• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.07.2020

15:23

EU, ŠTA ĆEŠ SAD?! SRBIJA DOBILA USLOVE KAKVE NEMA NIJEDNA EVROPSKA DRŽAVA: Evo šta znači ugovor sa Evroazijskom unijom!

Društvo

EU, ŠTA ĆEŠ SAD?! SRBIJA DOBILA USLOVE KAKVE NEMA NIJEDNA EVROPSKA DRŽAVA: Evo šta znači ugovor sa Evroazijskom unijom!

Podeli vest

Ugovorom sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) Srbija može da postane ekonomski most između zapada i istoka, da privuče nove investicije iz EU, kao i iz Rusije, i da dodatno ojača naše političke i ekonomske pozicije u regionu, ocenjuje ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

Vest da je ruska vlada odobrila ratifikaciju Ugovora o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Republike Srbije predstavlja potvrdu odličnih političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Rusije, kaže Popović za Tanjug.

- Srbija će ovim ugovorom dobiti mogućnost da izvozi praktično sve domaće proizvode bez carina na tržište od blizu 200 miliona ljudi. Takve uslove za izvoz na tržište Rusije i Evroazijske unije nema nijedna druga država u Evropi - ističe ministar.

To je posebno značajno u ovom trenutku, objašnjava Popović, kada kao država, zbog globalne ekonomske krize izazvane virusom korona, treba maksimalno da diverzifikujemo naš izvoz i budemo prisutni na što većem broju tržišta gde postoji potreba za robom iz Srbije, a Rusija, prema rečima ministra, želi našu robu, jer u Rusiji postoji duga tradicija i prepoznatljivost brendova iz Srbije.

- Tu pre svega mislim na privredne grane kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali takođe imamo veliki potencijal za izvoz našeg inženjerskog znanja, inovativnih rešenja i IT usluga - rekao je Popović.

Odluka Rusije velika šansa za prehrambenu industriju

Istim povodom, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističe da je ono što je za mnoge uticajnije i snažnije ekonomije samo pusti san, za Srbiju danas realnost.

Ratifikacija ugovora daje mogućnost da bez carine srpski poljoprivredni proizvođači izvoze na tržište od gotovo 200 miliona stanovnika mnoge proizvode.

- Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno danas kada se svi zatvaraju zbog virusa korona i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu - objašnjava Nedimović.

Podsetimo, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona „O ratifikaciji Sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, sa jedne strane, i Republike Srbije, sa druge strane" i da ga prosledi na usvajanje Državnoj dumi u skladu sa utvrđenom procedurom.

Srbija je potpisala sporazum o formiranju bescarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine.

Ugovor je potrebno da ratifikuju sve države članice EAEU.

Foto: Fotoilustracija

Taj ugovor će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju.

Premijerka Ana Brnabić je u oktobru prošle godine u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica - Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana.

Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina.

Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 3 godine

Izvozićemo jabuke i šljive u Kirgiziju koja je udaljena 4.500 kilometara, pa će voćari bankrotirati dok plate prevoz!

Mali mi IQ

pre 3 godine

......pa u cenu se ugradjuje prevoz.......

Rajko

pre 3 godine

Mogućnost da izvozi praktično sve domaće proizvode bez carina na tržište od blizu 200 miliona ljudi Srbenda će brzo da pokaki jer je najpametniji i uvek spreman na podvale. Biće opet zalivanje gajbica da budu teže kao i nekad kamen u buretu sa marmeladom i tako dalje.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20