• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

14.10.2020

08:11

TOKOM OVE NEDELJE IMAĆEMO OKO 200 INFICIRANIH OSOBA DNEVNO! Kon otkrio KOLIKO JE GRAĐANA SRBIJE PRELEŽALO KORONU!

Društvo

TOKOM OVE NEDELJE IMAĆEMO OKO 200 INFICIRANIH OSOBA DNEVNO! Kon otkrio KOLIKO JE GRAĐANA SRBIJE PRELEŽALO KORONU!

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je deo građana već preležao koronu tako da "određeni imunitet već postoji", da Krizni štab za borbu protiv ove bolesti, čiji je član, procenjuje da to iznosi "između 15 i 20 odsto", ali i da bi to bi "trebalo izmeriti"

Zahvaljujući tome situacija je povoljnija nego onda kada je sve počelo. Imamo sada i mnogo više svesti među ljudima, pa se prenošenje virusa usporava, ali je to, ipak, nedovoljno da se zaustavi porast obolelih. Problem je što imamo dosta kršenja mera", rekao je Kon u intervjuu za današnju Politiku.

On je rekao i da će se porast broja obolelih u Beogradu videti tokom ove nedelje i da misli da će ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji biti oko 200 inficiranih dnevno, "možda nekim danima i pređe taj broj". "Pratićemo situaciju i gledaćemo da virus što je više moguće usporimo", naveo je Kon.

On je rekao i da je njegov stav da je "neophodno što manje biti na mestima gde je moguće prenošenje virusa, a to su kafići u zatvorenom prostoru", dodajući da "u kafiću ili restoranu treba stalno nositi masku".

"Dokazano je da povećan rizik od obolevanja od korone u momentu kada osoba konzumira, na primer, hranu", objasnio je Kon.

Foto: Beta

Na konstataciju da je nejasno da li ostaje pri svom stavu da je u Beogradu do juna više ljudi preminulo od Kovida-19 nego što je objavljeno, on je rekao da je procena koja je proizašla iz te statistike pokazala da je bilo više umrlih nego što je u tom trenutku registrovano.

"Samo sam rekao da je broj takozvanog viška smrtnosti veći. To je značilo da je potrebna temeljna revizija", rekao je Kon.

"Što se tiče sadašnjih podataka, to su jedini koje mi imamo. Na dnevnom nivou komuniciramo sa svim domovima zdravlja i ti podaci se uklapaju sa onim što se objavljuje. Mi nemamo pristup informatičkim sistemima, jedino informatičari mogu da uđu u tu takozvanu bazu", rekao je Kon.

On je naveo i da je "potpuno napamet" izrečeno mišljenje pojedinih stručnjaka da epidemiolozi prijavljuju tačne podatke, ali da ih neko ko ima pristup bazi smanjuje i da se to onda saopštava javnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija