• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs

18.11.2020

07:32

MORAMO DA IZBEGNEMO CRNI PETAK...Predrag Kon upozorio sve: Ovaj dan je kritičan

Društvo

MORAMO DA IZBEGNEMO CRNI PETAK...Predrag Kon upozorio sve: Ovaj dan je kritičan

Podeli vest

Korona u Srbiji ne posustaje. U cilju sprečavanja širenja zaraze, uvedene su nove mere, a doktor Predrag Kon pojasnio je šta treba da bude glavna stvar u borbi sa koronavirusom.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da je u borbi protiv koronavirusa glavno sprečavanje kontakata i uvođenje strože kontrole obolelih kojima je određena kućna izolacija. Kaže da broj novoobolelih pokazuje da mere dosad nisu dovoljno ozbiljno shvaćene.

Ističe da se medicinski deo kriznog štaba već neko vreme zalaže za skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, pre svega noćnih klubova, koji predstavljaju najkritičnija mesta za zaražavanje.

- Radno vreme je skraćeno, a mi smo bili i oštriji i tražili skraćenje do 18 sati. Cilj je spasiti živote i obezbediti normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema koji je ozbiljno napadnut. Zato nam je važna kovid-bolnica u Batajnici, čijom će se izgradnjom znatno rasteretiti zdravstveni radnici, ali i pacijenti – rekao je dr Kon za emisiju „Pravac“.

Ističe da treba izbeći gužve, sva mesta na kojima je nemoguće držati fizičku distancu, pa i „Crni petak“ koji je pred nama, a koji bi mogao da okupi veliki broj kupaca na jednom mestu.

Kada je reč o merama koje bi efikasno suzbile širenje epidemije, kaže da ni on nije načisto šta bi bilo najpovoljnije, a da je epidemiološki gledano najefikasnije potpuno sprečavanje kontakata.

Foto: Informer/Marko Đoković

 

- U martu smo imali zatvaranje, ali tada nismo znali puno o virusu i na njega nismo bili spremni. Sada ne može tako da se priča i mera vanrednog stanja neprimerena je u ovom trenutku – kaže epidemiolog.

Ocenjuje da je trenutna aktivnost virusa izuzetno velika.

- Mislim da smo pustili virus previše i da ga je sada jako teško staviti pod kontrolu – kaže dr Kon.

Na pitanje šta se danas zna o virusu, epidemiolog kaže da je dosta novih saznanja o Kovidu-19, a da je jedno sasvim sigurno – Kovid je prirodni virus, što dokazuje činjenica da vreme prolazi, a on je i dalje u cirkulaciji.

- Veštački virusi uglavnom ne uspevaju da dugo opstanu u prirodi. Opet je i ovo samo zapažanje i špekulacija, jer niko dosad nije dokazao ni za jedan virus da je potekao iz laboratorije – kaže dr Kon.

"Antitela se gube, ali ne kod svih jednako"

Kada je reč o antitelima i tome da li su oni koji su preleželi koronavirus “mirni”, epidemiolog kaže da je tu puno nejasnoća, ali da je jasno da se nivo antitela gubi, ne kod svakog pojedinca jednako i istom brzinom.

- Činjenica je da se antitela gube posle najviše šest meseci. Dokazano je da se antitela kod, recimo, gripa gube posle šest meseci i zato imamo vakcinaciju svake sezone. Kod svih virusa postoji problem dužine trajanja imuniteta posle vakcinacije i kod Kovida će se sve detaljno tek istraživati – kaže epidemiolog.

"Od vakcine ne treba očekivati čudo"

Na pitanje o vakcinama koje će Srbija kupiti, dr Kon kaže da ima poverenja u to koje ćemo vakcine nabaviti.

- Da nemam poverenja, ne bih bio epidemiolog. Epidemiolozi su „apostoli imunizacije“ i oni koji prenose znanje, primenljivo u ovakvim situacijama. Vakcina jeste spas, ali od nje ne treba očekivati čudo, jer efikasnost svake vakcine mora da se dokaže u praksi – kaže dr Kon, dodajući da za to mora da prođe jako puno vremena.

I neželjene reakcije, kaže, ispituju se u dugom vremenskom periodu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija