• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković/M. Mitrović Duduković

12.12.2020

12:34

(FOTO) UNUTRAŠNJOST HRAMA ZADIVIĆE SVAKOGA! 1.500 svetaca na mozaiku!

Društvo

(FOTO) UNUTRAŠNJOST HRAMA ZADIVIĆE SVAKOGA! 1.500 svetaca na mozaiku!

Podeli vest

Kada se završi jedna toliko impresivna i specifična bogomolja kao što je Hram Svetog Save, koja je i duhovni i građevinski bastion našeg vremena, teško je i gotovo nemoguće reći koji je njegov deo najposebniji i najlepši toliko da momentalno zastaje dah.

Ipak, po mišlje­nju stručnjaka, graditelja i crkvenih velikodostojnika, za nijansu iznad svih ostalih besprekornih umetničkih bravura je mozaik koji se prostire na čak 15.000 metara kvadratnih, što ga čini ubedljivo naj­ve­ćim na svetu

Foto: Marko Đoković

200 umetnika mozaičara radilo na mozaiku

Svi rekordi

Da bi se to nekako dočaralo, možda je dovoljno reći da je površina pod mozaikom u našem Hramu za čak 5.000 kvadratnih metara veća nego u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu i gotovo duplo veća nego u Crkvi Svetog Marka u Veneciji. Uz to, u velelepni mozaik je ugrađeno čak 50 miliona komadića stakla, koji su ukupno teški neverovatnih 320 tona. Urađeno je jedinstvenih 1.500 prikaza svetaca iz Biblije i srpske istorije, što je poduhvat koji će teško bilo ko u svetu uskoro moći da nadmaši.

Foto: Marko Đoković

Patrijarh Irinej u poseti ateleju Muhina u Moskvi

Na ovom velelepnom remek-delu radio je, nešto kra­će od četiri godine, ču­veni umetnik, slikar i ikonopisac, član Ruske akademije umetnosti Nikolaj Muhin sa još oko 300 mozaičara iz Rusije i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Uz njih je i još toliko radnika bilo angažovano na postavljanju skela i drugih pripremnih radova. Da sve bude još impozantnije, majstori iz Rusije su lik svakog sveca prvo u mozaiku pravili u Moskvi, a potom u više od 300 vagona i bezbroj kamiona prenosili do Hrama Svetog Save.

Foto: Marko Đoković

Sastavljanje mozaika u Muhinovom ateljeu u Moskvi

Đakon Miroslav Nikolić, koji je dugo bio i prvi arhitekta Hrama, kaže da su majstori iz Rusije na čelu sa Muhinom sve perfektno isplanirali i doveli do savršenstva.

Tri sina kao blagoslov

Među pedesetak ruskih umetnika koji su vredno i predano radili mozaik bila su i petorica Srba. Na čelu te naše male ali vredne ekipe bio je mladi umetnik Miloš Đuran iz Beograda, koji od prvog dana radio na ukrašavanju unu­tra­šnjo­sti.

- Veoma sam zahvalan ruskim umetnicima što su me angažovali i dozvolili mi da oformim jednu malu brigadu srpskih umetnika koji će im pomagati. Biti jedan mali šraf u takvoj mašineriji i dati svoj doprinos za izradu velelepnog mozaika izaziva osećanje koje je nemoguće opisati rečima. Svi smo se trudili da damo svoj maksimum, u čemu smo i uspeli, a najveća nagrada za taj uspeh je plaketa Ruske akademije umetnosti, koja mi je dodeljena kao priznanje za rad na kupoli - kaže Đuran.

On dodaje da su Rusi pravi učitelji i da je tokom rada vladala velika disciplina. Unutrašnjost hrama ukrašavana je poslednjih godina pod rukovodstvom Jevgenija Čeliševa, glavnog inženjera montaže mozaika, dok je od prvog dana uz njega i njegov mlađi brat Anatolij, akademski mozaičar, koji je brinuo o umetničkom delu posla.

Braću Čelišev i njihovog srpskog kolegu Miloša povezalo je veliko prijateljstvo, a sva trojica, kada su završili mozaik, dobili su po sina.

- Sva trojica smo dobili po jednog sina. Ta divna stvar koja nam se dogodila blagoslov je Svetog Save, pa osim što smo uradili divan posao, stekli prijateljstvo, blagosloveni smo i decom - kaže Jevgenij.

Izrada i postavljanje mozaika svakako su bili izuzetno veliki izazov, tako da su već 2016. radnici počeli da „pripremaju teren" za dolazak ruskih umetnika. 

Foto: Marko Đoković

Akademik Muhin ispred mozaika Hrista Pantokratora

Vagoni mozaika

- Dok smo mi radili na tome da im sve pripremimo, oni su u Rusiji iznajmili salu gde su pravili najzahtevnije delove mozaika. To je izgledalo tako što su u razmeri jedan na prema jedan, odnosno u prirodnoj veličini, stavljali crteže svetitelja, na to stavili mrežice i potom su delić po delić lepili komadiće mozaika prateći linije na crtežima. Pošto su slike svetaca u toj razmeri velike i shvatili su da praktično majstori moraju da rade „jedan iznad drugoga", oni su odlučili da rade iz delova. Kako su to završavali, svaki deo su slagali u sanduk, to je utovarano na vagone i dopremano za Beograd - objašnjava đakon Nikolić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija