• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.10.2020

20:30

SRBIJA JE PROVALILA ŠTA SE SPREMA, KUPOVALA JE ZLATO "ZA SVE PARE"! Počinje kolaps dolara - svetski monetarni sistem vraća se "žutoj valuti"! IMAMO GA VIŠE OD SVIH... ..

Društvo

SRBIJA JE PROVALILA ŠTA SE SPREMA, KUPOVALA JE ZLATO "ZA SVE PARE"! Počinje kolaps dolara - svetski monetarni sistem vraća se "žutoj valuti"! IMAMO GA VIŠE OD SVIH... ..

Podeli vest

Američki finansijski analitičar - bivši savetnik obaveštajnih službi SAD DŽejms Rikards - ocenio je da će budućnost svetske ekonomije odrediti Rusija, Kina i njihovi partneri svojim postupcima koji će ceo svet dovesti do novog monetarnog zlatnog standarda i kolapsa američke dolara

Podsetivši da je sadašnji monetarni sistem na snazi bezmalo 50 godina, Rikards je kategorično rekao:

- Krajnje je vreme da svet stvori novi.

On podseća da je do 1914. godine finansijski sistem bio zasnovan na zlatnom standardu, a da ga je zatim svake tri do četiri decenije zamenjivao drugi.

Dolar je 1945. godine zvanično postao svetska rezervna valuta, a Rikards ne krije je uveren da je svet spreman da se sa njim rastane i da su mu potrebne promene koje treba da donesu Rusija i Kina.

Rikards smatra da će vodeću ulogu u sistemu igrati zlato.

Prema njegovim rečima, Amerikanci ignorišu probleme i ćutke posmatraju kako cene zlata rastu i već dostižu rekordne nivoe.

- Kina je kupila hiljade metričkih tona zlata, ali nikoga o tome nije obavestila. Kupovina zlata se odvija u tajnosti - naglašava Rikards.

I nastavlja: 
 
- Uloga Rusije u svemu što se događa je ogromna. Poslednjih godina je i Ruska Federacija povećala svoje zlatne i devizne rezerve, dok se spoljni dug smanjio. U isto vreme, Moskva igra otvorenu igru i ne krije da je svoje karte stavila na plemenite metale. Kolaps dolara je već počeo.

Rikards zaključuje da je svetu „naprosto potreban novi monetarni poredak".

Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata. 

FRONT OD AMBASADORKE SAD TRAŽI OBJAŠNJENJE ZAŠTO IM JE ZABRANJENO DA BUDU MINISTRI U VLADI CG! Ključa u Crnoj Gori, Milo čeka u "zasedi"!

Kako navodi TV Prva, cena zlata je u poslednjih godinu dana skočila čak 30 odsto i doseže skoro 2.000 dolara za uncu.

Foto: Fotoilustracija

Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi evra, a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tacno 2.500 poluga od kojih je svaka teška dva i po kilogram, navodi TV Prva.

- To vam daje sigurnost. Zlato je, u uslovima kada se situacija sa kursevima naglo menja i imate negativne posledice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori veruju da je sigurno - kaže ministar finansija Siniša Mali.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je za Prvu da je Srbija svesno kupovala zlato.

- Vrlo svesno smo kupovali zlato, zato što ono što imate u hartijama, i u stranoj valuti, to nije nosilo ne samo pozitivnu kamatu, nego je koštalo imati novac. Živimo u vreme kada novac troši, a ne zarađuje - kazala je ona.

SUDBINA SRBIJE JE U NJIHOVIM RUKAMA! Ovo su ministri nove Vlade! (DETALJAN SPISAK/FOTO)

Prema njenim rečima, kupovina zlata značila je da ga vi smestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cena.

Posle Srbije u regionu najviše zlata ima Severna Makedonija skoro sedam tona, Slovenija tri, BiH skoro kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno ima "ništicu", jer je svo zlato prodala.

Foto: Fotoilustracija

Oko 96 odsto zlata se čuva u obliku zlatnih poluga, a ostala četiri procenta u obliku kovanog novca.

Kada je reč o čuvanju zlatnih rezervi, dve trećine se čuvaju u trezoru centralne banke, a jedna trećina na računima NBS u sigurnim inostranim institucijama.

Zlatne rezerve, inače, čine 12,7 odsto naših deviznih rezervi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tadija64ZEMUN

pre 3 godine

ma kako da ne,brat Putin im je rekao da kupuju zlato,a sad su kao nesto ovi nasi pametni,ma vazi

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija