• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

19.10.2020

10:54

(VIDEO) LJUDI, NOSITE MASKE, STANJE JE ALARMANTNO! SRBIJA JE JUČE UŠLA U CRVENU ZONU, rast broja obolelih će se nastaviti!

Društvo

(VIDEO) LJUDI, NOSITE MASKE, STANJE JE ALARMANTNO! SRBIJA JE JUČE UŠLA U CRVENU ZONU, rast broja obolelih će se nastaviti!

Podeli vest

Svakoga dana radim i pratim prognoze, ali ovu eksploziju u Evropi nisam mogao da predvidim, kaže za Pink prof. dr Petar Kočović, ekspert u oblasti informacionih tehnologija, govoreći o porastu broja obolelih od koronavirusa

On je pojasnio da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000), kao i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

- Nemci su uveli ljubičastu zonu, a ako gledamo broj zaraženih u nekim zemljama, mogli bismo uvesti i, recimo, tamnoljubičastu zonu. Izrael je, na primer, imao preko 1.100 obolelih na 100.000 ljudi, a Srbija je tada imala 20. Crna Gora je imala u jednom trenutku 620 obolelih, sad su na 550 – kaže Kočović za Pink.

Srbija se kaže, drži fantastično, mada nije više najbolja u Evropi. Naša zemlja od juče, kako kaže, ima 32 obolelih na 100.000 stanovnika.

Foto: printscreen RTV Pink

Dodaje da će treći talas u Srbiji biti gotov oko Nove godine, mada je reč o dugoročnoj prognozi koja je sama po sebi i neprecizna. 

- Ušli smo u crvenu zonu i trend rasta će se nastaviti narednih šest dana – kaže Kočović.

- Ako budemo uspeli da izbegnemo ono što se dešava u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, onda možemo da očekujemo da sve bude kako treba – kaže Kočović za „Novo jutro“. 

Šta koronavirus čini plućima?

Internista pulmolog prim. dr sci. med. Branislav Gvozdenović objašnjava da 10-15 odsto težih bolesnika koji zahtevaju hospitalizaciju, vrlo brzo neretko razviju i zapaljenje pluća koje je vrlo intenzivno.

- Zapaljenje pluća može da se razvije za samo dva-tri dana i može dovesti do veoma teškog stanja pacijenta, do nedostatka vazduha, pada kiseonika u krvi i vrlo često moramo da obezbedimo podršku disanju – kaže dr Gvozdenović za Pink.

Foto: printscreen RTV Pink

U ovakvim slučajevima se, kako kaže, primenjuju se sve mere i lekovi poput remdesivira.

- Prethodno je to bio hidrohlorokin s kojim nismo baš dobro prošli, zatim najnoviji lekovi poput deksametazona... To su lekovi koji se primenjuju kod najtežih slučajeva, ima ih u Srbiji i prepisuju se prema lekarskoj proceni – kaže dr Gvozdenović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milisav

pre 3 godine

Dokle će Srbi da veruju u ovu izmišljotinu..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija