• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Beta

20.11.2020

10:18

SRBIJA TUGUJE ZA PATRIJARHOM: Svi upućuju najlepše reči za poslednji oproštaj

Društvo

SRBIJA TUGUJE ZA PATRIJARHOM: Svi upućuju najlepše reči za poslednji oproštaj

Podeli vest

Veliki broj državnih zvaničnika kao i javnih ličnosti danas je uputio saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, crkvenim velikodostojnicima i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

"Primite izraze mog najdubljeg saučešća povodom upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha Irineja. Njegove Svetosti ćemo se sećati kao velikog duhovnika, dostojnog naslednika Svetog Save, velikog trudbenika na polju crkvene prosvete i kulture, obnovitelja hramova i manastira, posebno Hrama Svetog Save. Neumorno služeći Gospodu i rodu, zalagao se za očuvanje državnih i nacionalnih interesa i za jedinstvo pravoslavnih crkava. Na nama je da baštinimo duhovno nasleđe koje nam je ostavio", naveo je Ružić.

Foto: Tanjug

Branko Ružić

Princ Aleksandar Karađorđević izjavio je danas da je sa velikom tugom primio vest o smrti patrijarha Irineja i da je ceo srpski narod ostao bez velikog duhovnog vođe.

Kako je saopšteno, princ Aleksandar Karađorđević je naveo da će patrijarh Irinej ostati zapamćen kao "borac za Crkvu i srpski narod".

Foto: Beta

Princ Aleksandar i princeza Katarina

Direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević uputio je izraze saučešća Svetom arhijerejskom sinodu i Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"Sa tugom i bolom smo primili vest o blaženom usnuću Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja. Posebno se sećamo njegovog odlučnog zauzimanja za nacionalne i državne interese u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše Otadžbine", navodi se u saopštenju.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević uputio je saučešće sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Patrijarha srpskog gospodina Irineja.

"U ime Skupštine grada Beograda, kao i u svoje lično ime, svom sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve upućujem najiskrenije saučešće. U vremenu velikih iskušenja, lik i delo Njegove svetosti nastavljaju da žive kao uzor za sve buduće naraštaje koji će na ovom večnom raskršću istorije, kulture i civilizacije posvećeno čuvati duhovni život srpskog naroda. Slava mu", navodi se u tekstu saučešća.

Foto: Beta

Nikola Nikodijević

I francuski humanitarac Arno Gujon oprostio se danas od preminulog patrijarha Irineja.

Gujon je na društvenim mrežama napisao da je imao čast da upozna patrijarha SPC i da ''''od njegovih ruku'''' bude odlikovan najvišim crkvenim odlikovanjem - Ordenom Svetog Save prvog stepena.

''''Nikad neću zaboraviti njegove tople reči i trenutak kad mi je rekao "dragi prijatelju, brate Arno"... Napustio nas je danas prijatelj, brat, Otac, Patrijarh Srpski Irinej, koji je ceo život služio Bogu, Crkvi i ljudima. Počivajte u miru Vaša Svetosti'''', napisao je Gujon uz fotografiju sa patrijarhom Irinejom sa dodele Ordena Svetog Save.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija