• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2020

13:50

AKO BROJ ZARAŽENIH PREĐE OVU GRANICU, ZATVARA SE SVE! Dramatično upozorenje Kriznog štaba, SUTRA SEDNICA

Društvo

AKO BROJ ZARAŽENIH PREĐE OVU GRANICU, ZATVARA SE SVE! Dramatično upozorenje Kriznog štaba, SUTRA SEDNICA

Podeli vest

Krizni štab održaće sutra novu sednicu.

Kako saznajemo, na sednici će biti razmatrane nove moguće mere, ali konačna odluka o njima neće biti donesena sutra.

Na sednici će biti razmatrana situacija u celokupnoj Srbiji u kojoj se poslednjih dana dramatično povećao broj zaraženih. Kako saznajemo, očekuje se da situacija sa koronom u našoj zemlji u narednom periodu bude još teža i da bi mogle da budu donesene nove mere.

Zbog veoma dramatične situacije, članovi Kriznog štaba upozoravaju da nam preti opasnost da dođemo i do 500 obolelih dnevno. Prema njihovim rečima, ako ne budemo poštovali mere i zadesi nas takav scenario, ugostiteljski objekti, splavovi, pozorišta i bioskopi odmah će biti zatvoreni, a đaci i studenti će nastavu pratiti isključivo onlajn.

Foto: Marko Đoković

 


Epidemiolog Predrag Kon ističe da je do ovakve situacije došlo zbog nepoštovanja epidemioloških mera i napominje da je naviše zaraženih u Beogradu.
- Ovako nešto smo i očekivali. Međutim, porast broja obolelih u prestonici videće se tokom ove nedelje, a ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji sigurno će biti trocifren, kao što je bilo i prethodnih dana. I pre nekoliko dana sam prognozirao da će biti oko 200 inficiranih dnevno, možda nekim danima i pređe taj broj. I to se ostvarilo. Zato pratimo situaciju i gledamo da virus što je moguće više usporimo. Zato još jednom apelujemo na građane da nose maske, poštuju distancu, izbegavaju okupljanja, peru i dezinfikuju ruke - ističe epidemiolog i član Kriznog štaba dr Kon.
Sa njim je saglasan i epidemiolog doktor Branislav Tiodorović.

Foto: printscreen RTS

 


- Ako budemo imali 500 zaraženih dnevno, što nije isključeno da se desi u naredne dve nedelje i ako se narod ne uozbilji, Krizni štab će morati da donese još rigoroznije mere. Najverovatnije nastava više neće biti u školama i na fakultetima, već isključivo onlajn. Takođe, treba onemogućiti da pevači nastupaju po splavovima i kafanama. A samim tim i potpuno zatvoriti te i druge ugostiteljske i kulturne objekte. Cilj je da se smanji cirkulisanje virusa i da izbegnemo scenario kakav je svuda oko nas - kaže dr Tiodorović.

 

O situaciji sa korom u Srbiji, govorio je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da se brojke povećavaju i da se svuda pregovara kako bi se nabavila vakcina kada bude gotova.

Foto: Tanjug

 



On je za RTS napomenuo da u regionu broj pozitivnih mnogo više raste i da je, na primer, u Hrvatskoj 770 novih obolelih, što bi u Srbiji značilo 1.300 novih slučajeva zaraze, proporcionalno broju stanovnika.

- I dalje nije dramatično, nemamo veliki broj mrtvih i hospitalizovanih, sistem sve to za sada podnosi, ali je krajnje vreme da se ponašamo najodgovornije moguće i da razumemo da ćemo se suočiti sa opakom blolešću u najsurovijem smislu - upozorio je Vučić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija