• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: večernji list

09.12.2020

07:09

Lekari su konačno utvrdili: Evo zašto gubimo MIRIS I UKUS KADA DOBIJEMO KORONU

Društvo

Lekari su konačno utvrdili: Evo zašto gubimo MIRIS I UKUS KADA DOBIJEMO KORONU

Podeli vest

U naučnom časopisu "Nature Neuroscience" objavljen je naučni rad koji odgovara na jedno od najintrigantnijih pitanja kada se radi o bolesti Kovid-19 – zašto nestanu čula ukusa i mirisa? Jedan od autora je i Kristijan Dorsten, najpoznatiji evropski virolog iz Nemačke.

U uvodu se podseća kako se uz Kovid-19 opisuju i tromboembolijske promene po celom telu, uključujući i centralni nervni sistem. Kako su uočeni neurološki simptomi primećeni kod većine obolelih od Kovida-19, vrlo je verovatno kako SARS-CoV-2 prodire i u nervni sistem.

Virus ne poznaje prepreke

Autori navode kako se u radu opisuje prisutnost novog koronavirusa u međusobno udaljenim regionima, dakle u nazofarinksu i mozgu. Nadalje, opisuje se i morfološka promena povezana sa zarazom poput tromboembolijskog ishemijskog moždanog udara i predstavljaju se dokazi neurotropizma novog koronavirusa, odnosno njegova sklonost prema korišćenju nervnog tkiva da bi došao do samog mozga.

SARS-CoV-2 može ući u nervni sistem jer je prešao dodirnu tačku njega i sluznice, odnosno krvno-moždanu barijeru, iskorišćavajući međusobnu blizinu olfaktorne sluznice
(čula mirisa) i nervnog tkiva, kojim se signali sprovode u mozak, prolazeći i pored osetljivih krajeva živaca. Posledično, novi koronavirus, čini se, prodire u određena neuroanatomska područja uključujući i primarne kontrolne centre respiratornog i kardiovaskularnog sistema u produženoj moždini. 

Foto: Shutterstock

 


U radu je ova velika grupa naučnika iz Nemačke pokazala i slike koronavirusa u nazofarinksu, gornjem delu nosne šupljine, mestu gde se grlo i usna šupljina spajaju s nosnom šupljinom odnosno onde gde konvergiraju čula mirisa i ukusa.

Podsetimo, nazofarinks je mesto gde se virus i najviše množi. Do trećine ljudi koji obole od COVIDa-19 prijavljuju najmanje jedan neurološki deficit, bilo da se radi o ukusu, mirisu ili budnosti. Ti simptomi su često prolazni, ali su dovoljno uobičajeni da sugerišu kako bi pacijenti s težim oblicima ove bolesti trebalo da imaju tragove zaraze u njihovom centralnom nervnom sistemu.

U ovom radu u kojem se analiziralo tkivo 33 osobe koje su umrle od Kovida a-19 s četiri područja mozga te s olfaktorne i sluznice nazofarinksa. Naučnici su virus pronašli u različitim delovima mozga kao i u olfaktornoj sluznici gde je koncentracija bila i najveća.

Siguran simptom Kovida 19

Duboko ovde, blizu olfaktornog bulbusa, završetka živaca koji završavaju u mozgu, pronađen je virusni S-protein, odnosno protein šiljastog nastavka po čemu je novi koronavirus poznat, kojim se hvata za ćeliju i probija njenu membranu zaražavajući je. Tako je po svemu sudeći upravo olfaktorna sluznica mesto ulaza u mozak. Ipak, kako naučnici navode, ovaj se rad odnosi samo na pacijente s težim oblikom bolesti a ne nužno na većinu obolelih koji iskazuju lakše simptome, ili nikakve.

Molekularni biolog Nenad Ban podseća kako se već duže vreme znalo da mnogi oboleli od bolesti Kovid -19 izgube čulo mirisa što je vrlo karakterističan simptom po kojem se ova bolest može s relativno velikom sigurnošću dijagnostifikovati dok se ne obave biohemijski testovi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija