• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.10.2020

11:57

ZRAVSTVENI SISTEM SPREMAN ZA TREĆI PIK KORONE! Mirsad Ðerlek moli građane da ozbiljno shvate opasnost od zaraze

Društvo

ZRAVSTVENI SISTEM SPREMAN ZA TREĆI PIK KORONE! Mirsad Ðerlek moli građane da ozbiljno shvate opasnost od zaraze

Podeli vest

Zdravstveni sistem u Srbiji spreman je i za treći pik virusa korona, kaže državni sektretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek i dodaje da zdravstvene ustanove imaju svu neophodnu opremu i lekove za lečenje kovid pacijenata

On je za TV Pink naglasio da je kovid 19 veliki izazov za srpski zdravstveni sistem, ali i za svetske zdravstvene sisteme.

- Zdravstveni sistem Srbije je izdražao i prvi i drugi pik, iako je bilo pojedinaca koji su govorili da će ''pući peti, šesti dan''. Međutim, ova država, ministarstvo zdravlja i Vlada su učinili sve da zdravstveni sistem odgovori na sve izazove - rekao je on.

Ðerlek navodi da bi voleo da kovid bolnice ubuduće budu prazne, ali da to sve zavisi "od našeg ponašanja i poštovanja preventivnih mera".

- Iskusniji smo sada nego što smo bilo u martu. U prva dva pika smo kapacitete preusmerili na kovid pacijente. U poslednja dva meseca stavili smo akcenat na non kovid pacijente, posebno na one koji dugo čekaju dijagnostiku magnetnom rezonancom, skenerom ili čekaju na koronarografiju - naveo je državni sekretar.

Za kršenje mera, kako je rekao, predviđene su i kazne ali da kažnjavanje nije cilj već da građani shvate koliko je korona opasna i da može ugroziti živote.

Među zaraženima najviše je mladih u uzrastu od 20 do 40 godine, te je Ðerlek pozvao da budu odgovorni prema sebi i drugima.

On je kao pozitivan primer istakao osnovce, pa i deo srednjoškolaca, koji se ponašaju odgovorno - nose maske, održavaju međusobno rastojanje, peru i dezinfikuju ruke redovno, te da oni treba da budu primer svima kako se poštuju mere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija