• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

29.08.2020

08:40

(FOTO) VILA JOVANKE BROZ NEPREPOZNATLJIVA! Uloženo 35 miliona, otkrivamo za šta će biti KORIŠĆENA UBUDUĆE

Društvo

(FOTO) VILA JOVANKE BROZ NEPREPOZNATLJIVA! Uloženo 35 miliona, otkrivamo za šta će biti KORIŠĆENA UBUDUĆE

Podeli vest

Obnova propale vile "Bor" na Dedinju, u kojoj je od 1980. do smrti živela Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, trebalo bi da bude završena 3. septembra.

Kako saznajemo, ovo velelepno zdanje ubuduće će imati status državne vile. Iako se spekulisalo da će kuća biti rezidencija budućeg premijera Srbije, ona će, kako saznajemo, ipak biti korišćena za prijeme i smeštaj stranih delegacija, kao i za sastanke sa najvišim međunarodnim zvaničnicima.
- Vlada nije donela nikakvu odluku da ta vila bude rezidencija premijera - kratko je izjavila Tamara Stojčević, drugi sekretar Vlade Srbije.
Iako je nekoliko zemalja tražilo baš ovu vilu za svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo, bilo u zakup, bilo da je kupi, država je odlučila da sama u nju uloži i da je koristi za svoje potrebe.

Foto: Informer

Vila tokom renoviranja

Ruina iz 19. veka

Sanacija poslednjeg doma prve dame nekadašnje SFRJ počela je prošle godine i koštala je oko 35 miliona dinara. Vila je površine 750 kvadrata i nalazi se u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75, tačno preko puta ulaza u Dvorski kompleks porodice Karađorđević. Njena vrednost procenjena je na četiri miliona evra.
Jovanka Broz u ovoj vili živela je 33 godine kada je prisilno iseljena iz predsedničke rezidencije u Užičkoj 15. O kući, sagrađenoj devedesetih godina 19. veka, dugo se nije pisalo, sve do 2005. godine, kada je u javnost isplivala vest da nekadašnja prva dama živi u ruiniranoj kući i da godinama, ophrvana strahovima, ne izlazi napolje. U to se uverio i tadašnji ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić. On kaže da je bio šokiran u kakvim je uslovima živela Jovanka kada ju je prvi put posetio.

- Zatekao sam frapantnu situaciju u toj ogromnoj kući, koja je prokišnjavala na sve strane. Sećam se da je napolju bilo minus 11, a u kući nije bilo grejanja. Grejala se flašom vrele vode, ali je bila doterana, vrlo elegantna i lepo raspoložena, iako je u tom ogromnom prostoru bilo nepodnošljivo hladno. Sve je smrdelo na vlagu i buđ, a ispod tapeta video se trulež. Stakla na prozorima su bila popucala - kaže Ljajić.

Foto: AP PHOTO

 

Prvo krov, pa grejanje

Kako dodaje, Uprava za zajedničke poslove nekadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore angažovala se da popravi grejanje, a zatim je započela rekonstrukcija krova.
- Kuća je koliko-toliko dovedena u neko pristojno stanje, ali celokupnu rekonstrukciju, koja je bila i više nego neophodna, nije bilo moguće uraditi zbog Jovanke. Strahovala je da se u nju više nikad neće vratiti, kao što je bio slučaj sa vilom u Užičkoj 15. Svi stručnjaci rekli su da je tu neophodna ogromna rekonstrukcija, ali da bi se to uradilo, ona je morala na neko vreme da napusti vilu. Plašila se da to uradi. Verovala je da joj, ako izađe, neće biti dozvoljeno da se vrati - priča Ljajić.
Jovanka Broz je umrla 20. oktobra 2013. godine, a šest godina posle njene smrti počelo je renoviranje njene nekadašnje kuće.
 


Brnabićeva: Ne damo da išta propadne
Da li će kuća Jovanke Broz nakon renoviranja i sređivanja biti kuća novog premijera, o tome treba da odluči nova vlada, izjavila je premijerka Ana Brnabić, uz opasku da je ona odlazeći premijer i da o tome ne odlučuje.
- U ozbiljnoj državi, kakva ja mislim da jesmo, od 2014. čuva se, ne pušta se da propadne. To je jedna od niza kuća u koje smo uložili novac da ne bi propadale, da ne bi bile ruglo. Dobra vest je što renoviramo državnu imovinu i što ne dopuštamo da bude ruglo - navela je Brnabićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 3 godine

"Jovankina vila" je bila trula zgrada koja nije imala ni grejanje, sa trulim instalacijama, a prokišnjavala je strahovito. Država je rešila da obnovi državnu imovinu. A to što Jovanka nije imala pristojni smeštaj (nije imala ni ličnu kartu) to je bruka za svu vlast posle Titove smrti. Bruka je i da zemlja koja je po uređenju republika troši ogroman novac na izdržavanje samozvanog pretendenta na presto nepostojeće republike Jugoslavije. Republike nemaju prestole, niti krune na grbu i zastavi. Ali ovo je UžaS(rbija) u kojoj sve može.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija