• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

24.11.2020

21:40

DANAS SU OBORENI SVI CRNI REKORDI, ali doktor Kon kaže da IMA I DOBRIH VESTI!

Društvo

DANAS SU OBORENI SVI CRNI REKORDI, ali doktor Kon kaže da IMA I DOBRIH VESTI!

Podeli vest

Danas su oboreni svi crni rekordi kada je korona virus u pitanju. Ali, dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je da ipak postoje i ohrabrujuće vesti

Za razliku od prethodnih dana, kada je polovina novozaraženih billa u Beogradu, sada to nije slučaj.

- Teško može da se kaže da je epidemija pod kontrolom. Međutim, ono što može eventualno da nas malo ohrabri u ovakvoj nepovoljnoj, negde čak i katastrofalnoj situaciji, jeste činjenica da je u Beogradu ispod 30 odsto zaraženih. Dakle, već nekoliko dana broj zaraženih u prestonici je do 2.200. Kao prvo mesto gde se virus naglo aktivirao dosegao je izgleda maksimum, pitanje je kako će to dalje teći. Problem je što je to na visokom nivou i to će trajati. Pratićemo trend, videćemo da li će broj novozaraženih početi da pada, ali svakako neće brzo padati broj zaraženih i to je sigurno - kaže dr Kon.Prema rečima Dragoša Stojanovića direktor KBC Zemun, mesta u bolnicama je sve manje, ali opreme za sada ima dovoljno.

- Već deveti mesec gazimo. Ovaj nalet virusa je duplo teži, to vidimo i po broju hospitalizovanih koji imaju teške slike. Jutros je 24 pacijenta bilo intubirano, 20 ih je bilo na neinvazivnoj ventilaciji, sedam na "haj flou". Čak 98 zdravstvenih radnika je inficirano, jedan kolega je na lečenju kod nas, ali ostali su u kućnoj izolaciji. Kod nas u trijažnoj ambulanti je večeras bilo 25 pacijenata, a 15 je ispred koji čekaju. U 19 sati je bilo 355 pacijenata, a kapacitet je 360 - rekao je dr Stojanović.

Foto: printscreen RTV Pink

"Kličnička slika je skoro duplo teža"

Klinička slika je drugačija i komplikacije su mnogo teže, podvlači dr Stojanović.

NOVE MERE PROTIV KORONE STUPILE NA SNAGU! Evo šta se sve menja zbog porasta obolelih!

- Dolaze ljudi sa obostranim upalama pluća. Klinička slika je skoro duplo teža. Svi mi apelujemo da se pacijenti ako imaju tegobe što pre jave i u kovid ambulante i u trijažne centre zato što se vrlo brzo razvija klinička slika - podvlači on.

Za razliku od prethodnih talasa, kako lekari upozoravaju u ovom su zaražene cele porodice. Lekari imaju jasnu poruku - poštovanje mera.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ako je jedna osoba zaražena, onda bi trebalo da boravi u odvojenoj prostoriji, hranu da mu ukućani dostavljaju tako što ostave kod vrata, ali i da ne koriste isti toalet i, naravno, nošenje maski se podrazumeva. Nas je u ovom slučaju iznenadio taj nagli skok broja zaraženih. Bolnice su pune, ali nalazićemo dodatne kapacitete. Sada može da bude problem nedostatak zdravstvenog kadra - kaže dr Kon.

Danas oboreni svi crni rekordi

Danas su ponovo oboreni svi crni rekordi: testirano je čak 21.476 osoba, što je najveći broj ikada tesiranih u jednom danu. Pozitivan test imalo je 6.842 ljudi, dok je čak 37 osoba izgubilo bitku sa opakim virusom. Na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 225 pacijenata, što je novi crni rekord.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija