• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

28.10.2020

16:31

Fortenova grupa i Meggle Hrvatska postigle dogovor o kupoprodaji nekretnina i proizvodne linije osječke mlekare

Društvo

Fortenova grupa i Meggle Hrvatska postigle dogovor o kupoprodaji nekretnina i proizvodne linije osječke mlekare

Podeli vest

Belje plus, članica Fortenova grupe, i MEGGLE Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine MEGGLE-ove mlekare u Osijeku. Kupovinom nekretnina i proizvodne linije MEGGLE-a sa namerom da u Osijeku od 1. januar 2021. započne sa sopstvenom proizvodnjom - Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mleka u tom delu Slavonije

Takođe, pokretanjem proizvodnje u Osijeku, Belje će određenu količinu mleka otkupljivati od sadašnjih MEGGLE-ovih kooperanata, dok se potrebe za zaposlenima još procenjuju, a očekuje se zapošljavanje oko 100 ljudi. 

Osim toga, Fortenova grupa već sad proizvodi oko 10 odsto ukupne količine mleka proizvedenog u Hrvatskoj što čini oko 5 odsto domaćih potreba. Najveći deo mleka, koji se proizvede u Belju, koristi se za proizvodnju ABC krem sira čija se godišnja proizvodnja kreće na nivou od 3.700 tona.

- Zadovoljni smo postignutim dogovorom i zaključenjem kupoprodaje MEGGLE-ove imovine u Osijeku te odlukom Belja da nakon našeg povlačenja nastavi sa proizvodnjom na toj lokaciji. Nakon što je MEGGLE grupa donela konačnu odluku o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu. Na taj način osigurali smo da što veći broj naših zaposlenih i nakon 31. decembra ostane u radnom odnosu, a ujedno našim kooperantima omogućili kontinuirani otkupu mleka. MEGGLE do kraja godine nastavlja sa procesom restrukturiranja svoga poslovanja, u skladu sa dogovorom koji smo postigli sa sindikatima, uz pravovremeno i celovito ispunjavanje svih preuzetih obaveza - kazao je Marjan Vučak, predsednik Uprave MEGGLE Hrvatska.

- MEGGLE grupa je svesna koliko je važno sačuvati proizvodnju mleka u Osijeku zbog čega smo našu odluku odlagali dok je god to bilo moguće i drago nam je da će se s novim vlasnikom ona ipak nastaviti. MEGGLE je svih ovih godina bio društveno odgovoran poslodavac i pouzdan poslovni partner. Postizanje ovog dogovora sa Fortenova grupom potvrdili smo načela na kojima se zasniva naše poslovanje, a koje ćemo primenjivati i ubuduće - naglasio je Matthias Oettel, predsednik Uprave MEGGLE grupe.

- Fortenova grupa kontinuirano radi na daljem jačanju vrednosti i osnaživanju portfolia svojih brendova. Kako bismo iskoristili sve potencijale, jednog od najjačih regionalnih brendova i naših izvoznih proizvoda, ABC svežeg krem sira, Belju su bili potrebni dodatni proizvodni kapaciteti, pa nam je povlačenje MEGGLE-a omogućilo da ih osiguramo u kratkom roku. Pogonom u Osijeku obezbedili smo preduslove za razvoj novih proizvoda visokog kvaliteta od domaćih sirovina. Sa ovim iskorakom nastavljamo da radimo na očuvanju i rastu domaće poljoprivredne proizvodnje, uz spašavanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, što je od izuzetnog značaja za Slavoniju i zajednicu uopšte. Fortenova grupa na poslovanje gleda dugoročno pripremajući kompaniju za poslovanje nakon krize, kako bismo kada krene oporavak imali što jaču osnovu za dalji rast. Ova transakcija u celosti je finansirana iz operativnog poslovanja – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

- Preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda može biti dodatni podsticaj za male proizvođače u Hrvatskoj da ulažu u farme muznih krava kako bi se povećale ukupne količina proizvedenog mleka. To bi svakako pozitivno uticalo na promenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mleka. Mlečna industrija je jedan od glavnih fokusa strategije 2020-2025. u Poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje biće nosilac razvojnog zamaha u tom segmentu – rekao je Andrej Dean, predsednik Uprave Belja.

Transakcija će biti sprovedena nakon što se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija