• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink

31.07.2020

10:46

4.400 OBOLELIH OD KORONE U SRBIJI NALAZI SE NA BOLNIČKOM LEČENJU Direktorka "Batuta": Imamo blago zaravnjenje krive

Društvo

4.400 OBOLELIH OD KORONE U SRBIJI NALAZI SE NA BOLNIČKOM LEČENJU Direktorka "Batuta": Imamo blago zaravnjenje krive

Podeli vest

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut i član Kriznog štaba Verica Jovanović kaže da se trenutno na bolničkom lečenju nalazi 4.400 pacijenata obolelih od kovid 19.

Jovanović kaže da je došlo do veoma blagog zaravnjenja epidemiološke krive, a da se s tim u vezi i nadalje očekuje pad broja zaraženih koronavirusom.

Ističe da će se konkretni rezultati postići isključivo poštovanjem svih propisanih mera, a pre svega nošenjem maski i držanjem distance.

- Upravo je blagi pad broja zaraženih i potvrđenih novih slučajeva Kovida-19 jedan od pokazatelja da se ove mere primenjuju više nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu – navodi dr Jovanović.

U bolnicama, u sistemu zdravstvene zaštite naše zemlje, u ovom trenutku nalazi se oko 4.400 osoba koje se leče zbog problema respiratornih organa.

Foto: Tanjug

 

- Već pet meseci imamo veliku i stalnu borbu sa virusom korona i imali smo priliku i u prvom piku epidemije da se susretnemo sa različitim oblicima i formama pojavljivanja bolesti. Kada su u pitanju simptomi, oni su se kretali od gubitka ukusa, mirisa, snage, osećaja bolova u mišićima, nedostatka energije, pa do teških respiratornih simptoma. Međutim, ovaj virus nije samo respiratorni, već daje i sistemske posledice – kaže dr Jovanović, dodajući da veliki broj istraživača u svetu radi na tome da se utvrdi koje sve posledice ovaj virus ostavlja.

Na konstataciju da virus oštećuje srce, ali i druge organe, te da ima ogroman potencijal udara na ljudski organizam, dr Jovanović odgovara potvrdno.

- Slušali smo i naše stručnjake koji su govorili upravo o posledicama koje virus nosi. Dakle, nisu u pitanju samo respiratorni simptomi, otežano disanje, osećaj opstrukcije tokom disanja, već su u pitanju i drugi simptomi i znaci koji se veoma često povezuju sa poremećajem koagulacije krvi, sa simptomima patnje nekih drugih organa i sistema – kaže dr Jovanović.

Na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji po gradovima, dr Jovanović kaže da je slika prilično konstantna.

- Kada je u pitanju Beograd, ovde imamo najveću učestalost bolesti. Pored prestonice, tu su i Novi Sad i Šabac. Juče u Vranju, Požarevcu i Smederevu nije zabeležen nijedan novooboleli, ali ovo treba da je parametar koji u kontinuitetu pokazuje da dolazi do veće kontrole širenja epidemije – kaže direktorka „Batuta“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija