• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

12.08.2020

08:48

PROFESOR PETAR IZRAČUNAO Evo kada u Srbiji počinje TREĆI TALAS KORONE I ŠTA NAS ČEKA U DECEMBRU

Društvo

PROFESOR PETAR IZRAČUNAO Evo kada u Srbiji počinje TREĆI TALAS KORONE I ŠTA NAS ČEKA U DECEMBRU

Podeli vest

Profesor Petar Kočović i ranije je pravio matematičke modele po kojima je računao kako će se epidemija u Srbiji kretati.

Treći udar koronavirusa počeće najverovatnije 12. septembra i, iako će biti blaži od drugog talasa, očekivano je da ćemo do sredine decembra imati u Srbiji još oko 15.000 novozaraženih, tvrdi za Kurir prof. dr Petar Kočović, redovni profesor na Univerzitetu „Union - Nikola Tesla“.

Lična odgovornost

Profesor Kočović je zajedno sa svojim timom napravio svojevrstan model praćenja pandemije koronavirusa ne samo u našoj zemlji već i u celom svetu. Naime, on je sa svojim saradnicima napravio programe koji na dnevnom nivou prikupljaju podatke o broju osoba koje su se zarazile, umrle i ozdravile i na osnovu kojih, primenjujući metode mašinskog učenja i prediktivne analitike, u čijem je sastavu i Gausova kriva, prave prognoze o daljem kretanju zaraze. - U Srbiji se, prema ovom modelu, drugi talas završava oko 11. septembra. Već je sada vidljivo da će u narednim danima broj novozarženih konstantno padati i očekujemo da će ih oko 11. septembra biti oko 20. Međutim, od tog datuma očekuje se da broj zaraženih opet krene nagore - zaključuje Kočović i dodaje da će broj zaraženih na dnevnom nivou u periodu od 30. avgusta do 2. oktobra biti manji, svakako ispod 50, ali da će već između 10. i 16. oktobra biti oko 250 zaraženih dnevno.

Foto: Tanjug

 

- Međutim, treći talas bi trebalo da bude manje snažan od drugog, u kojem ćemo, prema ovom modelu, do kraja imati skoro 20.000 zaraženih, odnosno oko 70 odsto više obolelih i umrlih nego u prvom talasu, koji se završio 26. maja. U drugom talasu smo imali po 400 zaraženih dnevno u nekoliko navrata, a očekujem da će u trećem talasu, u najvećem piku, biti manje. Naravno, ovo sve zavisi od toga da li će građani poštovati mere zaštite - nošenje maski i održavanje distance. Međutim, da se razumemo, model može i dramatično da pogreši. Što je dalje od današnjeg dana, to su mogućnosti greške veće. Dovoljno je da bude neko masovno okupljanje - demonstracije ili da se dozvoli publika na stadionima i brojke će se promeniti - kaže prof. Kočović.

Nepredvidivo

S druge strane, epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da biologija nije matematika, te da „u epidemiologiji dva i dva nekada mogu biti tri, a nekada pet“.

- Ova epidemija se ne ponaša u skladu sa dosadašnjim saznanjima i vrlo je teško reći kako će se situacija razvijati. Koronavirus je nepredvidiv u svom ponašanju. Kada će se završiti drugi talas i kada će početi treći, veoma je teško reći. Bojim se da, čim budu nepovoljne vremenske prilike i ljudi zaborave na zaštitne mere, može doći do povećanja broja zaraženih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bole

pre 3 godine

Srbi su kao korona i oni se ponasaju nepredvidjeno kako rece profesor zato se vidi da je korona vestacki izazvana tvorevina ko ja mora da se odrzava dok se iza kulisa stvari ne srede na sceni.

Vlado

pre 3 godine

Kakav univerzitet, takav i profesor. O tome najbolje govori epidemiolog dr Radmilo Petrović koji kaže da biologija nije matematika.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija