• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Moja radionica

01.10.2020

11:20

ZAŠTO EKSPLODIRA BOJLER? Ovo su znaci koji mogu da SPREČE TRAGEDIJU!

Društvo

ZAŠTO EKSPLODIRA BOJLER? Ovo su znaci koji mogu da SPREČE TRAGEDIJU!

Podeli vest

Eksplozija bojlera u stanu na Belim vodama izazvala je požar u kome je povređeno osmoro odraslih osoba i troje dece. Zbog čega su bojleri potencijalne ubice i šta dovodi do njihove ekplozije

U najkraćem, bojler eksplodira usled neispravnosti, do kojih ipak ne dolazi često, budući da bojleri imaju tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

Mali bojleri ne eksplodiraju

Ipak, nisu svi bojleri potencijalne ubice. Mali, kunjihnjski bojleri (do 10 litara), takozvani prelivni bojleri, ne mogu da eksplodiraju. Evo i zbog čega.

Pri pregrejavanju vode ona slobodno isticaće na slavinu. Otud kod ovih bojlera uvek postoji kapljanje vode na česmi kada se voda u njemu greje. Na ovaj način, nikada u bojleru neće pritisak vode dovoljno porasti da bi oštetio metalni kazan bojlera.

Veliki bojleri tihe ubice

Kod velikih bojlera koji se koriste u kupatilima, takozvanim potisnim bojlerima, situacija je drugačija. Konstruktivno su tako izvedeni da je u kazanu bojlera mrežni pritisak vode i kada se on ne koristi.

Foto: Pixabay

Puštanjem vruće vode na česmi oslobađa se prostor u bojleru koji popunjava hladna voda iz mrežnog napajanja. Pri pregrejavanju voda se širi i stvara se para što povećava pritisak vode u bojleru. Kako je na ulaznu cev montiran nepovratni ventil (da se u slučaju nestanka vode bojler ne isprazni kroz cevi) višak vode nigde ne može da ode i pritisak nastavlja da raste.

Prvi stepen zaštite je termostat. Na njemu možete podešavati temperaturu u rasponu od 35 do 85 stepeni. Ukoloko se on pokvari, napajanje grejača reguliše termo-osigurač. Ukoliko i on otkaže iz nekog razloga, ostaje poslednji stepen osiguranja a to je nepovratni ventil. On ne može da vrati vodu u mrežu ali može da izbaci višak vode napolje.

Dakle, tek kada sva tri stepena zaštite otkažu, kazan bojlera će eksplodirati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Krle

pre 3 godine

Problem kod bojlera je sto ga svako montira i menja grejac. Recimo da problem kod montaze bojlera ili zamene grejac nastane ako nestrucna osoba zameni fazu i nulu. U principu kod grugih aparata to nije problem ali kod bojlera jeste. Kad grejac probije dodje do zatvorenog kruga preko uzemljenja i bojler ima napajanje cak i kad ga termostat iskljucu, tj grejac radi stalno. Onda nastane ovakav problem.

token

pre 3 godine

pre nego sto eksplodira bojler cuje se da pucketa bojler u to vreme treba hitno pustiti na casmu vrucu vodu ovo moze da vam spase bojler od eksplodiranja, a i veoma je opasno ako je cesma ublizini bojlera dok sve to radite al to bas 1 s kad treba da eksplodira. Kad pustite vrucu vodu u tom trenutku vi radite kao zastitni ventil oslobadjate pritisak u bojleru u tom trenutku kad pustite punim mlazom vi ste spasili katastrofu i obavezno iskljucite bojler.

Čarapan

pre 3 godine

Daklle ovko stvari stoje: Gospodin Krle je u pravu sa stanovišta faze i nule pri ugradnji.BOJLER NE EKSPLODIRA ZBOG PREGREJAVANJA već zbog mehaničkog pucanja grejača pri čemu počinje da se ,usled kontakta faze sa vodom,odvija ELEKTROLUZA i voda se razlaže na kiseonik i vodonik.Taj gas se zove PRASKAVI GAS i on se nagomilava iznad vode u bojleru.Nekontrolisana elektroluza se dešava u slučaju koji je Krle izneo i kad se ona pukotina navgrejaču poveća stvore se uslovi za varnicu i onda BOOOOOM Ako čujete cvrčanje iz bojlera to je moguć znak da je grejačnapukao .Pri pivezivanju FAZA OBAVEZNO ide preko termostata.

penzos

pre 3 godine

još jedan problem povećava mogučnost da bojler eksplodira je kamenac koji se stvara u bojleru jer smanjuje količinu vode u bojleru i pri zagrevanju vode mnogo brže i mnogo veći pritisak se stvara na zidove bojlera , zato treba bar jednom godišnje da isprazni bojler i odstrani kamenac!!!!!

Bobakumanac

pre 3 godine

Ja sam instalater vec 25 godina Najvaznija stvar je SIGURNOSNI VENTIL koji ispusta vodu ako dodje do prevelikog pritiska u bojleru Znaci treba kupiti kvalitetan sigurnosni ventil ne one nase od 200-300 dinara sto i nema nigde otvor da ispusti voduo ni sto se jedva primete daje ventil Pravi sigurnosni ventil se zavija u ZID nikako na bojler i onda se povezuje sa bojlerom u tom kompletu sa SIGURNOSNIM VENTILOM SU I CEVI ZA PRIKLJUCAK A NE SAMO VENTIL cevi su bakarne i preko su niklovane

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija