• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

17.08.2020

08:33

SVE ŠTO NISTE ZNALI O DR TIODOROVIĆU! Prezime mu je staro više od 480 godina, a njegovog čukundedu je kralj nagradio zbog HRABROSTI I JUNAŠTVA!

Društvo

SVE ŠTO NISTE ZNALI O DR TIODOROVIĆU! Prezime mu je staro više od 480 godina, a njegovog čukundedu je kralj nagradio zbog HRABROSTI I JUNAŠTVA!

Podeli vest

Doktor sa zavidnom karijerom! U penziji je, ali je provodi radno

Niški dr Bata, kako ga od milošte zovu u gradu na Nišavi, najstariji član Kriznog štaba za borbu protiv korone, profesor, koji je ovu epidemiju obeležio izjavom o potrebnoj gvozdenoj disciplini kojom su se kasnije svi služili, zatim suzama pred novinarima zbog preminulih od kovida i nadasve najboljim prognozama o novoj pošasti, epidemiolog Branislav Tiodorović, danas puni 71 godinu. 

Iako je u penziji, nije se povukao. Za vreme vanrednog stanja zbog korone išao je u kupovinu kada i svi ostali građani koji imaju penzioni ček. Ali, penziju, pogotovo ove godine, provodi radno.

Svoje znanje, stručnost, profesionalizam i iskustvo, maksimalno koristi i pruža u toku ove epidemije, kao da je na početku karijere. Ona mu je počela još dok je bio student, kada se 1972. godine susreo, ni manje a ni više, nego sa variola verom, epidemijom velikih boginja.

Profesor Tiodorović rođen je 1949. godine u gradu, koji je jedini u bivšoj Jugoslaviji dva puta osvojio titulu najveselijeg grada, u izboru kultne emisije na Radio Beogradu. U Vranju.

- Samo zdravlje. Jedino što želim jeste da svi budu zdravi  - rekao je za Telegraf.rs prof. dr Tiodorović, a ova njegova želja danas, u doba korone ima posebnu jačinu.

Bio je u Bujanovcu, Vranju, Leskovcu, Nišu u kovid bolnicama sa zaraženima i onima koji se bore za njihove živote, ili kod kuće. Od 2009. godine, kada je Srbiju "pogodio" Ah1N1, poznatiji kao svinjski grip, kada smo i uspostavili komunikaciju, pa sve do danas, prof. Tidoroviću se nije dogodilo da nema vremena za izjavu, objašnjenje, intervju... I na sve bi znao odgovor.  

Pravi profesionalac... Uvek iskren, gotovo uvek nasmejan, i od kojeg nikada nećete čuti da je umoran...  

Za medicinu se odlučio u poslednjem momentu 

I, sa zavidnom karijerom. 

Prof. dr Branislav Tiodorović ceo svoj radni vek je proveo u Nišu, gde se iz Vranja preselio kada mu je otac Drago, koji je bio oficir JNA,  premešten u Vojnu bolnicu.

Krajem 2017. godine podružnica Srpskog lekarskog društva u Nišu, dodelila mu je nagradu za životno delo. U obrazloženju nagrade navodi se da je nadom i osmehom darivao na hiljade svojih pacijenata, obrazovao i stručno usavršavao nekoliko hiljada studenata, i delio svoja profesionalna i ljudska iskustva sa hiljadama saradnika.

Foto: Tanjug

Evo i kako je stigao dotle. 

Završio je Osnovnu školu "Zmaj Jova Jovanović" u Vranju, sa odličnim uspehom, kako je završio i Srednju školu “Stevan Sremac” u Nišu. Namera mu je bila da upiše mašinstvo, ali se u poslednjim momentu odlučio za Medicinski fakultet u Nišu, na kojem je diplomirao 1976. sa prosečnom ocenom 8.58.  Malo je falilo da bude i sportista. Naime, igrao je rukomet, tako da, da nije upisao medicinu, bio bi uspešan sportista jer je kao omladinac bio član reprezentacija Srbije i Jugoslavije.

Budimo zahvalni što se ipak odlučio za ovaj poziv. 

Stupio u brak još kao student

Pre nego što je grčevito krenuo da gradi karijeru, o čemu govori i njegova impozantna biografija, profesor se oženio. 

Sa suprugom Jelicom, koja je iz Šapca, stupio je u brak još dok je bio na fakultetu.  Venčali su se kad je on bio na četvrtoj, a ona na drugoj godini fakulteta. Otud i omiljena pesma "O, Jelo, Jelo, Jelena". 

Dr Branislav Tiodorović je tokom devedesetih bio direktor Kliničkog centra Niš, zatim je bio dugogodišnji direktor regionalnog Instituta za javno zdravlje u Nišu, usavršavao se na Pasterovom institutu u Parizu, bio je prodekan i profesor niškog Medicinskog fakulteta i šef Katedre za zarazne bolesti i epidemiologiju.

Bio je i u radnim grupama za pandemijski grip i za ebolu, bio je član Кomisije za bolničke infekcije Ministarstva zdravlja, kao i ekspert za spoljni nadzor zdravstvenog sistema u Republici.

Kao predsednik rukovodio je  Saveznom komisijom za zarazne bolesti, bio predsednik Кomisije za izradu novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Srbije, predsednik Udruženja epidemiologa Srbije...

Život pre i posle Instituta Paster

Osim u Pasteru, usavršavao se i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, na Medicinskom fakultetu u Nici i na Medicinskom fakultetu u Pragu. Objavio je više od 200 naučnih radova, što domaćih što stranih, autor je 7 monografija koliko i udžebnika. Učestvovao je u mnogim naučnim projektima,  član je u 7 profesionalnih udruženja, i vlasnik više sertifikata.

Trenutno je predsednik Saveta za zdravlje Grada Niša i specijalni savetnik niškog Instituta za javno zdravlje. Član je Kriznog štaba u borbi protv korone.

Karijeru delu na dva dela, pre i posle posete specijalizacije u Institutu Paster u Parizu. Tamo je bio poslednji put 2008. godine, i to na stručnom skupu rame uz rame sa velikanima virusologije i epidemijeologije - Lik Montanjeom, Robertom Galom i Antoniom Faučijem. Upravo na tom skupu, a sa kojeg smo ekskluzivno objavili fotografiju na kojoj je sa njima i naš dr Bata, stručnjaci su nagovestili opasnost od epidemija i pandemija od virusa i bakterija u svetu, kakva je ova koju sada živimo zbog COVID-a 19.

- Tamo sam radio i na disertaciji. Moram da kažem da se ceo moj naučni i stručni život deli na period usavršavanja u Pasteru i posle. Tretirali su me izuzetno. Smatrali su da sam ja njihov stažer od prvog boravka, pa sam svake godine dobijao po nekoliko puta pozive za takozvane stručne boravke, ali i za kongrese i konferencije koje su držali. To mi je davalo davalo direktan uvid u sve ono što je tog trenutka najaktuelnije u oblasti zaraznih bolesti, u dijagnostici, pa čak i u terapiji,  ali pre svega u dijagnostici - rekao jeprofesor čije je prezime staro više od 480 godina.

Foto: tanjug/dimitrije nikolić

Znanje koje je kao jedan od retkih lekara sa Balkana sticao u Parizu sa vrhunskim epidemiolozima,  mikrobiolozima, virusolozima, imunolozima iskrostio je da organizuje  u Srbiji prvi edukativni skup i kontinuiranu edukaciju za bolničke, odnosno intrahospitalne infekcije.

Broj epidemija u kojima se borio sa ljudske živote teško je nabrojati. Kaže da su, ipak, najznačajnije dve poslednje - virus gripa AH1N1 i korona.

Čukundeda mu branio Zetu od Turaka 

I supruga prof. dr Tiodorovića je lekar ali dermatovenerologije. Imaju dvoje dece - ćerku, koja je uspešan lekar, i sina, koji je ekonomista.  .

Malo ko zna da je čukundeda doktora Branislava, srpski kapetan Petar Tiodorović, koji je učestvovao  u oslobađanju Zete od Turaka. Za hrabrost i junaštvo kralj Nikola ga je nagradio zemljom.

Profesor Tiodorović u horoskopu je lav, a nekada je navijao za Partizan.

Posao radi, kao da mu je hobi, i kao da je zaražen njime.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija