• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.11.2020

13:41 >> 13:47

NARAVNO DA JE DOJENJE NA KLINICI DOZVOLJENO I POŽELJNO! Dr Aleksandar Stefanović negira dezinformacije koje su se pojavile u javnosti!

Društvo

NARAVNO DA JE DOJENJE NA KLINICI DOZVOLJENO I POŽELJNO! Dr Aleksandar Stefanović negira dezinformacije koje su se pojavile u javnosti!

Podeli vest

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor KGA KCS, prim. dr Tatjana Nikolić, neonatolog i pomoćnik direktora za neonatologiju, prof. dr Saša Kadija, zamenik direktora klinike izdali su saopštenje povodom netačnih informacija koje su se pojavile u javnosti - da je dojenje majkama koje imaju kovid 19 na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj zabranjeno

Oni su istakli da "ne samo da dojenje nije zabranjeno, već je i preporučljivo".

Saopštenje prenosimo u celosti:

Poštovani,

Moramo u potpunosti da demantujemo informacije koje su se pojavile u javnosti u vezi sa tim da je navodno zabranjeno dojenje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS, što je netačno i nikako ne odgovara stvarnom stanju stvari.

Naime, Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS je, kao najstarija i najveća ustanova ovog tipa na našim prostorima, oduvek snažno podržavala dojenje i afirmisala ga ne samo u okviru naše ustanove nego i šire u okviru čitave regije kroz veliki broj različitih aktivnosti.

Vezano za preporuke o dojenju kovid pozitivnih majki, naše preporuke se zasnivaju na preporukama Ministarstva zdravlja RS i Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut", koje su bazirane na svetskim preporukama. Nažalost, saznanja o Covid 19 infekciji i uticaju na trudnicu, fetus i novorođenče tek svi stičemo tokom epidemije, pa se stoga i naše preporuke veoma često menjaju i usaglašavaju.

Preporuke su prilagođene zdravstvenom stanju majke i uslovima u kojima dete boravi, vodeći računa o ravnoteži između tendencije da se što pre i što efikasnije uspostavi dojenje, kao optimalan način ishrane, a da se pritom zdravstveno stanje majke i deteta ne ugrozi. 

Stoga, dojenje na našoj klinici ne samo da nije zabranjeno, već je i preporučljivo, uz uslov da kliničko stanje majke to dozvoljava i da su obezbeđeni neophodni epidemiološki uslovi.

Imajući to u vidu, u našem kao i većini porodilišta, najčešće se tokom perioda neposredno posle porodjaja majka opservira i podoj se uspostavlja onog momenta kad on ne ugrožava ni majku ni novorođenče. Ukoliko majka ima lakšu kliničku sliku, preporučije se dojenje, ali uz striktno poštovanje epidemioloških mera (pranje ruku i nošenje maske tokom podoja).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija