• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.11.2020

09:06

VOJVODINA JE KOMPLETNO U VANREDNOJ SITUACIJI! Gojković: Ove nedelje očekujemo pik epidemije!

Društvo

VOJVODINA JE KOMPLETNO U VANREDNOJ SITUACIJI! Gojković: Ove nedelje očekujemo pik epidemije!

Podeli vest

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković očekuje da ćemo u ovoj nedelji dostići pik epidemije i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada. Najveći gradovi su prvi ušli pa očekujemo da će u njima prvo i početi da pada broj novozaraženih a, zatim i u manjim mestima

Gojković veruje da ćemo u nedelji pred nama imati najveći broj zaraženih nakon čega očekuje da će taj broj početi da pada.

"Pošto su pojedinačno gradovi u različitim vremenskim intervalima ulazili u epidemijski talas, oni koji su prvi ušli očekujemo da će tokom ove nedelje, a to su najveći gradovi pošto je tu i najveća koncentracija i širenje virusa, u njima prvo broj novozaraženih početi da pada. Nakon toga će to uslediti i u manjim sredinama gde je utoku porast broja zaraženih jer se infekcija širila iz većih ka manjim gradovima", objasnio je Gojković.

Gostujući u Jutarnjem Dnevniku Zoran Gojković je rekao da je u ljudskoj prirodi da samo ono što kroz lično iskustvo doživimo verujemo i da je verodostojno.

"Sada ipak nema niko od nas da ne zna nekoga ko se teško razboleo i zato ljudi počinju da se ponašaju onako kako bi trebalo", rekao je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo kaže da je u Vojvodini teška situacija i da je ona praktično kompletno u vanrednoj situaciji.

"Nedeljno smo imali između hiljadu i dve novih slučajeva, nadam se da nećemo imati dalji rast iako smo imali neodgovorno ponašanje tokom tzv. crnog petka i kupovine", ojašnjava Gojković.

Foto: printscreen RTS

Zoran Gojković

Pred nama je teška nedelja, zbog toga su i uvedene mere a Gojković još jednom apeluje na odgovorno ponašanje građana jer je pred nama važan period.

"Da bi mere imale efekta mora da prođe 7 do 10 dana od njihovog uvođenja i zato je bitno da se ponašamo odgovorno, da izbegavamo kontakte, da nosimo maske i time ćemo pomoći, sebi i drugima ali i državi kako bismo se što pre vratili u normalu", rekao je Gojković.

Što se tiče zaštite i infrastrukture, zdrastveni sistem je u potpunosti spreman ali, kako kaže Gojković, ne možemo beskrajno proširivati kapacitete za intezivnu negu.

"Uz to život ne može da stane imamo i infarkte, saobraćajne nezgode, neurološka i onkološka oboljenja koja moramo takođe da lečimo", naveo je Gojković.

Veliki broj zdrastvenih radnika je takođe oboleo, na nivou Srbije čak 2.500 lekara zbog čega su oni koji rade dodatno opterećeni.

Gojković je ponovio i da moramo da zaštitimo naše najstarije koji su uz hronične bolesti mnogo ugroženiji od mladih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija