• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.08.2020

22:18

LABRADOR I OVČAR SU STRAH I TREPET ZA DILERE I KRIJUMČARE! Dva psa su BRANA na carini, a kada otkriju plen DOBIJU OVU NAGRADU!

Društvo

LABRADOR I OVČAR SU STRAH I TREPET ZA DILERE I KRIJUMČARE! Dva psa su BRANA na carini, a kada otkriju plen DOBIJU OVU NAGRADU!

Podeli vest

Psi su naučeni na igru i lopticu, i to dobiju kao nagradu za uspešno obavljen zadatak. Oni i ne znaju kako izgledaju droga ili cigarete, osim po mirisu. Naravno, ima dana kad se ni njima ne radi, kažu carinici koji brinu o psima

Carinski psi, labrador O'Nil i ženka belgijskog ovčara malinoa po imenu Hera nepremostiva su brana za švercere droge ili cigareta na graničnom prelazu Batrovci! Kad nanjuše i otkriju narkotike ili duvan kod putnika, za nagradu dobiju omiljenu igračku!

Vodiči ovih plemenitih životinja, carinici Dejan Stojanović (29) i Vukašin Simin (25) žive sa Herom i O'Nilom i brinu se da im ni u jednom trenutku ne nedostaje ljubav ni pažnja.

Član porodice

Na pitanje našeg reportera da li su tačne glasine da se psi tokom dresure drogiraju kako bi u narkomanskoj krizi nanjušili drogu, Stojanović i Simin su s gnušanjem to negirali.

Mirni

Psi veoma ozbiljno shvataju svoj posao. Hranimo ih jednom dnevno i to su životinje koje nisu agresivne ni prema kome
Dejan Stojanović

- O tome nema govora! Vežbamo pomoću krpica koje držimo u posebnim teglama kako bi poprimile miris onoga što pas treba da pronađe, tako životinja nauči da prepozna miris duvana ili neke droge. Pas dobro zna i da će kad to nanjuši, dobiti kao nagradu svoju omiljenu igračku i da će se igrati s vodičem. Pas je naučen na igru i lopticu, on i ne zna kako izgledaju droga ili cigareta, samo po mirisu - objašnjavaju carinici.

Stojanović ističe da on i njegov kolega Simin nikad nisu udarili psa.

Foto: Uprava Carina

- To je strogo zabranjeno. Ovo su izuzetno pametni psi i ako se dobro radi sa njima, mogu da budu dragoceni saradnici. Naravno, kao i kod ljudi, ima dana kada im se ne radi i na nama je da to prepoznamo i razumemo - rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, Hera je kod njega odmalena i s njom je prošao obuku.

10

godina je radni vek carinskih pasa

- Ona mi je član porodice, ali i kolega. To je odnos zasnovan na poverenju, ljubavi i pažnji. Psi veoma ozbiljno shvataju svoj posao. Hranimo ih jednom dnevno i to su životinje koje nisu agresivne ni prema kome. Međutim, kad namirišu nešto, tu je kraj - sa osmehom priča Dejan.

Kao primer, Stojanović je prepričao jednu Herinu reakciju kad je otkrila 3.000 paklica cigareta u autobusu kosovskih registracija, koji je bio bez putnika.

- Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, vozači su rekli da imaju samo lične stvari. Međutim, Hera je počela da grebe mesto između toaleta i prtljažnika autobusa, pa smo po njenoj reakciji znali da treba dodatno da istražimo taj prostor i pronašli smo cigarete - kazao je naš sagovornik.

Foto: Uprava Carina

Vukašin Simin napominje da se psi uglavnom koriste kada treba pregledati velika vozila, poput kamiona i autobusa, ali se angažuju i kod sumnjivih vozača automobila.

Neron nanjušio heroin u autu u pokretu

Pored Here i O'Nila, ponos Uprave carina svakako je i malino Neron, koji je zbog rezultata svog rada već postao i medijska zvezda. Među carinicima se još prepričava njegova reakcija kada je u toku šetnje po graničnom prelazu Horgoš namirisao heroin u jednim kolima u pokretu! Automobil je odmah zaustavljen i pretresen, nakon čega je pronađena ta droga.

- Pas može da bude obučen za pasivnu i aktivnu reakciju u toku traganja. Za razliku od nekih drugih službi, čiji su psi obučeni za pasivnu reakciju, pa se samo ukopaju kada osete nešto sumnjivo, mi smo trenirali naše pse za aktivnu reakciju, tako da oni grebu, grizu i laju na mestu gde nešto nanjuše - kažu u Upravi carina.

- Ljudi se na razne načine dovijaju kako bi prikrili miris narkotika ili duvana. Tako smo imali slučaj da je jedan putnik sakrio duvan u ljutu papriku, ali nije mu prošlo. Dešavalo se i da vozači sakriju nešto u klima-uređaj autobusa, do kog se dolazi samo preko krova, ali psi su i to mogli da nanjuše - kaže Vukašin.

Njegov pas O'Nil, koji je naša Carina dobila od kolega iz Francuske, pre nekoliko nedelja je uspeo da kod jednog Turčina pronađe 70 grama marihuane u obući!

- Čovek je bio sam u automobilu. Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, odgovorio je da nema. Odlučili smo da ga prekontrolišemo, a O'Nil mu je prišao i počeo da grebe po njegovim patikama. Kada se Turčin izuo, u đonu smo pronašli marihuanu - kazao je Simin.

Sve podređeno njima

Radni vek ovih pasa je, inače, desetak godina, a nakon toga idu u zasluženu penziju i nastavljaju život sa svojim vodičima.

- Dejan i ja smo komšije i kada jedan od nas dvojice ode na odmor, drugi mu pričuva psa. Sve je podređeno njima. Ambijent u kome žive, uslovi, hrana... Dešava se da psi i van radnog vremena nanjuše nešto. Dok sam sa O'Nilom bio na obuci u Francuskoj, u toku šetnje me je odvukao do nekog žbunja u kom je pronašao džoint - napominje Simin.

Da se u Upravi carina ozbiljno razmišlja o proširenju broja pasa govori i činjenica da se u skorije vreme planira nabavka psa koji može da nanjuši švercovani novac.

- Trenirani su da nanjuše boju koja se koristi u izradi novčanica i na taj način otkrivaju velike količine neprijavljenog novca - ističu carinici. N. Šević

Rekordna godina po zapleni novca

Iz Uprave carina napominju da će ova godina biti rekordna kada je reč o zapleni neprijavljenih deviza, jer je već do polovine jula oduzeto gotovo pet miliona evra u raznim valutama.
- Ranijih godina u proseku se oduzimalo oko tri miliona evra neprijavljenog novca, a mi smo taj rezultat već prevazišli. To govori o posvećenosti i zalaganju naših zaposlenih. Rekordnu pojedinačnu zaplenu ove godine, u iznosu od 562.805 evra, imali smo 22. maja na graničnom prelazu Špiljani. Za taj konkretan slučaj Uprava carina je dobila pohvalu od državnog tužilaštva jer je postupak otkrivanja i zaplene sproveden bez propusta. Zahvaljujući dokazima koje su obezbedili carinici, tužilaštvo je moglo odmah da procesuira krijumčara - kažu iz Uprave carina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija