• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.07.2020

15:10

(VIDEO) DOKTORKA KISIĆ: Imamo mesta za blagi optimizam - SMANJUJE SE BROJ PACIJENATA U BOLNICAMA!

Društvo

(VIDEO) DOKTORKA KISIĆ: Imamo mesta za blagi optimizam - SMANJUJE SE BROJ PACIJENATA U BOLNICAMA!

Podeli vest

Članovi Kriznog štaba na konferenciji za medije saopštiće nove podatke zaraženima koronavirusom u Srbiji i stanju u bolnicama u Srbiji

Na konferenciji za medije govore doktorka Darija Kisić Tepavčević, doktor Mijomir Pelemiš i doktor Srđa Janković.

- Beograd je i dalje najveće žarište, na drugom mestu je Kragujevac, a na trećem Novi Sad. Kada bi se gledlao po broju stanovnika, najveća stopa oboljevanja bila bi u Kragujevcu. ispred Beograda i Novog Sada. Ostala žarišta su još Šabac i Kraljevo - rekla je zamenica direktora "Batuta", dr Darija Kisić Tepavčević.

Foto: printscreen RTV Pink

Ona je potvrdila da smo u poslednja 24 sata imali najveći broj novozaraženih od početka epidemije.

- Kada je u pitanju uzrasna distribucija preminulih prosečan uzrast je 69,4 godina. Preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola. Ipak, Ima mesta za optimizam. Smanjuje se broj osoba koji zahtevaju hospitalizaciju, kao i broj pregleda. Tako je u Beogradu bilo nešto malo manje od 2.000 pregleda, a prosek je bio 2.700 - istakla je Kisić Tepavčević.

- Imamo mesta za blagi optimizam. Poslednjih dana se smanjuje broj osoba koje zahtevaju hospitalizaciju i smanjuje se broj pregleda u kovid ambulantama - rekla je doktorka Kisić.

O zaraženima u Beogradu

- Bilo je pre nekoliko dana sa smeštajem bolesnika u Beogradu, a sada je situacija stabilizovana. Ne upućujemo bolesnike iz Beograda u unutrašnjost - kazao je Pelemiš.

Foto: printscreen RTV Pink

O povećanju smrtnosti drugog pika

- Održava se na istom nivou od početka epidemije. Sada imamo veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva. U bolnicama su nam osobe koje imaju srednju tešku ili tešku upalu pluća- rekla je dr Kisić Tepavčević.

- Fizička distanca jeste nešto što omogućava i sprečava prenošenje virusa, ali moramo da preduzmemo sve mere i da peremo ruke i da nosimo masku, bez obzira koliko to izgledalo banalno, a mi se osećali zdravo. Za sada nema podataka da je došlo do izmene virusa, suština je da bez obzira na veliki broj nepoznanica znamo kako možemo da sprečimo da se inficiramo - naglasila je doktorka.

- Ovaj virus je prepoznat da je uzrokovao upale pluća, a potom je počeo da napada druge organe. To rade i drugi virusi - ukazao je Pelemiš.

O načinu se prati trend novozaraženih

- Uzorkovanje se vrši u svim kovid ambulantama, a neki imaju i više od jedne ambulante isve one dobijaju informacije o pozitivnosti testova koje su poslale laboratorije i podaci se objavljuju na taj dan. Kojom brzinom će da se objavljuje zavisi i od osoba koje unose te podatke. Mi objavljujemo rezultate u 15 časova i to su oni objedinjeni iz svih punktova koji vrše uzorkovanje. Svi bismo hteli istog trenutka objedinjene rezultate. Ali svaki zavod zna kompletnu epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji i sve se odluke donose na nivou lokalnih Kriznih štabova - kazala je Kisić Tepavčević.

Doktor pelemiš kaže da je najvažnija klinička slika i da se na osnovu toga odlučuje da li će se pacijent lečiti u bolnici ili kod kuće.

- Mi znamo kakve promene u krvi i na plućima virus daje, ako pacijent ima te karakteristike on se prima i leči se, a test se čeka. Nijednom bolesniku neće naškoditi to što čeka test - rekao je on.

Foto: printscreen RTV Pink

O promeni strategije

- Strategija se svodi na jedno te isto, na mere koje stalno ponavljamo, ona može da bude obavezujuća, preporučena, ali se svodi na jedno te isto. U suštini u čitavom svetu se sve strateške mere vrte oko preventivnih mera. Ne mogu da prihvatim da je ijedan zakon ili odluka iznad naše želje da ostanemo zdravi - rekla je Kisić Tepavčević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija