• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.08.2020

09:48

BEZ OVOG NIKAKO NE KREĆITE NA MORE! Možda vas baš to spasi ako dobijete koronu na letovanju!

Društvo

BEZ OVOG NIKAKO NE KREĆITE NA MORE! Možda vas baš to spasi ako dobijete koronu na letovanju!

Podeli vest

Otvaranje granica sa Crnom Gorom povećalo je izbor naših državljana za odlazak na more ove godine. Ipak, neke stvarni nikako ne bi trebalo da smetnete sa uma ako se odlučite za odlazak na neku od turističkih destinacija. Istraživali smo šta se događa ukoliko na letovanju otkrijete da ste pozitivni na kovid-19

Naši sagovornici iz YUTA,odnosno osiguravajućih društava upozoravaju da putnici pre polaska moraju dobro da se informišu ukoliko putuju u stranu državu i prate šta tamošnje vlasti preduzimaju u borbi s koronavirusom.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić ističe da trenutno pet osiguravajućih društava pokriva troškove lečenja od kovid-19.

Foto: printscreen tvin

Aleksandar Seničić

- Pre svega, putnici moraju da imaju osiguranje koje pokriva troškove lečenja od kovida 19. Apsolutna preporuka je da putnici svakako mortaju do kupe tu polisu. Kad dođu na samu destinaciju, neophodno je da uz polisu imaju i osiguranje za druge zdravstvene probleme, jer se nikad ne zna šta sve može da se desi na putovanju - kaže Seničić.

Sonja Marić iz Uniqa osiguranja savetuje građane da ne kreću bez putnog osiguranja sa uračunatim kovid poikrićem jer mogu da računaju na pokrivanje troškova do 30.000 evra.

Foto: Pixabay

- U slučaju da se tokom boravka u inostranstvu desi iznenadna bolest, uključujući i kovid-19, važno je da se odmah jave na brojeve telefona koji su naznačeni u polisi osiguranja, kao i putem vajber broja. Oni svakako imaju 24 časa na raspolaganju operatere, koji ih u tom slučaju odmah upućuju u ztdravstvene ustanove koji podležu zdravstvenom protokolu - kaže Sonja Marić iz Uniqa osiguranja.

Ona ističe da su putnici u obavezi da pre putovanja naznače da žele i osiguranje koje obuhvata i lečenje od kovid-19.

S obzirom na to da svaka država pojedinačno donosi odluku o tome da li i u kojoj meri pokriva troškove testiranja, hospitalizacije i lečenja od COVID-19, pre odmora, neophodno je proveriti situaciju u zemlji u koju se putuje, na primer u ambasadi, da ne bi došlo do nepredviđenih situacija - kažu iz kompanije DDOR osiguranje.

Foto: Pixabay

Kupovinom polise DDOR putog osiguranja sa pokrićem od kovid-19, neophodno je da klijent, ukoliko oseti bilo kakav simptom bolesti (ovo se ne odnosi samo kovid-19) prvo pozove kontakt centar asistenstke kuću na broj telefona naznačen na polisi putnog osiguranja. Nakon toga, biće upućen u najbližu adekvatnu zdravstvenu ustanovu.

Ukoliko nadležni lekar posumnja na infekciju virusom korona, u skladu lokalnim pravilima i merama, uputiće putnika na testiranje. U slučaju da test bude pozitivan, troškovi testiranja, medicinskih usluga i transporta će biti pokriveni do limita naznačenog na polisi osiguranja. U slučaju neophodne hospitalizacije, isplaćuje se fiksan iznos naknade u zavisnosti od ugovorenog iznosa pokrića - kažu iz DDOR osiguranja.

Slična praksa je i ukoliko imate polisu Dunav osiguranja.

U okviru ugovorenog nivoa osiguravajućeg pokrića (Osnovnog ili VIP), u skladu sa svrhom svog boravka i ponudom Кompanije Dunav osiguranje, osiguranik može prilikom zaključenja ugovora putničkog zdravstvenog osiguranja, ugovoriti i osiguravajuće pokriće za osigurane slučajeve iznenadnih povreda ili bolesti nastalih usled posledica infekcije virusom Covid 19, za putovanja u zemlje Evrope uključujući Rusku federaciju i Tursku, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate.

Foto: Pixabay

Ukoliko je posebno ugovareno dodatno osiguravajuće pokriće  za osigurane slučajeve infekcije Covid-om 19, uz plaćanje dodatne premije osiguranja, osiguranjem su pokriveni:
- troškovi neophodnih medicinskih pregleda ovlašćenog lekara i troškovi testiranja u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije radi hitne medicinske pomoći i dijagnoze infekcije virusom Covid 19, 
- troškovi lekova u vanbolničkom lečenju za slučaj potvrđene infekcije, 
- troškovi bolničkog lečenja u skladu sa uslovima putnog osiguranja, 
- troškovi repatrijacije do 5.000 evra u skladu sa uslovima putnog osiguranja.

Obaveza osiguravača u svakom slučaju je isključena za preventivno testiranje na Кorona virus i troškove boravka u karantinskoj izolaciji. 

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Кada nastane osigurani slučaj, osiguranik je obavezan da:

1) odmah pozove Кontakt centar asistentske kompanije i pruži neophodne identifikacione podatke (ime i prezime, trenutnu adresu i broj telefona, vrstu bolesti), podatke iz polise/potvrde o osiguranju (broj), da u slučaju potrebe, na zahtev asistentske kompanije, dostavi fotokopiju ili elektronsku sliku pasoša i da prihvati lečenje u zdravstvenoj ustanovi u koju ga uputi asistentska kompanija. (Asistentska kompanija je ugovorni partner osiguravača koji obezbeđuje usluge asistencije kada se dogodi osigurani slučaj.)  Za komunikaciju sa Кontakt centrom koristi se srpski i engleski jezik.

2) pruži dokaz o važećem ugovoru o osiguranju ovlašćenom lekaru koji ga je primio na neophodno lečenje, 

3) u slučaju potrebe, prihvati vreme i način prevoza koje odrede osiguravač i asistentska kompanija, uz konsultaciju sa ovlašćenim lekarom, 

4) sam plati troškove ambulantnog lečenja i troškove kupovine lekova ukupno do 50 evra koje će, ukoliko su u skladu sa osiguravajućim pokrićem, osiguravač nadoknaditi po povratku osiguranika u zemlju prebivališta.

Osiguranik je u obavezi da osiguravaču pruži sve potrebne informacije i dokaznu medicinsku i drugu dokumentaciju koja se odnosi na osigurani slučaj pružene zdravstvene usluge, radi utvrđivanja postojanja i obima obaveze osiguravača po osnovu osiguranja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija