• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

11.08.2020

20:33

(FOTO/VIDEO) MISLIO SAM UMREĆU U SKAFANDERU! Našem novinaru pozlilo posle samo dva sata u medicinskoj opremi, a kada je pogledao ruke, NIJE MOGAO DA VERUJE ŠTA VIDI

Društvo

(FOTO/VIDEO) MISLIO SAM UMREĆU U SKAFANDERU! Našem novinaru pozlilo posle samo dva sata u medicinskoj opremi, a kada je pogledao ruke, NIJE MOGAO DA VERUJE ŠTA VIDI

Podeli vest

Naši reporteri nekoliko sati radili pod punom zaštitnom opremom koju koriste lekari u kovid-bolnicama. Pekle su me oči od znoja, jedva sam dolazio do vazduha. Sad vidim koliko je teško medicinarima dok leče zaražene, kaže novinar Aleksandar Crnomarković

Skafander natopljen znojem, dva para rukavica na rukama, zaštitna maska preko lica, kapa, vizir, kaljače... Borim se za svaki udah... Znoj mi lagano obliva celo telo i ulazi mi u oči... Peče me... Vidim kao kroz maglu. Noge mi klecaju i polako izdaju. Dlanovi su mi se smežurali. Vodu nisam pio, a temperatura je preko 30 stepeni. Osećam da ću pasti. Muti mi se u glavi. Nije prošlo ni dva sata kako na sebi imam zaštitnu opremu koju koriste lekari u kovid-bolnicama. Ne znam da li sam zaslužio ovakav pakao, ali svaka čast našim medicinarima šta sve moraju da istrpe da bi spasli živote obolelih od korone - kaže novinar Aleksandar Crnomarković.

Foto: Informer

Popucale usne

Naš kolega učestvovao je u eksperimentu Informera kojim smo želeli da pokažemo kako lekari, sestre i tehničari u bolnicama svakodnevno, po četiri sata i duže, rade pod punom opremom u najtežim uslovima. Nema klime u sobama, ne može da se ide u toalet. Ne može da se jede. Prioritet je sačuvati svaki ljudski život.

Foto: Informer

Ali Aleksandar nije izdržao. Majica koju je imao ispod skafandera već posle pola sata bila je uveliko natopljena znojem. Farmerke su mu se zalepile za butine. Jedva se kretao. Usne su mu popucale i bile suve. Pljuvačka se sasušila na ivicama usana...

Foto: Informer

Da li se pridržavate mera Kriznog štaba?

Dragan Božić (73), penzioner

Uglavnom se pridržavam, kada sam na otvorenom prostoru ne nosim masku, ali u zatvorenom obavezno. Trudim se da poštujem sve odluke kriznog štaba. Iako je korona opasan virus, mislim da ćemo je pobediti.

David Selaković (70), penzioner

Trudim se da se pridržavam svih mera. Stvarno od prvog dana poštujem sve što su doktori rekli i evo, hvala Bogu, nisam imao koronu. Koliko god da se trudim, opet mi nije svejedno.

Andrijana Krstić (20), domaćica

Pridržavam se svih mera, masku nosimo i dete i ja, na otvorenom kada nisu gužve skinemo, ali kada je zatvoren prostor u pitanju nosimo maske.

Aleksandra Nevenkić (19), pomoćni pekar

Moja beba je mala, ali bez obzira obe nosimo masku, sada smo skinule jer smo na otvorenom i nema puno ljudi oko nas. Jedino mi je problem kada sam na poslu, jer radim u pekari i moram da imam masku na licu u toku celog radnog vremena

- Bivši sam sportista i navikao sam da izdržim napor. Međutim, ovo nikad nisam doživeo. Da satima šetam u skafanderu, da mi se znoji svaki milimetar tela i da molim Boga da posla ima što manje... Ali to je moj samo jedan dan. A lekari tako svaki dan. I ne žale se. Ne kukaju - priča Crnomarković.

Foto: Informer

 

Naš "pokusni kunić", kada se u redakciji razgovaralo o eksperimentu, bio je uveren da će moći da parira lekarima sa svom tom zaštitnom opremom. Međutim, uprkos velikoj želji, nije izdržao četiri sata.

- Koliko god sam se trudio da uspem i izdržim ta famozna četiri sata - nisam uspeo. Tek sad vidim koliko je to težak posao koji naši heroji rade svakodnevno. Zaslužni su za svaki naš otkucaj srca, za svaki naš uzdah, za svako naše jutro... - kaže Aleksandar.

Foto: Informer

Gušenje zbog panike

I koleginica Nevena Terzić sa sajta www.informer.rs takođe je učestvovala u eksperimentu.

- Kada smo na sebe navukli one kombinezone, tek tada smo shvatili da je vrag odneo šalu. Od panike što ne mogu normalno da dišem počela sam da se gušim.

Foto: Informer

- Osećala sam da ću svakog minuta na plus 30 stepeni umreti. Srce mi i dalje ubrzano lupa. Imam i ožiljke od vizira i zaštitnih naočara na licu. Sad razumem šta naši medicinski radnici trpe i koliko se žrtvuju za svakog pacijenta. Posle ovoga mi je postalo jasno da neke stvari jednostavno moram više da poštujem kako bi njima bilo lakše. Da maske moraju da se nose, da se vodi računa o ličnoj higijeni, da se poštuje mišljenje struke. Narode, ovo nije nimalo bezazlena situacija. Pomozite našim lekarima tako što ćete poštovati sve preporuke Kriznog štaba - poručila je Nevena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

Pižljavko, prava si seka persa. Šta bi bilo da si na frontu, u prvim borbenim redovima. Žene izdržavaju to našta ti kukaš, sram te bilo. Pižljavko ! ! ! ! !

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija