• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.11.2020

14:28

(VIDEO) 12 GODINA OTKAKO GA VIŠE NEMA: Svi smo ga voleli, bio je simbol a i danas neki pate za njim

Društvo

(VIDEO) 12 GODINA OTKAKO GA VIŠE NEMA: Svi smo ga voleli, bio je simbol a i danas neki pate za njim

Podeli vest

Pre tačno 12 godina prestala je proizvodnja legendarnoj "jugića".

Iako je bio daleko od savršenog, Yugo je bio simbol SFRJ i automobil koji je bio popularan u svim njenim bivšim republikama. Delimično zbog niske cene, a mnogo više zbog toga što si "deo mogao da nađeš i na trafici" i što je mogao "svuda da prođe". 

"Jugić" je dostigao čak i svetsku slavu pa je dospeo i u holivudske filmove. Doduše, proglašavan je i "najgorim autom ikada", ali će vam maltene svaki njegov bivši vlasnik reći da je to glupost i da je bilo mnogo gorih.

O "jugu" su ispevane pesme, bio je "glumac" u mnogim filmovima, a čak je služio i za automobilske trke. Verovatno da ne postoji neko ko je završio vožnju u SFRJ, a da nije seo za njegov volan. 

Da je poživeo, "jugo" bi danas imao 40 godina i verovatno bi i dalje bio popularan među Srbima. Nažalost, zbog tehnološke zastrelosti ovaj auto je prestao da se proizvodi kada je kragujevačka "Zastava" prešla u ruke italijanskog "Fijata", na osnovu čijih modela je i nastao "jugić".

U svakom slučaju, oni koji su se vozili njime i dalje se sa nostalgijom sećaju ovog automobila. Manje zbog njegovih tehničkih karakteristika, a više zbog vremena u kom je nastao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija