• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

28.11.2020

08:00

"URBIGO" PAMETNI UREĐAJ ZA UZGAJANJE BILJAKA U KUĆNIM USLOVIMA! Zeleni kutak u stanu!

Društvo

"URBIGO" PAMETNI UREĐAJ ZA UZGAJANJE BILJAKA U KUĆNIM USLOVIMA! Zeleni kutak u stanu!

Podeli vest

Šta se dobije kada svoje znanje spoje biolozi i inženjeri? Odgovor je "UrbiGo", pametni uređaj za uzgajanje biljaka u kućnim uslovima

Ova moderna baštica je automatizovana i kontroliše se posredstvom mobilne aplikacije.

- Ona vas obaveštava kada je potrebno da vašim biljkama dolijete vodu i kako da ih negujete - objašnjava Anja Varničić, direktor i koosnivač startap kompanije "UrbiGo".

Faktički, to znači da možete da gajite zelenu salatu, začinsko bilje ili čeri paradajz u svom stanu tokom cele godine.

- UrbiGo ima svetlost koja menja sunčevu. Takođe, uz pomoć aplikacije možete da naučite kako da negujete vaše biljke ili na koji način da ih kasnije koristite.

Ovime je zadovoljena potreba mladih generacija da u urbanoj sredini, pored nedostatka vremena i prostora, uspešno u životu održavaju parče zelenila.

- Ideja je nastala za vreme mog studiranja u Finskoj. Tamo sam se upoznala sa urbanom ekologijom. Videla sam šta sve ljudi rade kako bi u svoje domove uneli malo prirode - opisuje Anja.

Po povratku u Srbiju, zajedno sa grupom kolega i istomišljenika Anja je odlučila da ideju pretvori u biznis. Ubrzo nakon toga, učestvovali su na nekoliko internacionalnih sajmova i pobedili na najvećim svetskim konferencijama i sajmovima. Danas njihova ideja živi baš onako kako žive i biljke iz "UrbiGo" baštice - srećno i postojano.

Kompanija "UrbiGo" dobitnik je granta Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije za projekat "Green Cube - smart indoor garden".

Kampanja "Žene, ne gubite vreme" sprovodi se u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva, a pokrenuto je iz kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. Glavni cilj kampanje je promocija ove i sličnih preduzetničkih ideja srpskih preduzetnica, ali i ohrabrivanje i podrška ženama u realizaciji njihovih inovativnih poslovnih planova.


Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija