• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegrafbiznis

22.11.2020

09:13

POSKUPELO SUNCOKRETOVO ULJE! Srbija po potrošnji u vrhu Evrope!

Društvo

POSKUPELO SUNCOKRETOVO ULJE! Srbija po potrošnji u vrhu Evrope!

Podeli vest

Suncokretovo ulje u Srbiji značajno je poskupelo. Ovo je posebno primetno posle isteka zabrane posksupljenja za tridesetak osnovnih namirnica, te se sada litar zejtina kreće od 147 do 157 dinara. Smanjena ponuda suncokreta na globalnom nivou se prelila i na srpsko tržište i dovela do rasta sirovine

Kako su rekli iz resornih ministarstava, trgovci su dostavili nove cenovnike, a razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom.

Foto: Pixabay

- Glavni razlog za poskupljenje suncokretovog ulja je rast cena inputa u proizvodnji ove namirnice, tačnije suncokreta koji je poskupeo na međunarodnom tržištu usled lošijeg ovogodišnjeg roda najvećih svetskih proizvođača. Smanjena ponuda suncokreta na globalnom nivou je, usled velike potražnje koja se prelila i na srpsko tržište, očekivano dovela do rasta sirovine u odnosu na prošlogodišnju žetvu, a posledično je to imalo direktan uticaj na cenu finalnog proizvoda, što predstavlja uobičajeno ponašanje učesnika u tržišnoj ekonomiji - objasnili su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Isto su nam rekli i pri Ministarstvu poljoprivrede. Ove godine, rod je očigledno lošiji a pogođeni su pre svega veliki proizvođači poput Bugarske i Rumunije.

Ističu da naša zemlja nije veliki proizvođač suncokreta i da se ta količina kreće oko 700.000 tona. Ali s druge strane, po potrošnji ulja, mi smo u samom vrhu Evrope. Domaći proizvođači stoga,  po pravilu, prate svetske.

Foto: tvin.rs/Stanislav Lonhardt

Neće biti nestašice, ne stvarajte zalihe

Na pitanje da li će cena ulja nastaviti da raste i da li država može da kontroliše cene, iz Ministarstva trgovine ukazuju da redovno prate stanje.

- U ovom trenutku nema bojazni da bi moglo doći do poremećaja u snabdevenosti uljem na tržištu Srbije, jer su uprkos nešto lošijem ovogodišnjem rodu, obezbeđene dovoljne količine do sledeće žetve. Ipak, ministarstvo će pažljivo nastaviti da prati dešavanja na domaćem tržištu, pogotovo u uslovima globalne pandemije izazvane virusom КOVID 19 koju prate turbulencije na globalnom tržištu - rekli su u Ministrastvu za Telegrafbiznis.

U tom smislu, trenutni rast cena ulja ne treba da izaziva bilo kakvo psihološko opterećenje za građane koje bi dovelo do povećane nabavke i stvaranja nepotrebnih zaliha.

A da li cena ulja može da pogura druge cene?

Ne očekujemo probleme u snabdevenosti ni drugim osnovnim životnim namirnicama, poput brašna, šećera, mesa jer Srbija raspolaže sa dobrom sirovinskom bazom. Međutim, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, država može da interveniše iz robnih rezervi u cilju očuvanja stabilnosti na tržištu, da donese privremene mere zaštite tržišta u smislu ograničavanja visine cena i visine marži za osnovne životne namirnice ( Zakon o trgovini), ali i da omogući bescarinski uvoz - rekli su sagovornci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran Messing

pre 3 godine

Hahahaha,kakav imput pobogu ,pa plate inženjera je deset puta manja nego u Nemačkoj fabrici a cena je ista !

Amater

pre 3 godine

CENE U NEMACKOJ 1.2e A KOD NAS 1.3e BRAVO ZA DRZAVU,SUNCOKRET NE UVOZIMO PA ZATO I NE VIDIM RAZLOG POSKUPLJENJA OD 30-40 DINARA.LJUDI TREBA DA KORISTE MAST JER JE JEFTINIJA, MANJE SE TROSI (ULJE SAMO SIPAS NEKONTROLISANO)A MNOGO JE ZDRAVIJA OD ULJA.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija