• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

01.09.2020

22:40

OVO JE UBEDLJIVO NAJREĐI ZLOČIN U SRBIJI! Toma Fila otkrio da su se za poslednjih 20 godina dogodila samo DVA SLUČAJA!

Društvo

OVO JE UBEDLJIVO NAJREĐI ZLOČIN U SRBIJI! Toma Fila otkrio da su se za poslednjih 20 godina dogodila samo DVA SLUČAJA!

Podeli vest

Zastrašujući naslovi u crnim hronikama naša su stvarnost, ali u nizu jezivih zločina ubedljivo su najređi slučajevi da sestra ubije brata. Od oko 2.500 ubistava koja su se dogodila u Srbiji u poslednjih 20 godina, samo dva puta se desilo da je sestra digla ruku na brata

Poslednji takav slučaj desio se 26. oktobra 2016. u Kraljevu, kada je Slavica Lazić (51) na spavanju ubila roditelje, Predraga (75) i Milanku (73) Aleksić i brata Slavoljuba (54). Kako je rekla policajcima posle hapšenja, učinila je to "iz humanih razloga!"

Gajtan oko vrata

Posle raspada bivše Jugoslavije, još samo jedan sličan slučaj desio se u Srbiji, i to 18. marta davne 2000. u Nišu. Tada je Dušica Andrejić (53) usred noći ušla u kuću svog brata Miodraga Obradovića (51), iščupala gajtan iz zida i njime ga udavila.

U prvom trenutku pravdala se da je Miodrag bio teško bolestan i da je "sve neredovnije uzimao lekove, zbog čega je postao nepodnošljiv". Međutim, kasnije se, tokom suđenja i u svojoj završnoj reči, kroz suze obratila sudskom veću rečima "da godinu i po dana hoda po paklu".

- Brat je tražio od mene da mu čistim, perem, da budem njegov rob. Ograničavao mi je izlaske i odlaske kući. S pogoršanjem njegovog psihičkog stanja u meni se sve snažnije razvijala ideja da moram da prekratim i njegove i svoje muke. Vukla sam ga te noći po sobi, šutirala... Bila sam očajna što sam to uradila, psihički rastrojena, plakala sam i žalila za njim, ali... - izjavila je Andrejićeva, koja je zbog tog zločina osuđena na 14 godina zatvora.

Većina pravnika koje smo upitali da li su se ikada u svojoj višegodišnjoj praksi susreli sa takvim slučajevima odgovorila jeodrično, ističući da na području koje pokrivaju beogradski sudovi takav zločin nije zabeležen.

"NOVAC IZ BEOGRADA I KLETVE SPC SRUŠILE ĐUKANOVIĆA"! SARAJEVO I ZAGREB PATE ZBOG POBEDE SRBA! Rojters strahuje da je Crna Gora pala u ruke Moskve i Beograda, DW analizira hoće li Milo pobeći iz zemlje...

Advokat Ivan Bajazit, bivši sudija Okružnog suda, kaže da za više od 40 godina radnog staža nije imao nijedan slučaj gde je sestra ubila brata.

- Tako nešto uopšte nije primereno našoj tradiciji, jer je ljubav sestre prema bratu najčistija. Čuo sam samo za jedan slučaj među Romima da je sestra digla ruku na brata, ali je tu bilo i incesta i zlostavljanja, pa sve to ne može da bude tretirano kao klasično ubistvo, jer je sestra bila neuračunljiva - kaže Bajazit.

Najpožrtvovaniji odnos

Istog mišljenja je i njegov još iskusniji kolega Toma Fila, koji ističe da je u svojoj praksi imao oko 800 slučajeva ubistava unutar porodice, ali nijedan gde je sestra presudila bratu.

- Mi smo i dalje izrazito patrijarhalna sredina, koju obeležava podređena uloga žene. To je naročito izražajno u požrtvovanom odnosu sestre prema bratu. I kada je u pitanju nasledstvo, žensko dete je uvek to koje će se odreći svog prava u korist muškog naslednika - nadovezuje se Fila.

Foto: clipart

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je u objašnjenju ovakvog fenomena presudna uloga sestre kao zaštitnice, ali i njeno očekivanje da bude zaštićena od brata:

- Kad se u ovdašnjoj sredini rodi žensko dete, ono u startu ima predznak odlazeće, jer će kad-tad da se uda i ode iz kuće. Tako je, nažalost, njen status uvek negde između. Ni tamo, ni ovamo. I kad ode u muževljevu kuću, ni tu nikad nije "na svome", jer je došla. Otud njena potreba da bratu bude podrška i očekivanje da on njoj bude oslonac. 

Trebješanin: Sestrinska želja za očuvanjem loze

Psiholog Žarko Trebješanin je svojevremeno istakao, komentarišući ovakav fenomen, da se sestrinska osećanja prema bratu ni sa čim ne mogu porediti, pozivajući se na književna dela na tu temu:
- Čistota i veličina te ljubavi najbolje je opisana u čuvenoj antičkoj drami "Antigona", gde sestra gine za bratom. Prema našem narodnom predanju, i Jevrosima, majka Marka Kraljevića je, da bi spasla brata, istrgla svu kosu iz glave kojom je bila vezana za stub. Koren takve emocije potiče verovatno iz sestrinske želje za produženjem loze.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija