• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.09.2020

15:03

SJAJNA VEST! Čadež: Iz SAD stižu investicije i povoljni krediti za privrednike!

Društvo

SJAJNA VEST! Čadež: Iz SAD stižu investicije i povoljni krediti za privrednike!

Podeli vest

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će, nakon vašingtonskog sporazuma, predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra radi priprema za što skorije otvaranje kancelarije, prve u regionu, i brži početak realizacije dogovorenih projekata


- Biće to jedan od prvih koraka u realizaciji sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, koji će doneti vidljive i konkretne koristi ne samo za naše poslovne zajednice, već i za ekonomiju celog regiona – kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija - izjavio je Čadež, uoči polaska iz SAD.

 
Za Privrednu komoru Srbije, po njegovim rečima, sastanak u Vašingtonu, sa izvršnim  direktorom DFC-a Adamom Bolerom i skori dolazak njihove delegacije u Beograd, predstavlja nastavak saradnje sa ovom američkom razvojnom agencijom.

- Više od šest meseci radimo na pripremi i razradi projekata koje će DFC podržati tehnički i finansijski - posredstvom američke 'Eksim' banke i korporacije 'Milenijum čelindž'. Lično sam u proteklom periodu imao više onlajn sastanaka  sa predstavnicima ove razvojne korporacije kako bismo što bolje markirali i definisali za privrednike korisne, strateški značajne i ekonomski održive projekte, koji su istovremeno u funkciji i bržeg privrednog rasta i regionalnog povezivanja - objašnjava Čadež.

Kao što je važno da kancelarija DFC što pre bude otvorena i da što brže krene sprovođenje dogovorene podrške, za privredu je jednako bitno da se njene aktivnosti i projekti koje podržava što efikasnije realizuju. 

- I privreda i beogradska kancelarija DFC-a moći će u tome da računaju na podršku privrednih komora Srbije i Kosova, kao poslovnih asocijacija. Spremni smo da formiramo zajednički tim za podršku bržoj i efikasnijoj realizaciji projekata - najavljuje Čadež.

Odluka o otvaranju kancelarije DFC u Srbiji, po rečima Čadeža, osim što je snažan signal budućim investitorima i drugim međunarodnim  finansijskim organizacijama i rejting agencijama, vrlo brzo će doneti konkretne, sasvim opipljive koristi  za privrednike.

- DFC će kroz garantnu šemu malim i srednjim preduzećima obezbediti bolji pristup finansiranju - jeftine kredite, pod prihvatljivim uslovima, što je velika podrška firmama pojedinačno i preduslov rastu i razvoju MSP sektora koji predstavlja kičmu svake privrede - ocenjuje predsednik PKS.

Kada je reč o ulaganjima u investicione projekte privatnog sektora, kaže, na podršku u njihovoj realizaciji mogu da računaju i proizvodne i uslužne kompanije.

- Predložili smo i razgovarali o sasvim konkretnim projektima u oblasti energetike, prehrambene industrije, logistike i visokih tehnologija - objašnjava Čadež.

I pre i posle  svega, infrastrukturno povezivanje, podseća Čadež, jeste preduslov za čvršću ekonomsku saradnju poslovnih zajednica koje okupljanju privredne komore Srbije i Kosova, za više trgovine i investicija, međusobno i u regionu, za uspešnije i efikasnije poslovanje, uz manje administracije i troškova.

Utoliko je, kaže, značajnija američka finansijska podrška izgradnji deonice autoputa Niš – Priština od Pločnika do Merdara, izgradnji, odnosno modernizaciji železnice na severnom i istočnom kraku ka Prištini, kao i daljem povezivanju saobraćajnica sa albanskom obalom, odnosno lukom Drač na Jadranskom moru.

- To nisu projekti značajni samo za Beograd i Prištinu i naše međusobno povezivanje, već za ceo region Zapadnog Balkana. Oni će olakšati i realizaciju 'Mini Šengena', zone zajedničkog tržišta i slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, u kojoj se, po sporazumu iz Vašingtona, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, pridružuje i Kosovo - zaključuje Čadež.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija