• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

10.11.2020

12:26

Jaja u prodavnicama više ne moraju stajati u frižideru: Stručnjaci objašnjavaju zašto je to tako

Društvo

Jaja u prodavnicama više ne moraju stajati u frižideru: Stručnjaci objašnjavaju zašto je to tako

Podeli vest

Trgovinski lanci u Srbiji, prema propisima koji su na snagu stupili još početkom godine, jaja više ne moraju da drže u rashladnim vitrinama, već na temperaturi iznad pet stepeni, kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i pojašnjavaju da nema razloga za brigu da će to uticati na kvalitet namirnice jer njoj najviše odgovara takva temperatura.

Načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Zoran Ivanović kaže za Tanjug da je Pravilnikom o kvalitetu jaja, koji je u primeni od ove godine, propisano da taj proizvod može da se čuva na nižoj temperaturi od pet stepeni samo tokom transporta koji je kraći od 24 sata ili u maloprodajnim objektima u periodu kraćem od 72 sata.

Pravilnikom je predviđeno da se jaja čuvaju na temperaturi višoj od pet stepeni.

Ističe da je Pravilnik o kvalitetu jaja stupio na snagu još 1. januara, ali da su sada pojedini komercijalni lanci počeli da rade marketinšku kampanju u vezi toga sa tim kako da se čuvaju jaja van rashladnog sistema.

"Potrošači su i ranije mogli da primete da su se jaja čuvala u vitrinama gde i mlečni prozvodi, čija je je temperatura skladištenja plus osam stepeni pa praktično i nema neke razlike", naveo je Ivanović.

Podseća da se hrana životinjskog porekla čuva na temperaturi plus osam stepeni, a sveze meso i proizvodi od mesa na temperaturi od dva do četiri stepena.

Foto: pixabey

 



On je dodao da su mnoge naučne studije upoređivale načine čuvanja jaja, na temperaturi višoj od pet stepeni i sobnoj i da se nije došlo ni do kakvih saznanja da je kvalitet jaja pogoršan, odnosno da hlađenje utiče nepovoljno na kvalitet.

Precizira da nagle promene temperature utiču na kondenzaciju vlage na površini jaja što može da doprinese razmožavanju mikroorganizama i da oni tako lakše produru u ljusku.

Ivanović ukazuje da briga o bezbednosti hrane počinje već na farmi i dodaje da jaja moraju biti označena u skladu sa Pravilnikom, te da imaju i naznačen rok upotrebe.

Ističe da su potrošaci savesni i da prijavljuju sve slučajeve kada primete da nešto nije u skladu sa propisima.

"Naše kontrole su pojačane usled aktuelne situacije, na terenu smo svakog dana i nemamo nekih alarmanatnih saznanja", kaže Ivanović.

Bilo je pojedinačnih slučajeva kada je veterinarska inspekcija povlačcila hranu iz prometa koja nije bila bezbedna ili nije imala podatke o sledljivosti.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija