• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

02.11.2020

19:09

(VIDEO) SRPSKA OSA OSVOJILA SVET - STUDENTI MAŠINSKOG FAKULTETA PRIMENILI TESLIN KONCEPT i napravili brutalnu letelicu!

Društvo

(VIDEO) SRPSKA OSA OSVOJILA SVET - STUDENTI MAŠINSKOG FAKULTETA PRIMENILI TESLIN KONCEPT i napravili brutalnu letelicu!

Podeli vest

Letelica OSA projektovana je da koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u horizontalni let uz visok nivo energetske efikasnosti. Konstruisao je tim "Beoavia" studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu, a osvojila je treće mesto na prestižnom međunarodnom takmičenju

Na takmičenju "Nju flaing kompetišn 2020", koje je održano pod pokroviteljstvom „Erbasa", tim studenata Mašinskog fakulteta „Beoavia" osvojio je treće mesto u konkurenciji sedam univerzitetskih timova iz Nemačke, Finske, Meksika i Kine, koji su se kvalifikovali u finale takmičenja, od ukupno prijavljenih 50 timova iz celog sveta.

Pored velikog inženjerskog poduhvata, ovo je i najveće i najprestižnije takmičenje u vazduhoplovstvu što se tiče studenata jer su potrebna velika finansijska sredstva", istakao je student master studija David Cvetković, član tima „Beoavia".

Na Mašinskom fakultetu izuzetno su ponosni na studente, prenosi RTS.

- Izuzetan rezultat i kad smo pre pet godina projektovali strategiju za novo vreme rekli smo - Student u centru učenja. Mi smo i do tada studentima davali vrhunska teorijska znanja, ali smo rekli da akcenat stavljamo i na praktičnu kompetenciju koja će neko verifikovati. Ovog puta to su učešća na svetskim takmičenjima, a ovo je jedan od pet timova koje Mašinski fakultet ima i svi su napravili po neki važan i vredan rezultat - istakao je prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta.

Zadatak na takmičenju bio je da se napravi letelica koja može da ispuni niz zahtevnih manevara: da ponese teret određene mase i dimenzija, pritom da poleti vertikalno do visine od 10 metara, a zatim da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije.

HRVATI STALI UZ SRBE! ČOVIĆ: DODIK S PRAVOM UKAZUJE DA STVARI U BIH NE FUNKCIONIŠU! Sarajevo će tek sad poludeti!

- Pored toga, zahtev je bio da letelica bude energetski što efikasnija jer trend u avijaciji je da se prelazi na električne motore, gde su baterije problem - istakao je Cvetković.

Tesline ideje u prelasku iz vertikalnog u horizontalan let 

Prelazak u horizontalni let nakon vertikalnog uzletanja postoji već u američkoj avio-industriji gde se koriste propeleri, a neki od tih patenata počivaju na Teslinim rešenjima od pre 100 godina.

- Teslina zaostavština, ne samo u Americi nego u celom svetu se proučava neverovatno mnogo. Mi o tome mnogo ne govorimo, ali poznavaoci Teslinih dela svedoče da je to nešto na čemu se puno insistira. Ono što nas raduje je da vodeće svetske kompanije u tehničkoj grupaciji, u Beogradu prepoznaju mesto gde se obrazuju odlični inženjeri i to je razlog da dolaze u Srbiju ne samo sa proizvodnjom nego i sa razvojem - istakao je profesor Mitrović.

Prema njegovim rečima, mnogo je drugačije kada se proizvod kreira negde, a ovde samo organizuje proizvodnja u odnosu na situaciju kada se i razvoj dešava ovde. 

- To je prilika za kreativno inženjerstvo jer se između pet i 15 odsto inženjera bavi razvojem novih proizvoda, tehnologija, metoda ispitivanja i kontrolisanja - naglasio je Mitrović.

ALIJEV: RUSIJA DA OSTANE NEUTRALNA! MOSKVA NEĆEMO SE MEŠATI DOK NE UDARITE NA JERMENIJU! Da li je N-Karabah ostavljen na cedilu?!

Cilj je napraviti od Beograda naučno-tehnološko-razvojni centar Jugoistočne Evrope prepoznat u celom svetu.

- Mi mnogo bisera po svetu imamo. Ako bismo im ne samo uputili poziv da se vrate nego dali i materijalnu podršku da se vrate, da sa svojim kapitalom nastave biznis koji su već ostvarili u svetu, onda bi sa sinergijom mladosti i ambicije i njihovog iskustva mogli da se hvatamo mnogo većih poduhvata - poručio je dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija