• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

10.09.2020

23:00

DRAMATIČAN APEL LEKARA ZBOG NEPOŠTOVANJA ZAŠTITNIH MERA:  KORONA JOŠ PRETI Previše smo se opustili, bolnice će nam biti pune!

Društvo

DRAMATIČAN APEL LEKARA ZBOG NEPOŠTOVANJA ZAŠTITNIH MERA: KORONA JOŠ PRETI Previše smo se opustili, bolnice će nam biti pune!

Podeli vest

Svi moramo i dalje da nosimo masku, da držimo rastojanje i često peremo ruke * Ako to ne budemo radili, imaćemo već krajem meseca na hiljade novozaraženih, upozoravaju doktor Kon i ministar Lončar

Na korak smo do novog udara koronavirusa u Srbiji, punih bolnica i velikog broja umrlih, upozoravaju domaći stručnjaci i članovi kriznog štaba!

Ovim jezivim prognozama uzrok je preveliko opuštanje građana usled pada zaraženih i nepoštovanja epidemioloških mera, ali i sve češćih letovanja van granica zemlje. Zato je važno da nosimo maske, izbegavamo kontakte i držimo distancu kako bismo sprečili novo širenje epidemije, do kojeg bi moglo doći već u novembru.

Šta će biti sa srpskim turistima u Crnoj Gori, gde je sve dramatičnija situacija sa koronom čitajte OVDE.

Novi udar

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon napominje da ne smemo čekati da bolnice počnu ponovo da se pune, pa da onda sprovodimo mere!

Problemi stižu sa
dolaskom jeseni


Prema rečima dr Predraga Kona, dodatni problem nastaće sa dolaskom jeseni, kada pored korone stignu i druge respiratorne infekcije.
- Dolaskom jeseni ulazimo u respiratornu sezonu. Oktobar i novembar su meseci kada treba raditi vakcinaciju protiv gripa i kada se treba pripremati za sezonu gripa. To vreme u Srbiji je druga polovina decembra, a maksimum je u februaru i martu - kaže dr Kon.

- Opet imamo isti problem! Građani su počeli da se opuštaju zbog pada broja registrovanih slučajeva i odmah se ne poštuju zaštitne mere, uprkos svim apelima! Porast zaraženih je među svim uzrastima, a posebno među ljudima od 30 do 64 godine. Zato je važno da se našim građanima ponovo naglasi da posledice nepoštovanja mera na kraju vode ka punjenju bolnica, velikom broju pacijenata na respiratorima i, nažalost, smrtnim ishodima - naglašava dr Kon.

- Ne smemo to da dozvolimo i zato je potrebno da poštujemo mere: da se nose maske u zatvorenom, održava distanca i higijena ruku! Bitno je da građani shvate da tako sada živimo, a ne da je to samo faza. Evo Kinezi su nam izuzetan primer, oni četiri meseca nemaju nijedan smrtni slučaj, a 23 dana nemaju nijedan novi slučaj. Što znači da je sve moguće i kod nas - smatra epidemiolog.

Foto: Reuters

Mere, mere, mere...


Da je izvesno da ćemo platiti danak zbog opuštanja i da nećemo izbeći treći pik koji nas čeka krajem godine smatra i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor dr Radmilo Janković.
- Trenutno je zatišje epidemije koronavirusa u Srbiji, ali polako se već primećuju neki trendovi koji bi možda ukazivali na novo zahuktavanje epidemije. Kraj epidemije svakako nije na vidiku. Treći pik epidemije nećemo izbeći i samo je pitanje da li će on biti u novembru ili decembru. Mislim da je čitav naš zdravstveni sistem, pogotovo u drugom piku, pokazao određenu stabilnost, snagu i međusobnu solidarnost i nadam se da ćemo uspeti da izdržimo. Bilo je teško samo u početku, jer smo bili malo zatečeni budući da nas je sustiglo nešto potpuno novo i neotkriveno u dosadašnjoj praksi - kaže dr Janković.

Lončar: Ne zaboravimo na mere


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je još jednom je upozorio građane da budu strpljivi, da se ne opuštaju zbog trenutno bolje situacije sa brojem obolelih.
- Nijednog trenutka ne smemo da zaboravimo na epidemiološke mere. To znači da se u zatvorenom prostoru i prevozu nose maske, da se izbegavaju masovna okupljanja gde ima dosta ljudi i da se održava higijena ruku. Korona može brzo da nas iznenadi i zato ovu "pauzu" u blažem naletu korone medicinari koriste da se odmore, ali i da se proveri oprema u bolnicama - kaže ministar. On dodaje da će se sastati sa direktorima bolnica koje nisu u sistemu kovid-ustanova, kako bi se iskoristilo ovo zatišje za lečenje pacijenata čiji su pregledi odloženi zbog korone












 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija