti. Njihov oporavak je traje jako dugo, a sada je pogotovo slučaj sa mlađim ljudima - opisala je ona.

Foto: Reuters

Nešto slično je pre desetak i više dana primetio i dr Branimir Nestorović.

- Meni ovo liči na drugi virus. Sada oboljevaju mladi, a ne stari. Zaista liči na drugi virus. Imate vi sada i druge uzročnike - objasnio je doktor Nestorović.

On je istakao da je virus verovatno ponovo stigao iz nekih inostranih zemalja.

- Ja mislim da je nama došao virus ponovo iz Švajcarske i Italije. Mislim da nam je došlo mnogo stranaca - rekao je Nestorović.

Veliku buru podigla je i izjava predsednika italijanske regije Veneto, Luke Zaja, “da je soj srpskog koronavirusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji”. Zaja je rekao da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije.

- Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa, jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa - rekao je Zaja.

Na stručnjacima je da utvrde da li je u Srbiju početkom leta stigao neki novi soj koronavirusa, mnogo agresivniji, zarazniji i opasniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZZ

pre 3 godine

opet lupate .. isti je virus .. ali kolicina virusa koji mladi unesu u sebe je velika .. otuda i veci napad na organizam ..

Novi Odjeci

pre 3 godine

Једно лаичко мишљење... Ово је доказ да треба увести карантин. Маска служи да се продаје, а карантин служи да се сузбије зараза, што доказује случај Кине и Новог Зеланда, где је корона сузбијена. У Кини носе маске, тамо су изгледа обавезне, али уведу карантин када им се појави корона у земљи. На Новом Зеланду маске нису обавезне, али постоји карантин. То су чињенице, остало су нагађања. То што има доста млађих људи који су баш баш фасовали, наговештава да има много оних са благим симптомима, са атипичним симптомима, или им просто ништа не фали, немају никакве симптoме, асимптоматски случајеви, дакле. Онако лаички, ја бих рекао да се ово може зауставити само карантином. Најзад, не разумем зашто се каже да економија не сме да стане. Да ли то значи да људи смеју да умиру? Да ли ће бити мање умрлих ако се уведе карантин, или ако се не уведе, него се шета около наоколо на основу непроверене вести о 1% преноса ако се сви маскирају, а и да је тако, то јесте играње руског рулета туђим главама?

BUMERANG

pre 3 godine

VI STE PISALI DA SE VIRUS VRACA OBOLELOM. PAZITE STA PISETE

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija