• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV

29.10.2020

09:52

NEVEROVATNO OTKRIĆE KOD PANČEVA! Ispod zemlje nađeni tragovi iz vremena OPISANOG U JEDNOM OD NAJPOPULARNIJIH FILMOVA NA SVETU

Društvo

NEVEROVATNO OTKRIĆE KOD PANČEVA! Ispod zemlje nađeni tragovi iz vremena OPISANOG U JEDNOM OD NAJPOPULARNIJIH FILMOVA NA SVETU

Podeli vest

Na teritoriji Dolova otkriveno je više od 100 lokacija sa arheološkim sadržajem od neolita do srednjeg veka.

Poslednjih godina se, uz podršku Ministarstva kulture, sistematski istražuje lokalitet "Ciglana", na kome su otkrivena tri sloja sa naseljima iz doba antike.

Najstarije naselje na ovom lokalitetu potiče iz drugog veka naše ere i pripada Dačanima koji su se sukobljavali s Rimljanima. To vreme i događaje opisuje poznati holivudski hit "Gladijator".

Drugi horizont naselja pripada drugoj polovini trećeg i četvrtom veku, kada se menja sastav stanovništva, čiju glavninu sada čine Sarmati, ali je jasno i prisustvo Slovena, poreklom iz tadašnje Rusije.

"Sudeći po nalazima materijalne kulture, u Rusiji ta kultura je dobro izučena, dobro poznata, oni je nazivaju, pominje se pod nazivom Kijevska kultura. Elementi te kulture izgleda da pristižu i ovde. To je mešana populacija. Nije to čisto Slovenska populacija, da se razumemo. Tu ima i Sarmata", kaže za RTV Vojislav Đorđević, arheolog Narodnog muzeja u Pančevu.

Poslednje antičko naselje formirano je krajem četvrtog veka i poklapa se sa početkom seobe naroda, a potom sledi zatišje do osmog veka.

"U srednjem veku dolazi do naseljavanja Slovena, u osmom i devetom veku. Ima tragova naselja iz tog perioda. I to naselje, kao što sam pomenuo, traje do trinaestog veka", kaže Đorđević.

Na lokalitetu Ciglana otkrivene su kružne zemunice sa zasebnim ostavama za hranu, velikim pećima od pečene zemlje i ostacima bedema. Sve kuće imale su isti inventar.

"Svaka ta da kažemo kuća imala je dva pitosa, jednu zdelu, dva lonca, znači praktično pokućstvo tog perioda. Ono što je interesantno, pratimo i trgovačke odnose ove populacije sa rimskom imperijom. Konkretno, antičko naselje, znači prisustvo rimskih predmeta. Znači da su obavljali, imali su određene konekcije i kontakte sa imperijom koja se nalazila praktično tu na nekih četrdesetak kilometara, jer je Dunav bio granica", kaže Đorđević.

Pre dve godine pronađena je sarmatska nekropola. Istražena su četiri groba od kojih jedan ima bogat nalaz delova nakita i nošnje. Istraživanja će biti nastavljena iduće godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija