• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

05.08.2020

22:44

DA LI ĆE GRČKA OTVORITI GRANICE U SEPTEMBRU?! Evo šta kažu grčki zvaničnici, a kakvo je mišljenje JUTE!

Društvo

DA LI ĆE GRČKA OTVORITI GRANICE U SEPTEMBRU?! Evo šta kažu grčki zvaničnici, a kakvo je mišljenje JUTE!

Podeli vest

Omiljene srpske destinacije, ostrvo Tasos i regija Halkidiki, proglašene za najveća žarišta korone * Domaće agencije već otkazale sve aranžmane za Grčku do kraja sezone

Za Srbe do kraja leta nema odmora u Grčkoj!
Iako su se mnogi turisti nadali da će se u septembru i oktobru otvoriti granice makar i uz obavezan negativan PCR test, od toga neće biti ništa, jer se situacija sa koronavirusom u Grčkoj iz dana u dan sve više komplikuje i u ovoj zemlji je sve više zaraženih i umrlih. Zbog toga vlasti u Grčkoj više i ne pominju otvaranje granica kao ni ublažavanje mera. Da sve bude gore, među brojnim žarištima koronavirusa koja su izbila u Grčkoj su i turističke regije Halkidiki i Tasos, gde najčešće letuju srpski turisti. Potvrdu ovih pesimističkih prognoza dobili smo i iz Udruženja turističkih agencija (Juta), gde su nam otkrili da su brojne domaće agencije već otkazale sve aranžmane za Grčku do kraja sezone!

ZABORAVITE NA MORE RAMPE OSTAJU SPUŠTENE ZA SRPSKE TURISTE! Grci nemaju nameru da otvore granice!

GRČKI UGOSTITELJI TRAŽE OD DRŽAVE: Pustite Srbe da dođu, da spasimo sezonu! Platiće PCR test srpskim turistima!

Rigorozne mere

Prema izjavama grčkih zvaničnika, više nije tajna da je u ovoj zemlji zbog opakog virusa propala sezona.
"Uprkos sprovedenim rigoroznim merama na granicama i aerodromima, u Grčkoj je poslednjih dana došlo do znatnog porasta broja novozaraženih, pa i umrlih od koronavirusa. Zbog toga nijedan zvaničnik više ne pominje ublažavanje mera, već su one dodatno pooštrene. Uvedeno je obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, propisane su stroge kazne, a koliko je situacija ozbiljna, najbolje svedoči činjenica da čak i građani Grčke moraju da imaju negativan PCR test ukoliko se u zemlju vraćaju iz Bugarske i Rumunije. Pored toga, uz skok broja zaraženih u Grčkoj ima i sve više žarišta koronavirusa. Ono što zabrinjava je što su se na mapama žarišta pojavile i turističke destinacije, pre svega Halkidiki i Tasos, gde letuje najveći broj turista. Stoga šanse za otvaranje granica prema nekim državama ovog leta bukvalno ne postoje ili su svedene na minimum. Tu se pre svega misli na Srbiju, odakle dolazi veliki broj turista. Moralo bi da se desi čudo, i da drastično opadne broj zaraženih i u Grčkoj i Srbiji, kako bi došlo do ublažavanja nekih mera i kako bi srpski turisti ponovo mogli da dolaze. Nažalost, za taj scenario izgledi gotovo da ne postoje", pišu grčki mediji pozivajući se na izjave zvaničnika u Atini.

Foto: AP/Photo

Da će granice za Srbe do kraja leta ostati zatvorene, svedoči i izjava zamenika ministra civilne zaštite Grčke Nikosa Hardailasa, koji je naše turiste stavio na prvo mesto po broju onih kod kojih je konstatovan koronavirus:
- Od početka turističke sezone koronavirus je otkriven najviše kod turista iz Srbije, zatim Bugarske, Rumunije, Albanije i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Pixabay

Zamenski vaučeri

Ove informacije za Informer je potvrdio i zamenik predsednika Jute Milan Lainović, koji je rekao da su mnoge domaće agencije već otkazale aranžmane za Grčku do kraja sezone.
- Kod njih se sada situacija sa koronavirusom komplikuje i imaju porast zaraženih. Tako da od Grčke najverovatnije nema ništa što se tiče ove sezone. Čak i da se situacija drastično popravi, ne isplati se izlagati ljude rizicima i putovati eventualno na samom kraju sezone. Pogotovo što vidite i kakve su mere i kakva je situacija. Zbog toga su mnoge domaće turističke agencije otkazale putovanja u Grčku za ovu sezonu i zamenile ih putnicima sa vaučerima za sledeću godinu. Mi smo, pre početka sezone, zaista verovali da će u Grčku sigurno moći da se putuje i bili smo spremni da putnike vodimo i našim prevozom i čarterima. Međutim, stvari su se odigrale ovako i na to ni mi ni putnici ne možemo da utičemo - iskren je Lainović.
 

I ako agencija propadne, putnici će biti obeštećeni


Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je za Informer da, uprkos tome što je epidemija koronavirusa znatno pogodila agencije, putnici ne treba da brinu jer neće ostati bez svog novca.
- Osam agencija je od početka epidemije tražilo da se obrišu iz registra, odnosno da se briše njihova licenca, ali je izvesno da to neće biti i konačan broj. Prema nekim informacijama, taj broj bi mogao da bude 30. Međutim, to ne znači da će te agencije bankrotirati, nego samo više neće biti registrovane kao agencije nego kao subagenti. Putnici ne treba da brinu jer će im oni i u tom slučaju obezbediti vaučere ili povrat novca u zakonskom roku - rekao je Ljajić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija