• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas / Informer

29.11.2020

11:27

ĐERLEK SE OGLASIO: BOLNICE U BEOGRADU SU PREBUKIRANE, ali zdravstevni sistem je spreman da odgovori najtežem izazovu trećeg talasa KORONE!

Društvo

ĐERLEK SE OGLASIO: BOLNICE U BEOGRADU SU PREBUKIRANE, ali zdravstevni sistem je spreman da odgovori najtežem izazovu trećeg talasa KORONE!

Podeli vest

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prokomentarisao navode da je zdravstsveni sistem pred pucanjem. Već danima unazad svedočimo ogromnom broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da je pacijenata sve više da i da se bolnice pune. To je pokrenulo priču o pucanju zdravstvenog sistema, a te navode je komentarisao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek

- Evidentno je da u poslednjih sedam-osam dana situacija u celoj Srbiji je teška i neizvesna, imamo povećan broj novoobolelih, pacijenata na respiratorima. Međutim, mi ćemo sve učiniti da stabilizujemo situaciju i nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana usporiti širenje virusa u celoj zemlji. Najkritičniji u ovom trenutku su najveći gradovi, kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš. S obzirom da se nalazimo u piku trećeg talsa, za očekivati je da imamo ovako alarmantne i zabrinjavajuće cifre.

On je istakao da je u našoj zemlji trenutno 246 zaraženih zdravstvenih radnika, od kojih je 60 na lečenju, a zatim je govorio i o stanju i izdržljivosti zdravstvenog sistema.

Foto: printscreen RTV Pink

- Zdravstveni sistem je i dalje vrlo čvrst i spreman da odgovori najtežem izazovu trećeg talasa. U zdravstvenom sistemu imamo mnogo heroja, mnogo boraca koji su spremni na jedan dostojanstven način, pokazujući veliku profesionalnost i privrženost pacijentima da se bore, da pokažu koliko vole svoju državu i pacijente, za razliku od pojedinaca koji priželjkuju pad zdravstvenog sistema - komentarisao je u uključenju za TV Prva dr Mirsad Đerlek.

Dr Đerlek je rekao da je trenutno u kovid sistemu 25.000 zdravstvenih radnika, od ukupno 120.000, odnosno jedna šestina.

- Što se tiče kapacieteta, država je učinila mnogo u poslednjih šest ili osam meseci izgrađujući i proširujući bolničke kapacietet, obezbedila je sve lekove opremu, sve ono što je potrebno da zbrinemo kovid pacijente. Spremni smo da izdržimo i ovaj treći talas - podvukao je.

Foto: Anel Grbović

Državni sekretar napomenuo je da su bolnice u Beogradu trenutno prebukirane, ali to ne znači da su pacijenti prepušteni sami sebi.

- U ovom trenutku jeste da su bolnice u Beogradu prebukirane, ali osnovni cilj nam je da obezbedimo krevet za lečenje, da li će to biti u okolini Beograda ili u unutrašnjosti, svejedno je. Mislim da radimo pravu stvar za naše pacijente i uspevamo da obezbedimo sve pacijente koji su za hospitalizaciju u nekoj drugoj bolnici, mada se na dnevnom nivou trudimo da obezbedimo i što više mesta u Beogradu - zaključio je.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija