• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.12.2020

10:01

IMUNITET POSLE VAKCINE TRAJE DVE GODINE! Gnjatović o efektima vakcinacije

Društvo

IMUNITET POSLE VAKCINE TRAJE DVE GODINE! Gnjatović o efektima vakcinacije

Podeli vest

Efekti vakcine protiv korona nisu trajni, ali se pretpostavlja se da imunitet posle vakcinacije trajati do dve godine, kaže dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP)

Ona je navela da ostaje da se razvije trajnija formula vakcine, ukoliko se širenje epidemije korona virusa.

Gnjatović je za TV Pink rekla da je najvažnije koliko je vakcina bezbedna i efikasna i dodala je najverovatnije da se na tržištu pojave vakcine bazirane na primeni genetskog materijala virusa.

- Postoji i nekoliko kineskih vakcina proizvedenih na klasičan način sa umrtvljenim virusom, dok su ostale vakcine su bazirane na RNK virusu - rekla je Gnjatović.

Dodala je da je moguće da je virus korona mutirao više od 12.000 puta i objasnila da virusi stalno mutiraju u prirodi i da je to uobičajen proces.

- Imamo sreću da ovaj virus mutira tako da ne izaziva značajne promene niti u virulentnosti niti u uzrokovanju teže kliničke slike. Uglavnom se radi o tzv.neutralnim mutacijama bez efekta na širenje ili simptome bolesti - objasnila je Gnjatović.

Dodala je da nijedna vakcina u medicini nije efikasna 100 odsto i da svaka ima nus pojave.

Gnjatović kaže da su vakcine protiv kovida-19 već rezervisane i da za Srbiju neće biti pitanje koju vakcinu da uzme, već koja je dostupna, kao i da je na regulatorinim telima da ispitaju njenu bezbednost i efikasnost.

Kako kaže, Srbija je će uzeti dostupne vakcine, a nema ništa protiv da to budu i kineske.

- Oni su testirali veliki broj u trećoj kliničkoj fazi, možda ne treba eksperimentisati sa novim vakcinama na novom virusu - rekla je Gnjatović.

Istakla da prioritet za vakcinaciju treba da imaju kategorije koje su konstantno izložene virusu,poput zdravstvenih i prosvetnih radnika, prodavaca...

- Postavlja se pitanje da li i oni koji imaju antitela treba da prime vakcinu,mislim da u nekom trenutku treba i oni da se vakcinišu jer se do kolektivnog imuniteta dolazi samo vakcinacijom - navela je Gnjatović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
UJO

pre 3 godine

Vakcina traje dve godine a virus stalno mutira. Posle svakog mutiranja virusa vakcina ne deluje. Teško nama sa ovakvim stručnjacima

korona

pre 3 godine

Ova nije ni Dr a ceo INEP nema veze sa medicinom, to je FiRMA koja trguje i bavi se preprodajom testova a pola testova su potpuno lažni a sada ovakvi dele neku pamet. Bruka maksimalna , ovu treba u buvaru

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija