• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2020

13:12

STIŽE NOVAC! ZAPOSLENI U UTORAK DOBIJAJU PO 18.000 DINARA!

Društvo

STIŽE NOVAC! ZAPOSLENI U UTORAK DOBIJAJU PO 18.000 DINARA!

Podeli vest

Poslednji minimalac u iznosu od po 18.000 dinara biće isplaćen u utorak, 8. septembra, najavio je danas u izjavi za Tanjug ministar finansija Siniša Mali


Ministar navodi da će po 18.000 dinara dobiti nešto više od milion radnika koji su zaposleni u 235.000 preduzeća koja koriste pomoć države za ublažavanje negativnih posledice krize izazvane virusom korona.


Reč je o drugoj isplati 60 odsto minimalne zarade, u okviru drugog paketa pomoći.

"To je (ukupna) peta minimalna zarada koju Vlada Srbije uplaćuje i koja je deo velikog paketa mera koji je vredan 5,8 milijardi evra. Ukupno smo za ovih pet minimalnih zarada iz budžeta izdvojili više od 130 milijardi dinara", precizirao je Mali.

Ističe da je to veliki novac koji je država izdvojila za našu privredu i ocenio da su upravo te mere sprečile "najcrnje scenarije" - otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, koji se trenutno dešavaju u nekim od najrazvijenih zemalja.

"Nemate ni velika otpuštanja, ni zatvorene fabrike, imamo stabilan sistem, makroekonomsku ravnotežu, a sa druge strane očuvali smo skoro potpunu zaposlenost u našoj zemlji", naglasio je Mali.

Foto: Tanjug

Pomoć koju je država izdvojila za privredu iznosi oko 12,5 odsto BDP-a, navodi Mali u izjavi za Tanjug i dodaje da mali broj zemalja može da se pohvali tako velikim paketom pomoći, što je, podseća, rezultat teških reformi iz 2014. i 2015. godine.

Istakao je da je Srbija trenutnu krizu dočekala na pravi način, da je na tu krizu odgovorila pravim merama, a to pokazuje, navodi, reakcije privrednika i dobri rezultati u našoj ekonomiji.

"U prvih šest meseci imamo negativnu stopu rasta od samo 0,9 odsto, za razliku od velikog broja drugih zemalja koji su mnogo više pali nego naša ekonomija. Dobro se za sada držimo i to nam daje otpimizam da razmišljamo o tome do kraja godine budemo na nuli ili u blagom plusu", zaključio je ministar.

MMF potvrdio da su mere u Srbiji dobre i uspešne

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, povodom pohvala koje su stigle iz MMF-a na račun ekonomskog programa i mera u Srbiji, da je ta međunarodna finansijska institucija potvrdila i prepoznala da je paket pomoći srpskoj privredi bio snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

"To je veoma važna i velika vest za građane Srbije i potvrda svih onih ekonomskih reformi koje smo sprovodili u prehtodnom periodu, ali i ovih ekonomskih paketa pomoći koji su doneti u proteklih par meseci kako bi podržali našu privredu", rekao je Mali Tanjugu.

Ističe da je to potvrda da se država na pravi način odnosila prema krizi koja je najveća ekonomska kriza u istoriji, kao i da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić na pravi način vodili ekonomsku politiku.

"Ta ekonomska politika nas je dovela do toga da imamo dovoljno novca, da smo dovoljno jaki i da na pravi način reagujemo i bukvalno spasemo našu ekonomiju od scenarija masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika koje smo mogli davidimo u mnogo razvijenijim zemljama".

Ministar finansija kaže da je ta odluka MMF-a bila očekivana i dodaje da vlada ima odličnu saradnju sa MMF-om i da je njihova ocena objektivna potvrda ne samo naše ekonomske politike već i mera koje se sprovode radi ublažavanja posledica krize izazvane pandemijom kovida19.

"To su mere vredne 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a. MMF je prepoznao da smo sa ogromnom likvidnošću i iznosom novca pomogli našu privredu i građane i spasili zaposlene, sacuvali radna mesta i prozivodne pogodne".

Foto: Tanjug

Mi ćemo sa takvom odgovornom ekonomskom politikom nastaviti i u buduće, poručio je Mali.

Srbija sprovodi dobre mere, a fiskalni paket koji je donet kao dogovor na krizu jedan je od najvećih u regionu, ocenio je Međunarodni monetarni fond, saopšteno je ranije danas iz Narodne banke Srbije (NBS).

MMF je doneo odluku o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa Srbije, ocenivši da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI).

U odluci Odbora izvršnih direktora MMF-a o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, donetoj 26. avgusta, navodi se da su vlasti Srbije u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite i donele veliki paket mera.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija