• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

30.07.2020

13:11

AKO JE NEKO DANAS NEGATIVAN, NE ZNAČI DA SE NEĆE ZARAZITI VEĆ VEĆ VEČERAS! Epidemiolog Tiodorović: SAD SMO U PRELOMNOM TRENUTKU

Društvo

AKO JE NEKO DANAS NEGATIVAN, NE ZNAČI DA SE NEĆE ZARAZITI VEĆ VEĆ VEČERAS! Epidemiolog Tiodorović: SAD SMO U PRELOMNOM TRENUTKU

Podeli vest

Epidemiolog Branislav Tiodorović komentarisao je danas aktuelnu situaciju sa koronom u Srbiji.

 Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je Niš u drugom piku virusa korona ipak u boljoj situaciji nego što je bio u prvom piku i da epidemiloška situacija u ovom trenutku u tom gradu deluje mirno i stabilizovano, te da je još nesigurna, ali da je pod kontrolom.

On je rekao da, ako tako potraje, uz disciplinu i poštovanje zaštitnih mera do kraja avgusta bismo imali daleko mirniju situaciju.

"Mogli bismo doći do jednog potpuno mirnog, kontrolisanog stanja, da dočekamo jesen, ukoliko bude potrebno, spremni da se supotstavimo pojavi virusa", rekao je Tiodorović, odgovarajući na pitanje novinara o epidemiološkoj situaciji u Nišu, posle otvaranja laboratorije "Vatreno oko" u Nišu.

Naveo je da je, na primer, juče u Nišu bilo 386 testiranih, od čega su 72 pozitivna.

"Neko će reći, to je velika brojka, ali to je ciljano, ciljano su testirani oni koji su bolesni i oni koji imaju tegobe", rekao je epidemiolog.

Foto: Tanjug

 



Ukazao je na to da praktično ako je neko danas negativan na testiranju, ne znači da se već večeras u nekom društvu, na nekoj proslavi u nekoj velikoj grupi, neće zaraziti i sutra već biti ponovo u mogućnosti da dobije ovo oboljenje, odnosno tegobe.

Ocenio je da je veliki pomak u tome da se stanovništvo ponaša mnogo disciplinovanije nego što je bilo do pre oko nedelju dana i da to već karateriše i šire područje Srbije.

"Treba da izdržimo ovaj prelomni trentutak. Svi zajedno smo svesni da je stanovništvo na izmaku strpljenja, da mu je dosta, da je navikao da epidemija, na primer, gripa traje dva-tri meseca i da iza svega toga bude mirno. Ne, ovo će trajati i ovo će potrajati. Moramo biti svesni da moramo izdržati i da moramo biti strpljivi", poručio je Tiodorović.

Naveo je da u Klinički centar u Nišu dolaze teški bolesnici sa teritorije Vranja, pogotovo krajnjeg juga, Bujanovca i Preševa i da se zato dešavaju u tom kliničkom centru i trgačne posledice.

Tiodorović je rekao da Klinickci centar u Nišu ovoga trenutka raspolaže sa 200 postelje koje odmah može da stavi na rasplaganje.

"U sledećoj fazi, ako to bude potrebno, još toliko, tako da pokrivenost ovog dela Srbije sa Kliničkim centrom u Nišu je potpuno", kaže Tiodorović.

Epidemiolog je rekao da zdravstevni sistem koji je bio prenapregnut, ovoga trenutka ipak malo uzeo vazduha, ali da i dalje radi pod velikim opterećenjem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija