• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.12.2020

08:50

USPEŠNO SMO ODGOVORILI IZAZOVIMA! Srbija među najboljim zemljama po broju operisanih pacijenata tokom epidemije koronavirusa

Društvo

USPEŠNO SMO ODGOVORILI IZAZOVIMA! Srbija među najboljim zemljama po broju operisanih pacijenata tokom epidemije koronavirusa

Podeli vest

U međunarodnom projektu "Hirurgija u vreme kovid pandemije", u kome učestvuju 124 zemlje, Srbija je po broju operisanih pacijenata tokom epidemije, imajući u vidu broj stanovnika, zauzela četvrto mesto, izjavio je Dejan Radenković iz Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.


Gostujući na Pinku, on je naveo da je Srbija, zahvaljujući prethodnoj saradnji naših hirurga sa kolegama iz svih delova sveta, kao i rejtingu koji smo imali zahvaljujući učešću u prethodnim studijama, dobila poziv za ovaj projekat.

"Pokazali smo se jako dobro. Učestvuju 124 zemlje, 33.000 pacijenata je obrađeno i mi smo po broju operisanih pacijenata, imajući u vidu broj stanovnika, na četvrtom mestu", rekao je Radenković i dodao da je u projekat uključeno 25 centara u Srbiji i sve grane hirurgije.

On je naveo da se hirurška praksa tokom pandemije značajno promenila, jer sada hirurzi moraju da vode računa o mnogim stvarima o kojima ranije nisu vodili.


"Kada treba da odlučujemo da li ćemo operisati pacijente sada moramo da vodimo računa o tome kakve su komplikacije moguće posle operacije vezano za korona virus, da li postoji šansa da pacijent ostane duže u bolnici, kakav će korona imati uticaj ako u toku same hospitalizacije i pripreme za operaciju dođe do infekcije", naveo je Radenković.

Dodao je da se naš zdravstveni sistem dosta dobro prilagodio stanju u kome se našao čitav svet i da smo uspeli da odgovorimo izazovima koji se pred nas postavljaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija