• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

25.10.2020

11:50

SRBIJA JE U LJUBIČASTOJ KORONA ZONI! Prognoze prof. Kočovića su zabrinjavajuće, a evo kada možemo očekivati glavni udar trećeg talasa!

Društvo

SRBIJA JE U LJUBIČASTOJ KORONA ZONI! Prognoze prof. Kočovića su zabrinjavajuće, a evo kada možemo očekivati glavni udar trećeg talasa!

Podeli vest

Prof. dr Petar Kočović najavio je pre par dana da će Srbija veoma brzo ući u ljubičastu zonu sa više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. I to se u subotu i zvanično dogodilo. Broj zaraženih rastao je iz dana u dan i juče je dostigao rekordnih 757 novozaraženih

- Prema pokazateljima ECDC od nula do 15 zaraženih na 100.000 stanovnika je zelena korona boja, od 15 do 30 žuta, a od 30 do 50 je crvena. Ljubičastu boja počinje kada je zaraženo preko 50 stanovnika na 100.000. Srbija je sada u ljubičastoj zoni, zbog skoka ukupnog broja zaraženih - rekao je Kočović.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija u poslednjih 14 dana ima 51,4 zaraženih na 100.000 ljudi.

 

 

Ovaj stručnjak koji preko matematičkog modela prognozira kretanje koronavirusa naveo je zabrinjavajuće podatke.

- Iz dva modela koja sam radio vidi se da da će broj zaraženih na 100.000 stanovnika biti oko 65 (ESDC broj), a to znači da broj zaražnih može biti i 720 i više na dnevnom nivou - objasnio je još pre tri dana prof. dr Kočović.

Foto: Printscreen You Tube

Ovi proračuni obistinili su se juče, kada je po prvi put od početka epidemije, u Srbiji zabeleženo više od 750 zaraženih za 24 sata.

Glavni udar trećeg talasa, kako najavljuje, čeka nas u naredne dve nedelje.

- Vrh trećeg talasa mogao bi da bude između 5. i 15. novembra. Ali, ako se situacija otme kontroli, on može da bude i duži. Ako se sve bude razvijalo prema dosadašnjim proračunima, a u prethodnom periodu je odstupanje bilo devet dana, biće kao što pokazuju dijagrami. Ukoliko narednih dana dođe do naglog porasta broja zaraženih u Srbiji, matematički modeli će preračunati nove vrednosti - istakao je Kočović.

 

 

On je objasnio ranije kako njegovo računanje funkcioniše.

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - objasnio je ranije za "Blic" Kočović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija