• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

14.09.2020

11:54

SVAKO KO BUDE ULAZIO U ZEMLJU DOBIĆE OBAVEŠTENJE DA JE POD NADZOROM! Ovo je detaljna procedura za povratak u Srbiju od petka!

Društvo

SVAKO KO BUDE ULAZIO U ZEMLJU DOBIĆE OBAVEŠTENJE DA JE POD NADZOROM! Ovo je detaljna procedura za povratak u Srbiju od petka!

Podeli vest

Od petka u 18 sati Srbija će uvesti nadzor nad svim građanima koji se vraćaju sa letovanja iz Crne Gore, Hrvatske i BiH, a to može važiti i za Albaniju i druge zemlje u regionu i Evropi u kojima kovid 19 bukti

Ovo je detaljna procedura kako će nadzor izgledati.

Kako objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone, ovom preventivnom merom je pronađeno kompromisno rešenje, i sa njom se štitimo sebe.

EVO ŠTA PODRAZUMEVA NADZOR POVRATNIKA IZ INOSTRANSTVA! Na sednici kriznog štaba DONETE TRI ODLUKE!

- Morali smo da uvedemo mere, na taj način skrećemo pažnju našim ljudima odakle se vraćaju i čemu su izloženi. Od petka u 18 sati se uvodi nadzor. To je na na neki način preventivna mera, a na ovaj način smo dali vremena našim ljudima da se do petka u 18 sati vrate - kaže prof. dr Tiodorović i objašnjava šta nadzor zapravo podrazumeva:

- Svako ko bude ulazio u zemlju, kada mu se vraća pasoš, dobiće obaveštenje da je pod nadzorom, i da obavezno u roku od 24 sata mora da se javi u kovid ambulantu Doma zdravlja gde pripada, bez obzira na to da li ima simptome ili ne. Institut "Batut" će to da pošalje svim domovima zdravlja, da znaju da, kada dođe takav naš građanin, ako ima tegobe ide u crvenu zonu kovid ambulante, a ako nema, onda ide u takozvanu žutu zonu.

Foto: Tanjug

- Ta žuta zona mora da postoji, a daleko je sigurnije da se naši turisti javljaju u kovid ambulantu nego izabranom lekaru u domu zdravlja, jer su potencijalni izvor infekcije - objašnjava prof. dr Tiodorović i dodaje da svako ko se ne javi u roku od 24 sata, načiniće prekršaj.

(VIDEO) DOBRO PROCENITI SITUACIJU PRE PUTOVANJA! Dr Kisić Tepavčević: U većini evropskih zemalja epidemiološka slika je MNOGO LOŠIJA NEGO U SRBIJI

Ako pacijent ima tegobe, rade mu se detaljne analize.

- Snimak pluća, krvna slika, testiranje i šalje se u samoizolaciju kod kuće, ako nema potrebe da bude smešten u bolnicu. Preporuka je da bude 10 dana samoizolacija, međutim, ako taj pacijent uprkos tegobama dobije negativan rezultat, nema potrebe da ostaje u samoizolaciji. Inače, to nije ona samozolacija koju policija kontroliše - kaže prof. dr Tiodorović.

Ko snosi troškove testiranja 

Troškove testiranja pacijenata koji imaju tegobe, bez obzira na to što su uprkos apelima bili na letovanju u zemljama u kojima se korona širi, snosi država, kao i do sada.

Međutim, takav pacijent ne može da računa da će imati punu platu tokom izolacije, kao što je bilo tokom vanrednog stanja.

GRAĐANI, BUDITE SOLIDARNI, SVEDITE KONTAKTE NA MINIMUM! Ministarstvo zdravlja: Blagi porast broja zaraženih zbog povratka sa odmora!

S obzirom na to da je putovao na sopstveni rizik, sada će imati koliko inače sleduje tokom bolovanja, odnosno 65 odsto zarade.

- Od lekara će dobiti dijagnozu, i po toj osnovi otvara bolovanje, tokom kojem mu sleduje 65 odsto - kaže prof. dr Tiodorović.

Foto: tanjug/dimitrije nikolić

Profesor dodaje i da je akcenat stavljen na Crnu Goru, Hrvatsku i BiH gde je najviše naših građana, ali dodaje da važi i za Albaniju, kao i sve ostale zemlje u regionu i Evropi u kojima raste broj zaraženih koronom.

(VIDEO) NEOPHODNO JE RIGOROZNIJE SPROVOĐENJE MERA! Dr Janković: Situacija može da se POGORŠA!

- U Albaniji je 12.000 naših turista - navodi on za Telegraf.

Prof. dr Darija Kirić Tepavčević, zamenica direktora Instituta "Batut" objasnila je za RTS da će nadzor podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno.

Naglasila je i da nadzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zorqn

pre 3 godine

A, kakva je procedura za zaposlene koji su se zarazili na radnom mestu (maloprodaja TC) u koju ulaze ljudi bez zastitne opreme (maske) i prolaze nekaznjeno jer nema Komunalne da to sankcionise. Sta vredi sto po ceo dan nosimo maske kao zaposleni kad ima gomila neodgovornih ljudi...

Zoran Dubovina

pre 3 godine

A sta se desava sa nama koji idemo poslovno u BH, na 3-4 dana ???

nikolaj

pre 3 godine

Struka omanula.Nije struka nego bruka.Totalno zakasnela reakcija.Ugledajte se na Orbana.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija