• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

05.08.2020

12:23

OVAJ VIRUS RASTE KAO TRAVA! Dr Kuljić Kapulica se sa koronom SUSRELA JOŠ OSAMDESETIH GODINA! Evo u čemu se u čemu se novi soj razlikuje od prethodnih!

Društvo

OVAJ VIRUS RASTE KAO TRAVA! Dr Kuljić Kapulica se sa koronom SUSRELA JOŠ OSAMDESETIH GODINA! Evo u čemu se u čemu se novi soj razlikuje od prethodnih!

Podeli vest

Naš istaknuti virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica se sa koronavirusom srela osamdesetih godina

U pitanju je bio OC43 soj, koji izaziva samo blage infekcije, a evo šta kaže o novoj vrsti, daleko smrtonosnijoj.

- Da ste me pitali na početku ove epidemije, odnosno, pandemije, ja bih rekla na osnovu svog znanja o koronavirusima da će brzo nestati, da će nestati kao što su nestali SARS i MERS. Međutim, posle nekoliko meseci trajanja epidemije, i to epidemije koja se razbuktava poput vatre, moje mišljenje je da će on trajati, da će ga biti, da će u nekim mesecima biti češći, a nekim ređi - rekla je prof. dr Nada Kuljić Kapulica koja je napomenula da se u ovom trenutku ne zna kada će se epidemija završiti jer Kovid-19 briše sve "barijere i principe".

Foto: Printscreen You Tube

Dodala je da je soj OC43 koji je ona izučavala osamdesetih godina prošlog veka najaktivniji bio u proleće, nakon sezone gripa, a kada je uporedila prethodne vrste korone sa novom, aktuelnom, istakla je da, za razliku od ostalih koje je "teško održavati u laboratoriji ovaj virus raste kao trava u laboratorijskim uslovima.

- To znači da se u laboratorijama određenog kapaciteta, odnosno zaštite, on može brzo razmožavati pa možete radti eksperimente kakve želite - objasnila je profesorka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija