• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - J. M.

09.08.2020

23:20

PESIMISTIČNE PROGNOZE STRUČNJAKA PROFESOR PETAR KOČOVIĆ IZRAČUNAO!  Kraj drugog talasa korone TEK 17. SEPTEMBRA!

Društvo

PESIMISTIČNE PROGNOZE STRUČNJAKA PROFESOR PETAR KOČOVIĆ IZRAČUNAO! Kraj drugog talasa korone TEK 17. SEPTEMBRA!

Podeli vest

I tada će biti novozaraženih u Srbiji, ali će njihov broj pasti na 10-30 dnevno.Dugoročno, jedino rešenje za epidemiju jeste vakcina.Aktuelni drugi talas epidemije koronavirusa u Srbiji završiće se tek 17. septembra! Nakon toga uslediće "zatišje", koje će trajati oko mesec i po dana, a zatim ponovo kreće skok obolelih i treći talas, koji će najverovatnije biti slabiji i manje opasan od trenutnog, kaže za Informer ugledni profesor matematike Petar Kočović, koji je prognozu izradio na osnovu naučnog modela koji epidemiolozi koriste i u Evropi i SAD

Broj novozaraženih u Srbiji ovih dana opada, što je razlog više da verujemo da je gašenje ovog talasa moguće u septembru. Ipak, to ne znači da tada uopšte neće biti obolelih, već samo da će broj novih slučajeva biti drastično manji - između 10 i 30 na dnevnom nivou.

Manje obolelih

Profesor Kočović objašnjava da postoji pet modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva, kojom se njegov tim koristi za proračune, najpoznatija.

Najbolje za sve građane

Vakcina jeste jedini lek za ovakve viruse. Sigurno ćemo učiniti sve moguće da građanima Srbije priuštimo ono što je najbolje za njih
Dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar

- Za Gausovu krivu su potrebni podaci o zaraženim pacijentima na dnevnom nivou. Koristim podatke koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Batut". Ova metoda prilično pouzdano računa, odnosno predviđa kraj talasa, kao i vrhove epidemije... I ne samo za Srbiju, već za sve zemlje. Ipak, kraj talasa ne znači da će na kraju biti nula zaraženih. To znači da će da padne na mali broj, recimo između 10 i 30 dnevno - navodi Kočović, i dodaje:

- Datum završetka drugog talasa često se pomera i sada ide od 11. do 17. septembra. To zavisi od toga koliko dnevno imamo novozaraženih. Ipak, što više dana jednog ciklusa imamo u obračunu - to je kraj epidemije preciznije izražen. Nije strašno ni ako se promaši neki dan... 
Naš sagovornik napominje da će ovaj letnji talas korone trajati 20 dana duže od prvog, prolećnog.

- Bili smo nedisciplinovani, zbog čega će ovaj talas biti oko 20 dana duži od prvog i biće više zaraženih i umrlih nego u prvom talasu! To je vidljivo već sada. U prvom talasu smo za 73 dana epidemije imali 10.610 obolelih, a za isti period sada imamo 16.381 zaraženog - kaže naš sagovornik.

- Nakon završetka drugog talasa moći ćemo malo da se odmorimo, nekih mesec, mesec i po dana, a nakon toga će ponovo da skoči broj obolelih. Ipak, mislim da će treći talas biti manje opasan i agresivan od drugog, pre svega zato što ćemo biti disciplinovaniji i što ćemo od samog početka biti u obavezi da nosimo maske - ističe Kočović.

Od 9.922 testirana, 276 pozitivnih

Epidemiološka situacija u našoj zemlji se stabilizuje, potvrđuju i zvanični statistički podaci. S poslednja 24 sata, do juče u 15 sati, testirana su 9.922 građanina Srbije, od čega je 276 pozitivno. Stoga je procenat testiranih u odnosu na zaražene 2,7 odsto, što je manje nego prethodnih dana kada je bio oko 2,9. Nažalost, od poslednjeg izveštaja bitku sa kovidom-19 izgubilo je još pet osoba, tako da je ukupan broj žrtava 626.
Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka epidemije do sada u našoj zemlji testirano je 733.059 osoba, od čega je 27.608 bilo pozitivno na kovid-19.
"Ukupan broj ljudi u kovid-bolnicama širom Srbije sada je 3.154. U jedinicama intenzivne nege za život se bori 118 pacijenata, koji su priključeni na respirator sa teškom kliničkom slikom", podaci su resornog ministarstva.

 

Stručnjaci napominju da je dugoročno rešenje za suzbijanje epidemije jedino vakcinacija velikog broja ljudi.

Samo vakcina

Pokrajinski sekretar dr Zoran Gojković kaže da država Srbija prati sve što se dešava u svim zemljama koje rade na vakcini i da će u našu zemlju stići najbolja vakcina u najkraćem mogućem roku.

- Vakcina jeste jedini lek za ovakve viruse. Sigurno ćemo učiniti sve moguće da građanima Srbije priuštimo ono što je najbolje za njih. Ne zaboravite da svaka vakcinacija mora da prođe naše stručne komisije i sa takvim stvarima država Srbija se neće igrati - poručio je Gojković.

Zamenica Instituta "Batut" prof. dr Darija Kisić Tepavčević naglašava i da je veoma važno da se na vreme primi vakcina za sezonski grip koji nas očekuje na jesen, jer će i to doprineti ublažavanju epidemiološke situacije ukoliko se sudare korona i grip.

- Zato je ugovorena nabavka 350.000 vakcina protiv gripa, dok će Institut 'Torlak' proizvesti najmanje 150.000 doza te vakcine. Izvesno je da imamo na raspolaganju pola miliona, a u zavisnosti od potreba, trudićemo se da nabavimo i dodatnu količinu - rekla je Kisić Tepavčevićeva.
 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija