• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA DAKIĆ

07.10.2020

21:30

TREŠĆE SE ZEMLJA OD SRPSKOG ORUŽJA! Evo šta će sve biti prikazano na vojnoj vežbi 'SADEJSTVO 2020' u subotu!

Društvo

TREŠĆE SE ZEMLJA OD SRPSKOG ORUŽJA! Evo šta će sve biti prikazano na vojnoj vežbi 'SADEJSTVO 2020' u subotu!

Podeli vest

U subotu na vojnim poligonima na Pešteru prvi put posle 20 godina 'migovi 29' dejstvovaće bojevom municijom, a u akciji ćemo videti i PVO sistem 'pancir S', helikoptere Mi-35 i erbas 145, kao i najnovije bespilotne letelice

Vojska Srbije izvešće u subotu, 10. oktobra, najveću vojnu vežbu u modernoj istoriji na kojoj će biti prikazano najmoćnije oružje koje je naša država nabavila u poslednjih nekoliko godina.

Na vojnim poligonima na Pešteru, u okviru taktičke vežbe s bojevim gađanjem pod nazivom 'Sadejstvo 2020', prvi put će u poslednjih 20 godina naši 'migovi 29' dejstvovati bojevom municijom, a u akciji ćemo premijerno imati priliku da vidimo i PVO sistem 'pancir S', kao i jurišne helikoptere Mi-35, poznate kao 'đavolje kočije', erbas helikoptere H145M i najnovije bespilotne letelice - kineske dronove bombardere CH-92A. U manevrima će učestvovati i modernizovani tenk M84, modernizovani BVP, modernizovani sistem 'Morava'...

Sedam celina vežbe

Kako je potvrđeno, vežbu 'Sadejstvo 2020' izvode jedinice Ratnog vazduhoplovstva, PVO i Kopnene vojske, a na poligonu će biti i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade. Cilj vežbe jeste prikaz obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije.

Foto: Tanjug

Sadejstvo 2020' u brojkama

3.000 vojnika učestvuje
150 borbenih i neborbenih vozila
40 vazduhoplova

Brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta RV i PVO, ekskluzivno za čitaoce Informera otkriva kako će vežba izgledati.
- Na vežbi će učestvovati više od 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, oko 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, među kojima je i veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će prvi put na jednoj ovakvoj vežbi dejstvovati zajedno. Imaćete priliku da vidite najsavremeniju opremu kojom su opremljeni naši vojnici, a pre svega, opremu za izviđanje, za osmatranje, kao i najmodernije naoružanje - objašnjava general Bilić i dodaje da će prikaz biti organizovan kroz sedam segmenata.
- U prvom segmentu realizovaće se aktivnost ostvarivanja prevlasti u vazdušnom prostoru uz korišćenje sredstava artiljerijsko-raketnih jedinica. Nakon ostvarivanja prevlasti prelazi se na narednu sekvencu, u kojoj se pomoću dronova i izviđačke čete vrši izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja. U trećoj sekvenci lovačka avijacija vrši zaštitu udarnih grupa lovačko-bombarderske avijacije u izvršenju zadataka izolacije bojišta, nakon čega sledi vatrena priprema napada jednovremenim dejstvima artiljerijsko-raketnih sredstava i sistema zemlja-zemlja. Neposrednom vazduhoplovnom vatrenom podrškom vazduhoplovnih snaga, stvaraju se povoljni uslovi za upad snaga Kopnene vojske u prednji kraj neprijatelja i borbu po dubini. Vežba se završava vazdušnim desantom iz aviona i helikoptera uz obezbeđenje uslova za desant od strane specijalnih snaga - objašnjava general Bilić.

Sve smo opremljeniji

Naš sagovornik kaže i da će u subotu svi moći da se uvere u sve bolju opremljenost naše vojske.
- Kontinuirano opremamo i modernizujemo svoje sisteme i uvodimo ih u operativnu upotrebu. Organizovanim, posvećenim i požrtvovanim radom može se reći da Vojska u mnogim segmentima postiže bolje rezultate i time pozitivno utiče na bezbednost u regionu, što je bitan faktor stabilnosti... - zaključuje naš sagovornik.
 

Vučić: Prikazaćemo svoju najveću moć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će u subotu biti održana do sada najveća vojna vežba ratnog vazduhoplovstva.
- Sve što imamo što puca na zemlji i u vazduhu videćete u subotu. Svu snagu srpskog vazduhoplovstva. Naše helikoptere najmodernije, avione, lovce, ne samo bombardre, bespilotne letelice koje ćemo prvi put da podignemo u vazduh, nadam se samo da nas vreme neće sprečiti. Imaćemo najveću vojnu vežbu koju ste videli... - rekao je predsednik Vučić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija